Η ΕΚΥΣΥ ζητά άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας

452

Οι προσπάθειες της ΕΚΥΣΥ για την επίλυση προβλημάτων που παρουσιάζονται με τη λειτουργία του ΓΕΣΥ, ιδιαίτερα στον τομέα του κόστους των φαρμάκων δεν έχουν καρποφορήσει μέχρι στιγμής. Οπως τονίζει σε ανακοίνωση της η ΕΚΥΣΥ, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού  η συνάντηση που προγραμματίστηκε με τον Υπουργό Υγείας αναβλήθηκε και δεν καθορίστηκε νέα με αποτέλεσμα τα παράπονα των συνταξιούχων να συνεχίζονται.

Παρόλο ότι η εκτίμηση της ΕΚΥΣΥ και των συνταξιούχων είναι θετική σε ότι αφορά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, εντούτοις έχουν εντοπιστεί κάποια προβλήματα, όπως η μερική έλλειψη φαρμάκων και το κόστος  αγοράς που προκύπτει όταν επαναδιατεθούν στα φαρμακεία αφού ο ασθενής θα πληρώσει  την πραγματική τιμή.  Επίσης πρόβλημα υπάρχει και με τη συνεισφορά που πληρώνουν για αρκετά φάρμακα οι συνταξιούχοι, οι χρόνια ασθενείς, οι αιχμάλωτοι, οι παθόντες κτλ.

Η πλειοψηφία των συνταξιούχων και των άλλων ομάδων ατόμων που αναφέρονται πιο πάνω, συγκρίνοντας το κόστος που είχαν προηγουμένως ως κάτοχοι της δωρεάν κάρτας νοσηλείας σε ότι αφορά τα φάρμακα, τώρα με το ΓΕΣΥ αναγκάζονται να πληρώνουν περισσότερα χρήματα, σημειώνει η ΕΚΥΣΥ προσθέτοντας επίσης ότι αρκετά φάρμακα που είναι απαραίτητα για τους ηλικιωμένους δεν καλύπτονται, όπως αντιγριπικά, σιρόπι βήχα, παυσίπονα, αντιφλεγμονώδεις φαρμακευτικές κρέμες, βιταμίνες οι οποίες είναι αναγκαίες, ενέσεις ή χάπια  οστεοπόρωσης κ.α. Επιπρόσθετα αρκετά φάρμακα που έπαιρναν οι συνταξιούχοι για χρόνια προηγουμένως από τα κρατικά φαρμακεία, τώρα αυτά είναι εκτός ΓΕΣΥ και υποχρεώνονται να τα αγοράζουν από τα ιδιωτικά φαρμακεία στη κανονική τους τιμή. Ταυτόχρονα, παρατηρείται αρκετή καθυστέρηση σε μερικές περιπτώσεις για να μπορέσει κάποιος ασθενής να κλείσει ραντεβού με τους γιατρούς.

Οι Επαρχιακές Επιτροπές της Οργάνωσης στις τελευταίες συνεδρίες τους  συζήτησαν γενικά το κόστος που έχουν οι συνταξιούχοι οι οποίοι προηγουμένως είχαν σχεδόν δωρεάν ή δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τα κρατικά νοσηλευτήρια ,ενώ τώρα με το ΓΕΣΥ πληρώνουν κάθε μήνα εισφορά επί της σύνταξης τους ύψους 2,65% και παράλληλα συνεισφορά για τα φάρμακα που δεν καλύπτονται από το Σύστημα.

Σε δηλώσεις του ο  Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης ανέφερε ότι θα επιδιώξει ξανά την πραγματοποίηση συνάντησης με τον Υπουργό Υγείας με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων αυτών, ήδη έχει αποσταλεί επιστολή.

Αιτήματα της ΕΚΥΣΥ:

-Όλα τα φάρμακα που έπαιρναν από τα κρατικά νοσηλευτήρια- φαρμακεία  οι συνταξιούχοι να τα  παίρνουν τώρα από τα φαρμακεία καταβάλλοντας μόνο τη συμπληρωμή (€1).

-Διαφοροποίηση της εισφοράς των συνταξιούχων που είναι στο 2.65% ώστε να μην επηρεάζεται το βιοτικό τους επίπεδο, ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων.

-Να μην υπάρχει ανώτερο όριο επισκέψεων στους προσωπικούς γιατρούς.