ΕΤΟΙΜΑ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΝ ΚΟΣΜΟ ΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ

459

Πυρετώδες είναι οι προετοιμασίες σε όσα θέατρα αναμένεται να ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους μετά τις 8 Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την επαναλειτουργία των κλειστών θεάτρων και των κινηματογράφων με μέγιστο αριθμό θεατών τα 50 άτομα.

Αρκετές θεατρικές παραστάσεις που κόπηκαν στη μέση κατά την εξαγγελία των μέτρων για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ετοιμάζονται να συνεχιστούν, ενώ άλλες που δεν ξεκίνησαν ποτέ, ξεκινούν πρόβες για να δώσουν πρεμιέρες.

Ωστόσο η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια συνεχίζει να πλανάται πάνω από πολλά θέατρα, μουσικές παραστάσεις και άλλες δράσεις του πολιτισμού, αφού η πορεία τους εξαρτάται από τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα επόμενα μέτρα που μπορεί να οδηγήσει τα θέατρα και πάλι στο κλείσιμο.

Ετοιμάζει πρεμιέρες ο ΘΟΚ

Οι πρεμιέρες για τα δύο έργα του ΘΟΚ, «Ο θάνατος του Εμποράκου» και «Σε κρίσιμη κατάσταση», αναβλήθηκαν αφού τις πρόλαβαν οι ανακοινώσεις των μέτρων κατά του κορωνοϊού μέσα στον Ιανουάριο.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα μας η κα. Μαρία Ευσταθιού, Λειτουργός Δημοσίων Σχέσεων του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, ανάφερε πως ξεκινούν ξανά σήμερα οι πρόβες για τη μία παράσταση και από εβδομάδας για την άλλη, προκειμένου να καλυφτεί ο χαμένος χρόνος και να είναι έτοιμοι οι συντελεστές τους να ανεβάσουν τις παραστάσεις μέχρι το τέλος του μήνα και αρχές Μαρτίου αντίστοιχα.

Όπως μας ενημέρωσε, οι παραστάσεις θα ανεβαίνουν πιο νωρίς προκειμένου οι 50 το πολύ θεατές να προλαβαίνουν να είναι στο σπίτι τους πριν τις 21:00 όπου επιβάλλεται η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Επιπλέον η επέκταση της θεατρικής περιόδου πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αν και δεν υπάρχει επίσημη απόφαση, προκειμένου να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος.

Την ίδια ώρα εξετάζεται η περίπτωση να δίνονται περισσότερες παραστάσεις μέσα στην εβδομάδα για να μπορεί περισσότερος κόσμος να δει τις παραστάσεις, μιας και το όριο θα είναι μέχρι τους 50 θεατές ανά παράσταση.

Και μέσω διαδικτύου και υπό την παρουσία θεατών στο Ριάλτο

Στο θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό, υπήρχαν τέσσερις προγραμματισμένες παραστάσεις για προβολή μέσω live Stream, και για τις οποίες αποφασίστηκε όπως δοθούν και ενώπιον θεατών.

Όπως μας ενημέρωσε η Νίκη Βασιλείου, Διοικητική Λειτουργός Δημοσίων Σχέσεων  του θεάτρου, οι παραστάσεις θα δίνονταν μέσω live streaming ωστόσο σύμφωνα με τα νέα μέτρα και την επαναλειτουργία των θεάτρων, αποφασίστηκε όπως οι παραστάσεις δοθούν και ενώπιον θεατών που δεν θα ξεπερνούν τους πενήντα ανά παράσταση.

Ωστόσο προς το παρών δεν υπάρχει σχεδιασμός για επανάληψη των παραστάσεων καθότι η εξέλιξη της πανδημίας προκαλεί αβεβαιότητα χωρίς να υπάρχει σιγουριά για το τι θα γίνει τον επόμενο μήνα και σε βάθος χρόνου.

Σε κάθε περίπτωση το θέατρο Ριάλτο έχει ανοίξει από χθες την πύλη εισιτηρίων για τους θεατές που επιθυμούν να δουν από κοντά μια εκ των τεσσάρων παραστάσεων.

Κλειστά πολλά θέατρα

Αβεβαιότητα για προβληματισμός επικρατεί ωστόσο, σε αρκετά θέατρα που παραμένουν μουδιασμένα χωρίς να ξέρουν αν αξίζει να κάνουν σχεδιασμούς και να μπουν στη διαδικασία να ανεβάσουν παραστάσεις οι οποίες ανα πάσα στιγμή μπορεί να αναβληθούν ή ακυρωθούν από νέα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Όπως μας λέχθηκε από άλλα θέατρα, που προς το παρών παραμένουν κλειστά, επικρατεί ανησυχία ανάμεσα σε επιχειρηματίες, ηθοποιούς και επαγγελματίες του χώρου και διστάζουν να ξεκινήσουν ξανά το ανέβασμα μιας παράστασης που μπορεί να αναβληθεί τον άλλο μήνα.

Προκόπης Αγαθοκλέους: Το άνοιγμα των θεάτρων δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία – Εμείς προκαλέσαμε τις «καιρικές συνθήκες»

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση για επαναλειτουργία των θεάτρων από τις 8 Φεβρουαρίου, ο Γραμματέας της Κλαδικής των Καλλιτεχνών της ΠΕΟ, Προκόπης Αγαθοκλέους, ανέφερε πως δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία αφού υπήρξε ένα μεγάλο ενιαίο μέτωπο διεκδίκησης για επαναλειτουργία του χώρου του πολιτισμού.

Η επαναλειτουργία ωστόσο, δεν σημαίνει πως έπαψαν να υπάρχουν τα προβλήματα που βγήκαν στην επιφάνεια και συσσωρευθήκαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, ανέφερε ο κ. Αγαθοκλέους και ως κλαδική της ΠΕΟ, είναι σε συνεχή επαφή με τους επαγγελματίες του χώρου για να γίνει καταγραφή των προβλημάτων, ποια θέατρα μπορούν να επανεκτιμήσουν τη δράση τους ούτως ώστε να επιλυθούν τα όποια προβλήματα προκύπτουν.

Σε σχέση με την επιχορήγηση  θεατρικών παραστάσεων τόσο μη κερδοσκοπικών όσο και κερδοσκοπικών οργανισμών με προβλεπόμενη ενίσχυση 500 ευρώ ανά παράσταση ως μέτρο αντιστάθμισης των περιορισμών σε αριθμό θέσεων που επιβάλλονται από τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, ο κ. Αγαθοκλέους ανάφερε πως αυτή η στήριξη είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και μπορεί να αποτελέσει ένα κίνητρο για πολλά θέατρα να ξεκινήσουν παραστάσεις αφού υπάρχουν θέατρα μια λίγες θέσεις που δεν μπορούν λόγω των υφιστάμενων μέτρων να φιλοξενήσουν ούτε 50 άτομα.

Την ίδια ώρα, η κλαδική των καλλιτεχνών ζητά όπως τις επόμενες εβδομάδες αυξηθεί ποσοστιαία η παρουσία θεατών στις αίθουσες εάν υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, τηρώντας εννοείται όλα τα σχετικά μέτρα.

Ταυτόχρονα ο κ. Αγαθοκλέους εκφράζει ικανοποίηση για την αύξηση του ετήσιου κονδυλίου σε €4 εκατομμύρια κάτι που ζητούσε επιτακτικά ο χώρος των επαγγελματιών του πολιτισμού αλλά και την αύξηση του έκτακτου επιδόματος από €900 σε €1500 και κάλεσε τις πολιτιστικές υπηρεσίες του Υπουργείο να ενημερώσει άμεσα για το πόσους και ποιους θα αφορά το επίδομα και να μην υπάρξει η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε την προηγούμενη φορά με την καταβολή του επιδόματος.

«Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει και δεν σηκώνει ούτε μια σταγόνα. Χρειαζόμαστε την άμεση στήριξη και όχι μόνο την εξαγγελία», είπε χαρακτηριστικά.

Από: dialogos.com.cy