Βυθισμένοι στο άγχος και την εργασιακή ανασφάλεια οι νέοι

490

Έντονο άγχος και ανασφάλεια βιώνουν οι νέοι, σύμφωνα με την έρευνα του Οργανισμού Νεολαίας (Νέο-βαρόμετρο), η οποία παρουσιάστηκε σε συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής.

Συγκεκριμένα, η εύρεση εργασίας και τα θέματα επαγγελματικής προοπτικής αποτελούν τη σημαντικότερη ανησυχία των νέων. Επίσης, οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ενώ παράλληλα ανησυχούν για τις επιπτώσεις της πανδημίας και ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο μιας νέας οικονομικής κρίσης. Ακόμη, έξι στους δέκα δηλώνουν ότι η ψυχική τους υγεία έχει επηρεαστεί προς το χειρότερο, με το άγχος, τη μονοτονία και την αβεβαιότητα να είναι τα τρία κυρίαρχα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν πιο συχνά από την αρχή της πανδημίας. Επιπρόσθετα, ένας στους τρεις δηλώνουν ότι τα κοινωνικά στερεότυπα και οι προκαταλήψεις είναι από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία. Ακόμη, έξι στους δέκα δηλώνουν ότι αντιμετώπισαν δυσκολίες στην προσαρμογή της εκπαίδευσης ή της εργασίας τους στις νέες συνθήκες που επέφερε η πανδημία του κορονοϊού και η συντριπτική πλειοψηφία (82%) αναφέρει ότι προτιμά τον παραδοσιακό τρόπο διεξαγωγής των μαθημάτων ή της εργασίας τους.

Το ποσοστό των νέων που δηλώνουν ικανοποιημένοι από τον τρόπο ζωής τους μειώθηκε σε δύο χρόνια (από το 2020 μέχρι το 2022) από 85% σε 70%.

Παρόν στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής εκ μέρους της ΠΕΟ ήταν ο Σταύρος Ανδρέου, Υπεύθυνος του Γραφείου Νεολαίας της Ομοσπονδίας, ο οποίος στην τοποθέτηση του ανέφερε ότι τα ευρήματα του νέο-βαρόμετρου είναι από τη μια καταθλιπτικά για το μέλλον των νέων και από την άλλη επιβεβαιώνουν την απροθυμία της

κυβέρνησης να ενσκήψει, να ακούσει αλλά και να εφαρμόσει πολιτικές που θα ανατρέψουν την εργασιακή αβεβαιότητα και τη φτώχεια από την οποία κινδυνεύουν οι νέοι στη χώρα μας. «Η ανεργία στους νέους διατηρείται σε ψηλά επίπεδα, η σταθερή και μόνιμη εργασία έχει σε μεγάλο βαθμό αντικατασταθεί από τις νέες μορφές εργασίας/απορρύθμισής της με εξαντλητικά ωράρια, χωρίς δικαιώματα και με μισθούς πείνας οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των νέων και δεν δίνουν ασφάλεια και προοπτική στους νέους μας», είπε.

Συνεχίζοντας τόνισε πως αμετάθετος στόχος της ΠΕΟ είναι η επαναρύθμιση της εργασίας μέσα από την εισαγωγή θεσμικών ρυθμίσεων έτσι που οι βασικοί όροι των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων να καθίστανται υποχρεωτικοί για τις επιχειρήσεις του δοσμένου κλάδου και εισαγωγή κατώτατου μισθού και βασικών ωφελημάτων για όσους εργαζόμενους δεν καλύπτονται από Συμβάσεις, να τερματιστεί η απαράδεκτη πολιτική της αγοράς υπηρεσιών στην οποία σήμερα πρωταγωνιστεί δυστυχώς ο δημόσιος και ημιδημόσιος τομέας και  να αντιμετωπιστεί η χρησιμοποίηση των λεγόμενων «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης ως μέσο εκμετάλλευσης και απορρύθμισης των Εργασιακών Σχέσεων.