Δυναμική αντίδραση σε τυχόν αυθαίρετες ενέργειες των εργοδοτών, προειδοποιεί ο ΓΓ ΠΕΟ

327

Πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να μην υπάρξουν αυθαιρεσίες, μονομερείς αποφάσεις που να συρρικνώνουν απολαβές και εργασιακά δικαιώματα, τόνισε σήμερα ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης στη συνάντηση που είχαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις με την υπουργό Εργασίας για την αξιολόγηση της κατάστασης στην οικονομία και στην αγορά εργασίας και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο ΓΓ της ΠΕΟ σημείωσε ότι πρέπει  να υλοποιηθούν μέτρα με στόχο την προστασία των εργαζομένων της απασχόλησης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των ωραρίων, γιατί είναι ξεκάθαρο, όπως είπε, ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων υφίστανται μια πίεση από την εργοδοσία.

Ανέφερε ότι οι Συντεχνίες σήμερα έθεσαν τους προβληματισμούς και τις αγωνίες τους, διαμηνύοντας ότι τα σχέδια που αφορούν τους τομείς της οικονομίας που έχουν πρόβλημα, ο τουρισμός και όσα περιστρέφονται γύρω από αυτόν, πρέπει να συνεχιστούν.

«Πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να μην υπάρξουν αυθαιρεσίες, μονομερείς αποφάσεις που να συρρικνώνουν απολαβές και εργασιακά δικαιώματα, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η πολιτεία το κράτος η κοινωνία έχει ξοδέψει αρκετά χρήματα με μοναδικό στόχο την προστασία των θέσεων εργασίας και την προστασία γενικότερα της αγοράς εργασίας», σημείωσε.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα στον Τύπο ότι ΟΕΒ και ΚΕΒΕ προκρίνονουν μειώσεις μισθών, ο Π. Κυρίτσης ανέφερε ότι είναι προκλητικές οι δηλώσεις των εργοδοτών. «Προκαλούν το δημόσιο αίσθημα αγνοούν ηθελημένα ότι όλοι έχουμε συνηγορήσει σε μια διαδικασία στήριξης των επιχειρήσεων με δημόσιο χρήμα. Ακριβώς η συνηγορία μας, η κοινωνική συναίνεση που επιτεύχθηκε, ήταν ακριβώς για να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων», τόνισε ο ΓΓ της ΠΕΟ προσθέτοντας πως όταν λαμβάνουν αυτή τη στήριξη επανέρχονται και ούτε λίγο ούτε πολύ επαναφέρουν τη θέση ότι το πρόβλημα της οικονομίας είναι οι μισθοί και οι εργαζόμενοι.

«Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ως συνδικαλιστικό κίνημα ότι θα αντιδράσουμε αποφασιστικά σε προσπάθεια να μετακυλιστεί ο λογαριασμός αυτής της κρίσης στους εργαζόμενους και τους μισθούς. Ήδη υπάρχουν μορατόριουμ για όσους έχουν αξιοποιήσει τα σχέδια, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις και από κει και πέρα εμείς θεωρούμε ότι το Υπουργείο Εργασίας έχει υποχρέωση να βάλει κάτω από το μικροσκόπιο οποιαδήποτε προσπάθεια και στο μέλλον, έστω κι αν δεν λειτουργούν τα τυπικά μορατόριουμς, μονομερούς αλλοίωσης των όρων απασχόλησης των εργαζομένων».

Σχολιάζοντας επίσης την απαίτηση των εργοδοτών για ευέλικτες μορφές εργασίας, ο ΓΓ της ΠΕΟ υπενθύμισε ότι υπάρχουν κανονισμοί και νόμοι για αυτά τα θέματα, και αν οποιαδήποτε λειτουργία των εργοδοτών είναι έξω από τους νόμους δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μονομερείς και αυθαίρετη ενέργεια «και εμείς θα αντιδράσουμε αποφασιστικά σε τέτοιες ενέργειες».