Ισχυροί οι δεσμοί που δένουν την ΠΕΟ με την Κυπριακή εργατική τάξη

358

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα η πρώτη επαρχιακή προσυνεδριακή εκδήλωση για τα 80χρονα της ΠΣΕ – ΠΕΟ. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο ΣΚΑΛΑ, τιμήθηκαν στελέχη της ΠΕΟ που συμπλήρωσαν 40 χρόνια αδιάλειπτης δράσης στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το συγκλονιστικό θεατρικό έργο «1958» από το θέατρο «Αντίλογος».

«Γιορτάζοντας τα 80χρόνα από την ίδρυση της ΠΣΕ-ΠΕΟ, πρώτα –πρώτα  υποκλινόμαστε με σεβασμό, στους σκαπανείς και στους βετεράνους μας, στους αγωνιστές της εργατικής τάξης που αφιέρωσαν με αφοσίωση και αυτοθυσία ολόκληρο το είναι τους, για να ιδρυθεί και να ωριμάσει το ταξικό συνδικαλιστικό  κίνημα. Που έθεσαν το συλλογικό συμφέρον πάνω από το προσωπικό και οικοδόμησαν ένα στέρεο σπίτι με γερούς θεμελιούς. Τους αξίζει τιμή και δόξα», ανέφερε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης. Με τελετές όπως τη σημερινή  αναδεικνύονται οι ισχυροί δεσμοί  που δένουν  το κίνημα της ΠΕΟ με την Κυπριακή εργατική τάξη, είπε μεταξύ άλλων ο ΓΓ της ΠΕΟ προσθέτοντας ότι  καταγράφεται η ιστορική συνέχεια και συνέπεια που έχει το κίνημα στους πολιτικούς και κοινωνικούς  αγώνες, τοποθετείται στις πραγματικές του διαστάσεις ο ρόλος των εργαζομένων ως του ουσιαστικού δημιουργού της κοινωνικής προόδου.

«Η ιστορία γράφεται μέσα από αγώνες»

Ανατρέχοντας στις ιστορικές συγκυρίες και στην εποχή που ιδρύθηκε η ΠΣΕ το 1941, ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΕΟ Λάρνακας Γιώργος Ιουλιανός τόνισε ότι το Κυπριακό Εργατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα – το Λαϊκό Κίνημα, δεν ήταν τυχαίο γεγονός. «Το γέννησε η ιστορική αναγκαιότητα.  Σφυρηλατήθηκε μέσα από σκληρούς και αιματηρούς αγώνες. Δοκιμάστηκε και ατσαλώθηκε, μαζικοποιήθηκε, κυριάρχησε μέσα στην κυπριακή εργατική τάξη και έγινε συνείδηση της.»

Αναφέροντας ότι την δεκαετία του 1940 θα αρχίσουν οι μεγάλοι μαζικοί αγώνες και οι μεγάλες κινητοποιήσεις, με συμπαραστάτες το ΑΚΕΛ και το Λαϊκό Κίνημα και με τις οργανώσεις του που ιδρύονται μετά το 1941, πρόσθεσε ότι μέσα από το καμίνι των σκληρών εργατικών αγώνων, ξεπροβάλλουν οι πρωτοπόροι απεργοί οικοδόμοι, μεταλλωρύχοι, αμιαντωρύχοι, και άλλες ειδικότητες εργατών που αγωνίστηκαν για το οκτάωρο, τις κοινωνικές ασφαλίσεις, αυξήσεις μεροκαμάτων, για τον τιμάριθμο, τι συλλογικές συμβάσεις, για βελτίωση των συνθηκών εργασίας.  «Αγώνες που έμελλε να καθορίσουν την μετέπειτα πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος της ΠΕΟ, η οποία ιδρύθηκε στις 30 Μαρτίου του 1946, για να αντικαταστήσει την παράνομη από τους αποικιοκράτες ΠΣΕ και να αναλάβει τα ηνία του Συνδικαλιστικού κινήματος.»

Αναφερόμενος στο σήμερα, ο Γ. Ιουλιανός τόνισε ότι οι αγώνες συνεχίζονται και η ιστορία γράφεται μέσα από αγώνες.  «Περάσαμε τα τελευταία 10 σχεδόν χρόνια δύσκολα.  Πρώτα η παγκόσμια οικονομική κρίση και τώρα η υγειονομική κρίση, που στη συνέχεια μετατράπηκε λόγω των αυστηρών μέτρων περιορισμού που επέβαλαν οι κυβερνήσεις σε διάφορες οικονομικές δραστηριότητες, σε οικονομική κρίση», σημείωσε προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι εκεί έξω το κεφάλαιο και οι εργοδότες καραδοκούν και προσπαθούν με κάθε τρόπο να εκμεταλλευτούν αυτές τις κρίσεις.  Να μειώσουν μισθούς, να περιορίσουν ωφελήματα, να εφαρμόσουν ευέλικτες μορφές απασχόλησης, να εντάξουν στα προγράμματα τους ωράρια δουλείας, να κάνουν την εβδομάδα οκταήμερη, ανέφερε μεταξύ άλλων.  

Απευθυνόμενος προς τους τιμώμενους βετεράνους, τόνισε «μας παραδώσατε ένα ταξικό κίνημα ισχυρό, που πέρασε και περνά τα τελευταία χρόνια δύσκολα όμως άντεξε και αντέχει.  Το κάνατε με τη δράση σας πανίσχυρο που τυγχάνει σεβασμού, ευρύτερα στην κοινωνία, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου.  Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να ενεργούμε και να συμπεριφερόμαστε υπεύθυνα και συνετά στις γραμμές τις οποίες εσείς χαράξατε, με κύρια προτεραιότητα μας, τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του τόπου και των εργαζομένων.»

«Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε για το καλό του τόπου μας»

Εκ μέρους των τιμώμενων βετεράνων μίλησε ο Αντρέας Μηνά. «Παίρνουμε απόψε το παράσημο των 40 χρόνων δράσης και προσφοράς μας στο Συνδικαλιστικό μας Κίνημα. Σε καμιά περίπτωση όπως δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε.  Μαζί με όλους τους υπόλοιπους, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε για το καλό του τόπου μας», ανέφερε μεταξύ άλλων και ευχαρίστησε την ΠΕΟ «για την  τιμή που μας κάνει απόψε να μας βραβεύσει με το παράσημο των 80χρονων της ΠΕΟ, για την συνεχή δράση μας σαν μέλη και στελέχη της ΠΕΟ.»

Αναφερόμενος επίσης στο Συνέδριο της ΠΕΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 9 – 10 Δεκεμβρίου, είπε ότι εκεί θα εκλεγεί η νέα ηγεσία της ΠΕΟ. «Περιμένουμε πολλά από αυτούς.  Μαζί με αυτούς θα σταθούμε δίπλα τους όλο το Λαϊκό Κίνημα της Κύπρου, για να αντισταθούμε στα αντιλαϊκά μέτρα που εξακολουθεί να εφαρμόζει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη.»

Οι βραβευθέντες βετεράνοι:

Ανδρέας Φιλίππου Φώκκη (μετά θάνατο), Κώστα Μοσφιλιώτη, Σέργιο Βασίλη, Σταύρος Χ’ Σπύρου, Ερίκκο Ζήσιμο, Χρίστος Αλέκου, Δημήτρης Μαυρή, Πετρού Σωτηρίου, Κυριάκος Σωτηρίου, Χάρης Νεοφύτου (μετά θάνατο), Σταύρος Φράγκου (μετά θάνατο), Δάνος Αντωνίου, Παναγιώτης Ερωτοκρίτου, Ιωάννης Γαβριήλ, Σταύρος Νεοφύτου, Αντρέας Λοϊζου, Αντρέα Μηνά, Αντωνάκης Νεοφύτου, Ηλίας Μιχαήλ, Αντρέας Ζαχαρία Κίκκος, Νίκος Στυλιανού, Βίκτωρας Χριστοφόρου, Νίκος Νικολάου, Σούλα Κρασά, Μάγου Δημήτρης, Νίκος Καλλικάς, Νίκος Τσαγγάρης, Αδάμος Αδάμου.