Ε/κ και Τ/κ εργαζόμενοι ενωμένοι διεκδικούν ειρήνη και επανένωση

467

Σε κλίμα συγκίνησης και αγωνιστικότητας Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι ένωσαν τις φωνές τους και διατράνωσαν την θέλησή τους για ειρήνη και επανένωση.

Η ΠΕΟ μαζί με τις Τουρκοκυπριακές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις μέλη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) DEV-IS, KTAMS, KTOEOS, BES, KOOP-SEN, DAU-SEM καθώς και η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης «Ενωμένη Κύπρου» διοργάνωσαν την Πέμπτη δικοινοτική εκδήλωση για να τιμήσουν την 1η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας και πορεία στο γήπεδο της νεκρής ζώνης πλησίον του Λήδρα Πάλας όπου συναντήθηκαν οι πορείες των Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων εργαζομένων. Ακολούθησαν σύντομες ομιλίες από τον Γ.Γ. της ΠΣΟ Πάμπη Κυρίτση, την Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους και τον Πρόεδρο της DEV-IS Koral Asam. Η όμορφη βραδιά ολοκληρώθηκε με συναυλία με το δικοινοτικό σχήμα «Let’s sing together».

Υπενθυμίζουμε ότι η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) καθιέρωσε την 1η Σεπτεμβρίου, μέρα έναρξης της  επίθεσης της ναζιστικής Γερμανίας κατά της ανθρωπότητας το 1939 ως Παγκόσμια   μέρα δράσης των Συνδικάτων για την ειρήνη και στην μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων του ναζισμού και του φασισμού.

Γ.Γ. ΠΣΟ: Καλούμε τους εργαζόμενους σε οργανωμένους, μαζικούς,  ταξικούς αγώνες

Ο Γ.Γ. της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) Πάμπης Κυρίτσης χαιρέτησε τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους εργαζόμενους εκ  μέρους των 105 εκατομμυρίων μελών της από 133 χώρες από όλες τις γωνιές της γης. Μιλώντας για την καθιέρωση της 1ης του Σεπτέμβρη ως παγκόσμιας μέρας δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη είπε πως είναι μέρα μνήμης για τα εκατομμύρια των θυμάτων της Ναζιστικής και φασιστικής αγριότητας, αλλά και διαχρονικά για όλους όσους  πλήρωσαν με τη ζωή τους, τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, τις εθνικιστικές ακρότητες και την καπιταλιστική βουλιμία για επέκταση και περισσότερα κέρδη για το κεφάλαιο και τα μονοπώλια. «Φέτος έχοντας υπόψιν την δραματική κλιμάκωση των κινδύνων για την παγκόσμια ειρήνη με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κλιμάκωση της έντασης στην Άπω Ανατολή, οι δράσεις και κινητοποιήσεις μας αποκτούν μια ιδιαίτερη σημασία.

Σήμερα ενώνουμε όλοι μαζί την φωνή μας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις, ενάντια στον μιλιταρισμό και την στρατικοποίηση των διεθνών σχέσεων, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές πρακτικές των κυρώσεων, των αποκλεισμών και των οικονομικών πολέμων. Ζητούμε ο πόλεμος στην Ουκρανία να τερματιστεί άμεσα και να αναλάβει η διπλωματία.  Απαιτούμε διάλυση του ΝΑΤΟ και όλων των στρατιωτικών συνασπισμών, πλήρη κατάργηση των πυρηνικών όπλων, σεβασμό της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας όλων των κρατών και του δικαιώματος του κάθε λαού να αποφασίζει ο ίδιος το μέλλον του και τον δρόμο της οικονομικής και κοινωνικής του ανάπτυξης.

Η προσπάθεια των  Δυτικών ιμπεριαλιστών να αξιοποιήσουν την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για  να εμφανιστούν σήμερα ως υπερασπιστές του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι έκδηλα υποκριτική και ούτε στο ελάχιστο δεν μπορεί να συγκαλύψει το δικό τους βρώμικο ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις. 

Στην Γιουγκοσλαβία, στην Παλαιστίνη, στο Λίβανο, στην Λιβύη, στην Συρία, στο Αφγανιστάν, στην Κύπρο και σε τόσες άλλες περιοχές είναι οι δικές τους επεμβάσεις και οι δικοί τους πόλεμοι που οδήγησαν ολόκληρους λαός σε όλεθρο και δυστυχία. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βαθαίνει ακόμα περισσότερο την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση», είπε.

Συνεχίζοντας τόνισε πως η ανεργία και ο πληθωρισμός υποσκάπτουν ανελέητα το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων: «Οι μισθοί όχι μόνο παραμένουν στάσιμοι αλλά με πρόσχημα την πανδημία και την κρίση σε πολλές περιπτώσεις μειώνονται. Οι δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες δέχονται νέες επιθέσεις. Η ΠΣΟ σε αντίθεση με όσους έχουν βολευτεί με τις βαρύγδουπες διακηρύξεις αλλά  στην πράξη προωθούν τον ανήθικο συμβιβασμό με το κατεστημένο, είναι ξεκάθαρη.  Καλεί τους εργαζόμενους σε  οργανωμένους, μαζικούς,  ταξικούς αγώνες γιατί μόνο έτσι μπορούμε  να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια άλλη  πορεία  η οποία να υπηρετεί τους εργαζόμενους και τους λαούς και όχι τα συμφέροντα των  ιμπεριαλιστικών κρατών και των μονοπωλίων.  

Μόνο έτσι μπορούμε να αμφισβητήσουμε το σύστημα που γεννά τον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους».

Μιλώντας για τους Κύπριους εργαζόμενους επεσήμανε πως γνωρίζουν από πρώτο χέρι  τα αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών μηχανορραφιών του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους.  Τα έχουν βιώσει και συνεχίζουν να τα  βιώνουν  με τραγικό τρόπο.

Ο κοινός αγώνας των Κυπρίων εργαζομένων, Ελληνοκυπριών και Τουρκοκυπρίων  για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και επανένωση της Κύπρου,  είναι αναπόσπαστο μέρος του αγώνα των λαών του κόσμου για  παγκόσμια ειρήνη, ασφάλεια και κοινωνική δικαιοσύνη.  Γι’ αυτό και η  ΠΣΟ στηρίζει διαχρονικά και  με συνέπεια αυτό  τον αγώνα.

«Απαιτούμε  δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση του κυπριακού στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Για ένα κράτος,  αποστρατικοποιημένο και ανεξάρτητο, χωρίς ξένους στρατούς και βάσεις και χωρίς προστάτες και κηδεμόνες. Είμαστε περήφανοι που τα ταξικά προσανατολισμένα συνδικάτα της Κύπρου που είναι μέλη της ΠΣΟ,  πρωτοστατούν και αποτελούν την μαχητική ραχοκοκαλιά αυτού του αγώνα.

Η ΠΣΟ θα συνεχίσει να στηρίζει τους αγώνες σας.  Για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο σε ένα κόσμο χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, απαλλαγμένο από την  εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Γ.Γ. ΠΕΟ: Υψώνουμε τη φωνή μας απαιτώντας να τερματιστούν οι πόλεμοι και η στρατικοποίηση

«Μαζί με τα εκατομμύρια των ταξικά αδελφών μας, μελών της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, μαζί με όλους τους ανθρώπους που δεν ξεχνούν τα εγκλήματα του ναζισμού και του φασισμού  σήμερα εδώ ενωμένοι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι, όλες οι δυνάμεις της ειρήνης και της επανένωσης υψώνουμε και την δική μας φωνή απαιτώντας να τερματιστούν οι πόλεμοι και η στρατικοποίηση», ανέφερε η Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους χαιρετίζοντας την εκδήλωση.

Όπως τόνισε, η απαίτηση για τερματισμό των πολέμων φέτος γίνεται ακόμα πιο έντονη και δυνατή αφού οι εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας και οι ολοένα εντεινόμενες και αυξανόμενες εστίες εντάσεων,  πολέμων και διενέξεων σε πολλά μέρη του πλανήτη  με στόχο τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικό πόρων κάνουν περισσότερο από ορατό τον κίνδυνο μιας γενικευμένης σύγκρουσης.

«Οι Κύπριοι εργαζόμενοι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι έχοντας δυστυχώς ζωντανές εμπειρίες από τα σχέδια των ιμπεριαλιστών για έλεγχο της πατρίδας μας και από το ρόλο που οι φασιστικές σοβινιστικές δυνάμεις διαδραμάτισαν για την διαίρεση του τόπου και του  λαού μας δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να συστρατευτούμε με τις δυνάμεις που αγωνίζονται για την κατάργηση του ΝΑΤΟ και όλων των στρατιωτικών συνασπισμών, για υπεράσπιση της ειρήνης και για επικράτηση των αρχών του διεθνούς δικαίου.

Να συστρατευτούμε στον αγώνα για τερματισμό της κούρσας των εξοπλισμών, και στην απαίτηση για αξιοποίηση των οικονομικών πόρων για την υγεία, την παιδεία για πραγματικό κοινωνικό κράτος, για καταπολέμηση της φτώχειας και των οικονομικών ανισοτήτων. Ο αγώνας για παγκόσμια ειρήνη για μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον κοινό αγώνα για λύση και επανένωση», είπε.

Αναφερόμενη στις συνομιλίες επανέλαβε πως πρέπει να επαναρχίσουν το συντομότερο δυνατό  από το σημείο όπου έμειναν στο Κράν Μοντανά αφού η παθητική παρέλευση του χρόνου, η απουσία διαλόγου και  η δημιουργία νέων τετελεσμένων  δημιουργούν  μια αρνητική  ατμόσφαιρα και  οδηγούν στην οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας.

«Τονίζουμε ξανά ότι   δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με την διχοτόμηση.  Επαναλαμβάνουμε την δέσμευσή μας για συνέχιση του κοινού μας αγώνα για την επικράτηση της ειρήνης και για την επανένωση της πατρίδας μας. Απαιτούμε δίκαιη και αμοιβαία αποδεχτή λύση του κυπριακού στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος αποστρατικοποιημένο και ανεξάρτητο που να εξυπηρετεί τους Κύπριους και που θα μετατρέψει την χώρα μας σε γέφυρα ειρήνης και ασφάλειας για ολόκληρη την περιοχή μας», είπε.

Προέδρος DEV-İŞ: Είναι καιρός να πραγματοποιήσουμε το όνειρό μας για την Κύπρο μας, τα παιδιά μας και για εμάς

Λαμβάνοντας τον λόγο στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Τουρκοκυπριακής Συνδικαλιστικής Οργάνωσης DEV-IS, Koral Asam, είπε: «Στην πορεία της ιστορίας παρατηρούμε ότι δεν έχουν προβεί σε ανελέητες και βάναυσες σφαγές ακόμα και τα πιο άγρια είδη κατά των ομοειδών τους σε σύγκριση με τους ανθρώπους. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος αποτελεί το πιο βάναυσο μέρος της Ιστορίας. Ο πόλεμος αυτός, που ξεκίνησε με την εισβολή του ναζιστικού στρατού του Χίτλερ στην Πολωνία, την 1η Σεπτεμβρίου 1939, έληξε τον Μάιο του 1945, αφήνοντας πίσω του πάνω από 50 εκατομμύρια νεκρούς, 100 εκατομμύρια τραυματίες, καμένες πόλεις και ατελείωτα βάσανα για τους ανθρώπους. Να που αυτή η μέρα, η 1η Σεπτεμβρίου, που θεωρείται η μέρα που ξέσπασε ο πιο αιματηρός πόλεμος στην ιστορία της ανθρωπότητας, ανακηρύχθηκε από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) ως η Διεθνής Ημέρα Δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη, με στόχο να σταματήσουν οι άνθρωποι να σκοτώνουν ο ένας τον άλλον και να προκαλούν αυτή την ατέλειωτη οδύνη. Υπό αυτή την έννοια, έχουν επίσης μεγάλη σημασία οι ειρηνικές συναντήσεις των πονεμένων κοινοτήτων της Κύπρου μας, στην οποία οι ιμπεριαλιστές έχουν προκαλέσει τόσα δεινά, στρέφοντας τις κοινότητες εναντίον η μία της άλλης, με την τακτική του «Διαίρει και βασίλευε», που εφάρμοζαν στην πορεία της ιστορίας”.

Επεσήμανε πως ο τερματισμός των συνομιλιών για ειρήνη και λύση στο Κρανς Μοντάνα στο παραπέντε της επίτευξης συμφωνίας και έπειτα η εμμονή και η επιβολή της λύσης δύο κρατών, που όπως ξέρουμε όλοι μας στην πραγματικότητα είναι συνώνυμα με την επιθυμία μη ύπαρξης ειρήνης. «Εμείς φωνάζουμε δυνατά το μήνυμα ότι δεν δεχόμαστε τις επιβολές και ότι θέλουμε ειρήνη στην Κύπρο το συντομότερο δυνατό. Ως άνθρωποι ερωτευμένοι με την Κύπρο που λαχταρούν την ειρήνη, πρέπει να υψώσουμε ακόμη περισσότερο τη φωνή μας. Η Κύπρος ανήκει στους Κυπρίους και η λύση είναι ενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρος. Το κοινό κράτος είναι μια Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κύπρος, βασισμένη στην πολιτική ισότητα, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, που θα χρησιμοποιείται από κοινού από τους Κύπριους. Στην Κύπρο μας, πια, οι μητέρες δεν πρέπει να κλαίνε, οι μπαμπάδες δεν πρέπει να πεθαίνουν, τα παιδιά δεν πρέπει να υποφέρουν και να μην μεγαλώνουν με ανησυχίες για το μέλλον».

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του απήγγειλε το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Ειρήνη» και κατέληξε: «Είναι καιρός να πραγματοποιήσουμε το όνειρό μας για την Κύπρο μας, τα παιδιά μας και για εμάς τους ίδιους».