Κατώτατος και τηλεργασία συζητήθηκαν στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα

528

Ο κατώτατος μισθός και το πλαίσιο της τηλεργασίας ήταν τα βασικά θέματα συζήτησης στην ατζέντα του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΣΣ) που συνεδρίασε χθες υπό την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου η οποία έθεσε ως στόχο τη λήψη αποφάσεων εντός Μαΐου.

Στη συνεδρία κατατέθηκε από πλευράς κυβέρνησης προσχέδιο του περιγράμματος που θα διέπει την εφαρμογή του εθνικού κατώτατου μισθού καθώς και προσχέδιο νομοσχεδίου σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία. Δόθηκε περιθώριο ενός μηνός στους κοινωνικούς εταίρους για να καταθέσουν τις απόψεις τους ενώ τα νομοσχέδια για την τηλεργασία θα σταλούν στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.

Η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, επανέλαβε στο ΕΣΣ τη θέση της Ομοσπονδίας ότι η εισαγωγή του κατώτατου μισθού πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε να ενισχυθούν οι συλλογικές συμβάσεις καθώς και η δυνατότητα για επέκτασή τους σε όλο τον κλάδο τον οποίο καλύπτει η κάθε μια. Υπογράμμισε παράλληλα ότι ο κατώτατος μισθός δεν πρέπει να διαβρώσει τις συλλογικές συμβάσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα «Χαραυγή» τόνισε ότι το ύψος του κατώτατου μισθού πρέπει να διασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση στους εργαζόμενους. Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει μηχανισμός αύξησης του ύψους του κατώτατου μισθού σε τακτά χρονικά διαστήματα, επισημαίνοντας ότι λόγω της ακρίβειας έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη των μισθών.

Όσον αφορά την τηλεργασία, η ΓΓ της ΠΕΟ έθεσε στο ΕΣΣ πολύ έντονα την ανάγκη για κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας τους.