Απαράδεκτες οι δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας

540

Του ΓΓ της ΕΚΥΣΥ, Κώστα Σκαρπάρη

Έντονη ήταν η αντίδραση των συνταξιούχων και εργαζομένων, ύστερα από τις απαράδεκτες δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας που έγιναν πριν λίγες μέρες  και την άρνησή της να καταργηθεί το πέναλτι 12% στις συντάξεις όσων συνταξιοδοτήθηκαν ή θα συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους.

Η ΕΚΥΣΥ εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην τοποθέτηση της Υπουργού Εργασίας αυτή την στιγμή , ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι θα συγκαλέσει συνάντηση των Κοινωνικών εταίρων για συζήτηση θεμάτων, μεταξύ των οποίων και την κατάργηση του πέναλτι 12% .

Το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι μια κατάκτηση του Κυπριακού λαού και σε αυτό συμμετέχουν συνεισφέροντας και οι εργαζόμενοι και η διαχείρισή του θα πρέπει να γίνεται με βάση και τις θέσεις των ενδιαφερομένων και λαμβάνοντας υπόψη ότι με βάση τις τελευταίες αναλογιστικές μελέτες το ΤΚΑ είναι βιώσιμο μέχρι το 2080. Επίσης λαμβάνοντας υπόψη ότι η νομοθεσία προβλέπει σταδιακή ανά πενταετία αύξηση των εισφορών στο ΤΚΑ μέχρι το 2039, είναι αδικαιολόγητο τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και από πλευράς εργοδοτών να επισύρεται η απειλή της μη βιωσιμότητας και να επιχειρείται να αποδείξουν ότι η εργατική πλευρά δεν ενδιαφέρεται για τη βιωσιμότητα. Αντίθετα, είναι η εργατική πλευρά που ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη βιωσιμότητά του και λαμβάνοντας υπόψη ότι το κράτος οφείλει προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων πέραν των 7,5 δις ευρώ από άτοκο δανεισμό , οφείλει η κυβέρνηση να φροντίσει την σταδιακή αποπληρωμή του ή αν χρειαστεί να πληρώσει ένα μικρό επιτόκιο στα δις που οφείλει ώστε να μην κινδυνεύει η βιωσιμότητά του.

 Όπως είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί η πίεση και η αντίδραση από τους  εργαζομένους  για κατάργηση  του πέναλτι 12% που επιβάλλεται σε  άτομα που επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ον έτος της ηλικίας τους. Θεωρούν δικαιολογημένα  άδικο και ισοπεδωτικό το μέτρο της μείωσης κατά 12% στο ποσό της σύνταξης που δικαιούται κάθε ασφαλισμένος ο οποίος πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος και  επέλεξε ή θα επιλέξει συνταξιοδότηση στο 63ο έτος της ηλικίας του. Οι προϋποθέσεις για να δικαιούται  κάποιος σύνταξη στο 63ον έτος είναι να έχει πέραν από 33 χρόνια εργασίας.

Το μέτρο αυτό όπως είναι γνωστό  είναι ένα από τα μέτρα που επέβαλε η Τρόικα  στη κυπριακή κοινωνία,  όπως και πολλά άλλα για να μας στηρίξει-δανείσει  μέσω του μηχανισμού στήριξης της Ε.Ε,  μέσα στις γνωστές συνθήκες της τραπεζικής κρίσης.

Κυβέρνηση και Βουλή υποχρεώθηκαν αντί να αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης στα 67-68 έτη στο πρώτο στάδιο και μετά να ρυθμίζεται  το έτος συνταξιοδότησης  αυτόματα, ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής ούτως ώστε το έτος συνταξιοδότησης να απέχει 10 χρόνια από το προσδόκιμο (μέσο όρο ζωής), να αποδεχτούν την τροποποίηση της νομοθεσίας όπως ισχύει σήμερα. Το συνδικαλιστικό κίνημα ανέχτηκε προσωρινά τη λύση αυτή, όπως και τον επηρεασμό για πολλά άλλα δικαιώματα που είχαν οι εργαζόμενοι και τα οποία  οι Συντεχνίες επεδίωξαν και επανάφεραν σε μεγάλο βαθμό στα επίπεδα που ήταν πριν την κρίση .

Σε ότι αφορά τις  συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η αύξηση της ανεργίας και η αδυναμία επανένταξης στην εργασία πολλών εργαζομένων ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο αδράνειας ολόκληρων οικονομικών κλάδων, η καθυστέρηση ένταξης των νέων στην εργασία και οι συνεχείς διακοπές στον εργασιακό βίο,  το κλείσιμο πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί για πολλούς αυτοεργοδοτούμενους επαγγελματίες, είναι παράγοντες που επαναφέρουν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση την απαίτηση της κοινωνίας για κατάργηση του ισοπεδωτικού και άδικου πέναλτι του 12% στις συντάξεις του ΤΚΑ και επαναφορά του δικαιώματος για πλήρης συντάξεις στο 63ο έτος της ηλικίας των ασφαλισμένων κάτω από τις υφιστάμενες προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.

Η κατώτατη σύνταξη σήμερα  από το Τ.Κ.Α. είναι €375,28 και για να την δικαιούται κάποιος στο 63ον έτος της ηλικίας του πρέπει να εργάστηκε πέραν από τα 33 χρόνια και θα έχει πέναλτι- μείωση 12% δηλ. €45,03 με αποτέλεσμα το τελικό ποσό  της σύνταξης του να περιορίζεται στα €330,24. Την ίδια στιγμή θα πληρώσει και εισφορά στο ΓεΣΥ 2,65%  και η τελική του σύνταξη θα είναι μόνο €321,50. δηλ. πιο χαμηλή και από την σύνταξη της οικοκυράς που αποκτάται χωρίς εισφορές και είναι € 357,62 τον μήνα. Η αδικία μεγαλώνει ιδιαίτερα όταν άτομα εργάστηκαν 40-45- 47 ή και 49 χρόνια και επειδή κουράστηκαν και δεν αντέχουν άλλο, ή έχασαν την δουλειά τους να τιμωρούνται με μόνιμη μείωση –πέναλτι 12% από την σύνταξη τους.

Έχοντας υπόψιν ότι μέχρι σήμερα υπάρχει άρνηση από πλευράς της  κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Υπ. Εργασίας για την  θετική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου αιτήματος, η οποία επαναλήφθηκε το Γενάρη του 2021 με επιστολή του   στην Οργάνωση μας την Ένωση  Κυπρίων Συνταξιούχων ( ΕΚΥΣΥ) αλλά και σε πολλές συνεδρίες της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής η οποία ασχολήθηκε για το πρόβλημα αυτό πάρα πολλές φορές τα τελευταία  3 χρόνια,  οι οργανώσεις  που εκπροσωπούν μισθωτούς εργαζόμενους, συνταξιούχους, αγρότες, μικρομεσαίους, νέους και νέες, γυναίκες και γενικά όλο το φάσμα των ασφαλισμένων στο ΤΚΑ, ύστερα  από πρωτοβουλία της ΠΕΟ και  της ΕΚΥΣΥ, σε σύσκεψη τους   αποφάσισαν  και πραγματοποίησαν  στις  17 του Απρίλη, μεγάλη μαζική κινητοποίηση, με στόχο την μαχητική και αποφασιστική διεκδίκηση αυτού του ώριμου κοινωνικού αιτήματος το οποίο καθίσταται πλέον κάτω από τις παρούσες κοινωνικές συνθήκες, απόλυτα επίκαιρο και αναγκαίο.  Είναι ενθαρρυντικό για τους εργαζομένους , τους συνταξιούχους γενικά για όλους τους ασφαλισμένους του Τ.Κ.Α, το γεγονός ότι  σχεδόν όλες οι συνδικαλιστικές Οργανώσεις έχουν αντιδράσει έντονα στις πρόσφατες δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας .Αναμένουμε και την στήριξη όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων . Τα  κόμματα που στηρίζουν μέχρι στιγμής  τον αγώνα που άρχισε η Ομάδα Πρωτοβουλίας για κατάργηση του πέναλτι είναι το ΑΚΕΛ, η Συμμαχία Πολιτών και το Κίνημα Οικολόγων .Αναμένουμε και από άλλα κόμματα την στήριξη τους .   

 Ο αγώνας για κατάργηση του πέναλτι 12% από τις συντάξεις αφορά όλους μας.