Η εκπαίδευση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

498

Του Ανδρέα Κουννή, ΠΑΣΕΥ-ΠΕΟ

Από τον Μάρτιο του 2013 η κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει μετατρέψει εν μια νυχτί την μισθωτή εργασία χιλιάδων εκπαιδευτικών στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας ,Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας  σε αγορά υπηρεσιών.

Μιλάμε για αρκετά προγράμματα με περίπου 4600 εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτές που απασχολούνται και με δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που εξυπηρετούνται από αυτά. Αρκετά λειτουργούσαν απο την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχουν εξελιχθεί και αναβαθμιστεί με την πάροδο των χρόνων, την αξιοποίηση της τεχνολογίας και τεχνογνωσίας των εκπαιδευτών και σήμερα είναι μέρος πλέον της ενιαίας εκπαίδευσης.

Τα προγράμματα αυτά είναι τα Επιμορφωτικά κέντρα, τα Κρατικά ινστιτούτα επιμόρφωσης (ΚΙΕ), Προαιρετικά Ολοήμερα σχολεία, Ενιαία Ολοήμερα σχολεία, Μουσικά σχολεια, Αθλητικά σχολεία, Απογευματινά και βραδινά τμήματα τεχνικών σχολών, Διδασκαλία κομμωτικής και αισθητικής, Προγράμματα κατ οίκον εκπαίδευσης, Δράσεις σχολικής και κοινωνικής ένταξης, Διδασκαλία ναυτιλιακών επαγγελμάτων, Διερμηνείς Κυπριακής νοηματικής γλώσσας, Μεταλυκειακά Ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ,Σύστημα μαθητείας-νέα σύγχρονη μαθητεία, θερινά σχολεία και κατασκηνώσεις.

Πρόκειται για ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων που καλύπτουν τις ανάγκες της κοινωνίας, επιτελούν κοινωνικό έργο, απευθύνονται σε όλα τα οικονομικά στρώματα του λαού, δίνουν ίσες ευκαιρίες στην μάθηση και ψυχαγωγία των παιδιών. Λειτουργούν και ενθαρύνουν την δια βίου μάθηση για ενήλικες, ενός θεμελιώδους στόχου και αξίας ,που δίνει άλλο νοήμα στην ζωή.

Ενώ αναγνωρίζεται η προσφορά και η αξία των προγραμμάτων εντούτοις από το 2013 οι εκπαιδευτικοί και εκπαιδευτές βιώνουν εργασιακό μεσαίωνα δηλαδή την λεγόμενη αγορά υπηρεσιών, την εργασία με το κομμάτι, χωρίς δικαιώματα ,χωρίς κοινωνικές ασφαλίσεις, χωρίς άδειες ανάπαυσης, χωρίς 13Ομισθό,χωρίς δικαιώμα εγγραφής στο ανεργιακό επίδομα κατά την καλοκαιρινή περίοδο που κλείνουν τα σχολεία και τα προγράμματα και χωρίς οποιαδήποτε ανέλιξη.

Υπάρχει ξεκάθαρη σχέση εργοδότη εργοδοτούμενου, ο εργοδότης παρέχει τα μέσα, τον χώρο εργασίας, είναι επαναλαμβανόμενη εργασία, ο εργοδότης επιλέγει τους εργοδότουμενους , ο εργοδότης εποπτεύει και αξιολογεί τους εργοδοτουμένους , ο εργοδότης καθορίζει τους μισθούς-ωρομίσθια αλλά και δίδακτρα. Υπάρχει απόφαση επίσης του Διοικητικού Δικαστηρίου τον Οκτώβρη του 2020 που δικαιώνει τους εκπαιδευτικούς και την μισθωτή απασχόληση. Σημειώση η ίδια η κυβέρνηση διαμέσου του Υπουργείου Παιδείας δήλωσε γραπτώς ότι θα σεβαστεί την όποια απόφαση του Δικαστηρίου εν τουτοις αρνείται να επαναφέρει την μισθωτή εργασία.

Από την πρώτη στιγμή η ΠΑΣΕΥ-ΠΕΟ βρέθηκε στο πλευρό των χιλιάδων εργαζομένων του κλάδου σε όλη την Κύπρο με καθαρό στόχο και σκοπό την κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών και την αξιοπρεπή εργασία με δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι τυγχάνουν και διάκρισης στον ίδιο χώρο εργασίας σε σχέση με συναδέλφους τους που εργάζονται τα πρωινά στα σχολεία ως προς τον τρόπο εργοδότησης , αμοιβής και ίσης μεταχείρισης.

Όλα αυτά τα χρόνια έγιναν δεκάδες κινητοποιήσεις, συναντήσεις και με τους τέσσερις Υπουργούς Παιδείας που πέρασαν από το 2013 μέχρι σήμερα, συναντήσεις με ανώτερους λειτουργούς του Υπουργείου, το θέμα επίσης είχε εγγραφεί και συζητηθεί και  στην επιτροπή παιδείας της βουλής με τους αρμόδιους φορείς. Παρόλι την στήριξη της πλειοψηφίας της βουλής ,μαζικών φορέων αλλά και της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης δεν πάρθηκε η πολιτική απόφαση απο την κυβέρνηση που να αίρει αυτη την αδικία σε χιλιάδες εργαζόμενους.

Έγιναν και βήματα προς την σωστή κατεύθυνση μέσω του διάλογο που συμμετείχαν τα συμβαλλόμενα μέρη προς την σωστή κατεύθυνση όσο αφορά τον τρόπο πρόσληψης, κριτήρια εισδοχής, το ωρομίσθιο, η αναβάθμιση και η βελτίωση της ποιότητας των προγραμμάτων αλλά το κυριότερο και βασικότερο ζήτημα η επαναφορά στην μισθωτή απασχόληση των εργαζομένων, παραμένει σε αδιέξοδο.

Εδώ και μέρες οι εργαζόμενοι στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας ,Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας  είναι σε επ΄ αόριστο απεργία , συγκεκριμένα από τις 11 Μαΐου 2021 μέχρι και σήμερα . Με μια σειρά από κλιμακωτά μέτρα με συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις , δημοσιογραφικές διασκέψεις με τους αρμόδιους φορείς ,εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές αλλά και με πορείες έξω από το προεδρικό κορυφώνονται τα απεργιακά μέτρα με κύριο σύνθημα την κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών και επαναφορά στην μισθωτή απασχόληση.

Η παιδεία λοιπόν σε ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό κράτος όπως θέλουμε να ονομαζόμαστε πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι προϊόν. Οι άνθρωποι που μεταφέρουν τις γνώσεις και την εκπαίδευση στα παιδιά μας πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια , σεβασμό και όχι ως σύγχρονοι δούλοι του 21 αιώνα.

Μπορεί ο εκμοντερνισμός των όρων που χρησιμοποιούνται όπως ευέλικτη μορφή απασχόλησης, αγορά υπηρεσιών να χαϊδεύουν ωραία τ΄ αυτιά μας, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από εργασία χωρίς δικαιώματα και εργασιακό μεσαίωνα.

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων. Ούτε στην εκπαίδευση λοιπόν ούτε πουθενά αγορά υπηρεσιών. Αγώνας για εργασία με δικαιώματα και αξιοπρεπή διαβίωση ο μόνος δρόμος.