Ενώπιον των εργαζομένων στα λεωφορεία Λευκωσίας η συμφωνία

516

Σε συμφωνία για επίλυση των προβλημάτων στην εταιρεία λεωφορείων Nicosia Public Transport, προχώρησαν οι εργαζόμενοι και η εταιρεία υπό την μεσολάβηση των Υπουργών Εργασίας και Μεταφορών.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε ύστερα από πολύωρες συζητήσεις το Σάββατο 26 Μαρτίου στις οποίες πέραν των δύο Υπουργών, των Συντεχνιών των εργαζομένων και της εταιρείας, παρέστησαν οι Γενικοί Διευθυντές των δύο Υπουργείων, ο Διευθυντής του ΤΟΜ και του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων και ο Διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.
Σε δηλώσεις του ο Γ.Γ. της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ Άθως Ελευθερίου ανέφερε πως στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και για κάποια ζητήματα θα δοθούν άμεσες λύσεις, ενώ για κάποια άλλα θα τεθούν χρονοδιαγράμματα για την επίλυσή τους. Είπε επίσης ότι αναμένεται πλέον το γραπτό κείμενο της συμφωνίας το οποίο θα τεθεί στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, 30 Μαρτίου. 

Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στην εταιρεία τόσο στην Λευκωσία όσο και στη Λάρνακα αναγκάστηκαν να κατέλθουν σε επ’ αόριστον απεργία στις 18 Μαρτίου. Οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Larnaca Public Transport» ανέστειλαν τα απεργιακά μέτρα στις 22 Μαρτίου ύστερα από την απόσυρση εκ μέρους της εταιρείας των απολύσεων 36 εργαζομένων προκειμένου να αρχίσει εντατικός διάλογος για επίλυση των χρόνιων εκκρεμούντων εργατικών ζητημάτων, με τη βοήθεια των Υπουργών Εργασίας και Μεταφορών.

Από την άλλη οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Nicosia Public Transport» συνέχισαν την απεργία μέχρι και τις 24 Μαρτίου ενώ στις 23 του μήνα πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς τα Yπουργεία Εργασίας και Μεταφορών και παρέδωσαν υπόμνημα με τα προβλήματα τους στους Γενικούς Διευθυντές των δύο Υπουργείων.

Ο λόγος που οδήγησε τους εργαζόμενους στη λήψη απεργιακών μέτρων έχει να κάνει με το γεγονός ότι η νέα εποχή στις συγκοινωνίες έχει φέρει εργασιακά προβλήματα, τα οποία συνεχώς μεγαλώνουν. Συγκεκριμένα, τα προγράμματα εργασίας των οδηγών είναι πιεσμένα και σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς τα απαραίτητα διαλείμματα, ενώ σε αρκετά λεωφορεία οι ταχογράφοι δεν λειτουργούν, ενώ οι έλεγχοι του Τμήματος Οδικών Μεταφορών δεν είναι επαρκείς. Επιπρόσθετα, στα περισσότερα τμήματα της εταιρείας έχουν παραγκωνιστεί οι Κύπριοι εργαζόμενοι, οι οποίοι εργάζονται για αρκετά χρόνια στις εταιρείες και τις εργασίες τους διενεργούν εργαζόμενοι που έχουν έρθει από το εξωτερικό. Από την ανάληψη των εργασιών από τη συγκεκριμένη εταιρεία έχουν αποχωρήσει πέραν τον 80 οδηγών και περίπου 20 από το βοηθητικό προσωπικό. Το ποτήρι ξεχείλισε όταν η εταιρεία ενημέρωσε το Υπουργείο Εργασίας και τις Συντεχνίες ότι θα απολύσει 36 εργαζόμενους και οι Συντεχνίες ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ και η αντίστοιχη της ΣΕΚ παρέπεμψαν το θέμα στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας. Ωστόσο η εταιρεία δεν έλαβε υπόψη τις θέσεις και εκκλήσεις του Υπουργείου και προχώρησε μονομερώς σε απολύσεις, παραβιάζοντας τη διαδικασία που βρισκόταν σε εξέλιξη ενώπιον του Υπουργείου.

Εν τω μεταξύ, η απεργοί πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση στις 24 Μαρτίου στο Αμφιθέατρο της ΠΕΟ στη Λευκωσία και αποφάσισαν την προσωρινή άρση των απεργιακών μέτρων επιστρέφοντας το μεσημέρι της ίδιας μέρας στα καθήκοντά τους. Με αυτή την απόφαση άνοιξε ο διάλογος υπό την Υπουργό Εργασίας και τον Υπουργό Μεταφορών για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, ο οποίος οδήγησε σε θετικά αποτελέσματα το περασμένο Σάββατο. Σημειώνεται επίσης πως οι εργαζόμενοι που είχαν απολυθεί επέστρεψαν επίσης στις εργασίες τους, αφού έχουν αποσυρθεί οι επιστολές απόλυσης.