Η Πολιτεία πρέπει να στηρίξει τους εργαζόμενους

487

Συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού είχε σήμερα αντιπροσωπεία της ΠΕΟ με επικεφαλής τον ΓΓ Πάμπη Κυρίτση ανοίγοντας κύκλο επαφών με αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα θέματα των Ταμείων Προνοίας και του Νομοσχεδίου για ενιαία εποπτική αρχή, της καθιέρωσης ελάχιστου μισθού και άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων καθώς και άλλα θέματα ευρύτερης κοινωνικής σημασίας. Η αντιπροσωπεία της ΠΕΟ αποτελείτο από την αναπληρώτρια ΓΓ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, τον Κεντρικό Οργανωτικό Χρίστο Τομπάζο και την Εκτελεστική Γραμματέα Μαρίνα Κούκου.

Η ΠΕΟ, όπως δήλωσε ο Π. Κυρίτσης, έχει ξεκινήσει μια σειρά επαφών με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ώστε να συζητήσει όλα τα εργασιακά θέματα και να επιχειρήσει στήριξη της Πολιτείας στα δικαιώματα των εργαζομένων, οι οποίοι σε αυτή τη φάση αποτελούν την αδύνατη πλευρά λόγω της οικονομικής, αλλά και της υγειονομικής κρίσης που επικρατεί.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο ΓΓ της ΠΕΟ εξήγησε πως είναι ξεκάθαρο ότι σε μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης, που ξεκινά από το 2008 και διαρκεί μέχρι σήμερα, καθώς και σε μια περίοδο υγειονομικής κρίσης ανατρέπονται οι συσχετισμοί δύναμης μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη. Ως εκ τούτου το σύστημα εργασιακών σχέσεων που είχε δημιουργηθεί υπό άλλες συνθήκες, το οποίο στηριζόταν στο συσχετισμό δύναμης και στο γεγονός ότι είχαμε μια ισχυρή συνδικαλιστική εκπροσώπηση που διασφάλιζε τους όρους εργοδότησης σε όλους τους κλάδους, δυστυχώς δεν είναι σήμερα σε ισχύ. Κατά συνέπεια, για να αποκατασταθούν αυτοί οι συσχετισμοί θα πρέπει να παρέμβει η Πολιτεία με τρόπο υπέρ του αδύνατου και του λιγότερου ισχυρού που είναι οι εργαζόμενοι.

«Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που έχουμε ξεκινήσει μια σειρά από επαφές και με τα κοινοβουλευτικά κόμματα με στόχο να υποδείξουμε την ανάγκη, μέσα από το θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο να στηριχθεί η πλευρά των εργαζομένων, πρώτα από όλα επαναβεβαιώνοντας ότι οι συλλογικές συμφωνίες και συμβάσεις υπερτερούν και υπερέχουν από τα προσωπικά συμβόλαια», είπε ο ΓΓ της ΠΕΟ.

Ο Π. Κυρίτσης εξήγησε πως εκεί που υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις υπάρχουν κατώτατοι μισθοί, αλλά το ζήτημα είναι αυτοί να εφαρμόζονται και είναι πάνω σε αυτό που χρειάζεται η στήριξη της Πολιτείας. Ταυτόχρονα, συνέχισε, θα πρέπει να δημιουργηθεί μηχανισμός που να διασφαλίζει ότι και εκεί που δεν υπάρχουν συλλογικές συμφωνίες, μέσα από κοινωνικό διάλογο θα καθιερώνονται τα ελάχιστα, έτσι ώστε να γνωρίζει ο κάθε εργαζόμενος τα δικαιώματα του και να μην είναι έρμαιο υπερεκμετάλλευσης.

Ο Π. Κυρίτσης σημείωσε παράλληλα πως η ΠΕΟ βρήκε κατανόηση από το ΑΚΕΛ τονίζοντας πως το ΑΚΕΛ ιστορικά ήταν σύμμαχος του συνδικαλιστικού κινήματος στους αγώνες για καλύτερες συνθήκες ζωής και δουλειάς.

ΓΓ ΑΚΕΛ: «Να αποκατασταθούν τα δικαιώματα που απώλεσαν οι εργαζόμενοι»

Ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε πως πρώτα συζητήθηκε το θέμα του θεσμού των Ταμείων Προνοίας και της προσπάθειας για δημιουργία μια ενιαίας εποπτικής αρχής, η οποία θα επιβλέπει τη λειτουργία τους. Ξεκαθάρισε πως το ΑΚΕΛ είναι υπέρ του ελέγχου και της αποτελεσματικής λειτουργίας των Ταμείων με τρόπο που να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των εργαζομένων και εξέφρασε τον φόβο ότι η πρόταση που κατατίθεται από πλευράς Κυβέρνησης δεν στοχεύει τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά περισσότερο κάποιες ανάγκες των ασφαλιστικών εταιρειών.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως το θέμα βρίσκεται στην Επιτροπή Εργασίας, ενώ είπε πως το κόμμα της Αριστεράς υποστηρίζει πως ναι μεν πρέπει να γίνεται έλεγχος, αλλά με τρόπο που θα αποβαίνει προς όφελος των εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της διαμόρφωσης κατώτατου μισθού και των δικαιωμάτων που έχουν απωλέσει οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια με την απορρύθμιση της εργασίας που προωθείται και από την ΕΕ αλλά και από την Κυβέρνηση, εξέφρασε την συμφωνία του με τις θέσεις της ΠΕΟ, ότι θα πρέπει να κατοχυρωθεί πρώτα η υπεροχή της συλλογικής έναντι της ατομικής σύμβασης και μέσα σε αυτή τη φιλοσοφία να συζητηθούν όλα τα υπόλοιπα.

Ο Α. Κυπριανού ανέφερε πως δεν μπορεί να κατοχυρωθεί ένας ενιαίος κατώτατος μισθός για όλα τα επαγγέλματα αφού είναι διαφορετική η φύση των διάφορων επαγγελμάτων. Ως εκ τούτου, όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να συζητιούνται στο πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων, είπε.

Ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε, όπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, είναι και το θέμα της επιβολής πέναλτι – που είχε επιβληθεί κάτω από άλλες συνθήκες – του 12% στις συντάξεις όταν κάποιος αποχωρήσει από την εργασία του πρόωρα. Σημείωσε πως αυτό το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί ξανά και δεν μπορεί να ισχύει το ίδιο για βαριά επαγγέλματα σε σχέση με άλλα επαγγέλματα που είναι πιο εύκολο κάποιος να συνεχίσει να εργάζεται μέχρι τα 65. Θα πρέπει να δούμε αν δεν αποκατασταθεί ολόκληρο το 12% της αποκοπής πώς θα αποκατασταθεί έστω ένα μέρος σε πρώτη φάση.

«Οι εργαζόμενοι του τόπου τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί τις συνέπειες της μεγάλης οικονομικής κρίσης που ξέσπασε το 2008 και σταδιακά θα πρέπει σιγά σιγά να αποκαθίσταται και το θέμα των εργασιακών σχέσεων, αλλά και γενικότερα τα δικαιώματα τα οποία έχουν απωλέσει», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.