Μαζί στο δρόμο για την Ομοσπονδία!

484

Μετά από τόσα χρόνια διακοινοτικού διαλόγου και συγκλίσεων ο δρόμος για μια ομοσπονδιακή λύση είναι στρωμένος, τόνισαν μέσω κοινής διακήρυξης οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση «Μαζί στο Δρόμο για την Ομοσπονδία» το περασμένο Σάββατο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ενόψει της άτυπης συνάντησης για το Κυπριακό στη Γενεύη, ταυτόχρονα με την αντίστοιχη κινητοποίηση των Τ/κ στην κατεχόμενη Λευκωσία και οι δύο εκδηλώσεις «συνδέθηκαν» ηχητικά με μήνυμα των μεν στους δε στην δική τους γλώσσα.

 Η εκδήλωση, που ήταν μαζική, πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας.

«Αυτό που χρειάζεται είναι η απαραίτητη πολιτική βούληση για να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Αυτή τη βούληση έχει η πλειοψηφία των Κυπρίων. Αυτή τη βούληση καλούμε τους εκπροσώπους των κοινοτήτων μας  να λάβουν υπόψη πριν πάρουν αποφάσεις για το μέλλον μας», σημείωσαν οι πέραν των 120 οργανώσεις και φορείς που στήριξαν και συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Απευθυνόμενοι προς τους Τ/κ οι οργανώσεις έστειλαν εγκάρδιους χαιρετισμούς σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για τον τόπο μας. «Μπορεί να μην βρισκόμαστε μαζί αλλά οι καρδιές μας πάλλουν μαζί σήμερα στους δρόμους της Λευκωσίας. Και αυτό επειδή μας ενώνει ένα μεγάλο όραμα. Ένα όραμα για μια άλλη Κύπρο, ενωμένη, ειρηνική, ομοσπονδιακή. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι περπατούμε το κοινό δρόμο που οδηγεί στην επανένωση. Απορρίπτουμε κάθε πρόταση που οδηγεί στο διαχωρισμό οποιασδήποτε μορφής».

Αυτό, τονίστηκε, είναι το μήνυμα που στέλνουν σε όσους διαπραγματεύονται το μέλλον του τόπου. «Υποσχόμαστε πως θα αγωνιστούμε ώστε να είναι η τελευταία φορά που είμαστε στους δρόμους χωριστά. Χωρίς παράλογους περιορισμούς στα οδοφράγματα. Αν είναι δυνατό χωρίς καθόλου οδοφράγματα! Παρά τα όποια εμπόδια, συνεχίζουμε τον κοινό μας αγώνα! Η ειρήνη στην Κύπρο δεν θα εμποδιστεί!»

Όλοι μαζί συνεχίζουμε τον αγώνα μας για ένα μέλλον της ειρήνης, της κοινωνικής κάτι περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, υπογραμμίζεται στη διακήρυξη, ένα μέλλον που όλοι μας θα οικοδομούμε  με συνεργασία, αλληλεγγύη και ενσυναίσθηση. «Για να πέσουν τα συρματοπλέγματα και τα εμπόδια επί του εδάφους αλλά και στις συνειδήσεις. Αγωνιζόμαστε για να παραμείνει ζωντανό το όραμα αυτό ώσπου να στεριώσει στις συνειδήσεις των ανθρώπων αλλά και όσων θα πάρουν τις σημαντικές πολιτικές αποφάσεις για το μέλλον του τόπου μας».

Χιλιάδες και οι Τουρκοκύπριοι στους δρόμους

Χιλιάδες Τ/κ βρέθηκαν στην πλατεία Ινονού στην κατεχόμενη Λευκωσία, παρά τις προειδοποιήσεις για τα περιοριστικά μέτρα, στην κινητοποίηση «Μαζί στον Δρόμο για την Ομοσπονδία» που έγινε ταυτόχρονα με την αντίστοιχη κινητοποίηση των Ε/κ στην πλατεία Ελευθερίας. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν  ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Μουσταφά Ακιντζί και οι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης, Τουφάν Ερχιουρμάν και Τζεμάλ Οζγιγίτ, αλλά και οι Μπαρίς Μπουρτζιού και Μεχμέτ Χαρμαντζί, ο «δήμαρχος» Λευκωσίας.

Λίγη ώρα πριν από την έναρξη της κινητοποίησης το απόγευμα, ο «υφυπουργός υγείας» και πρόεδρος της «ανώτατης επιτροπής λοιμωδών ασθενειών», Νταρέν Οϊγκάρ, με γραπτή δήλωση προειδοποίησε ότι οι συγκεντρώσεις περιορίζονται στα 50 άτομα με κοινωνική αποστασιοποίηση και χρήση μάσκας. Σε περίπτωση, ανέφερε, που αυτό δεν τηρηθεί, θα προβούν σε νομικές διαδικασίες εναντίον των παρανομούντων. Ομάδες των 50 ατόμων είχαν ξεκινήσει από τις οργανώσεις που στήριζαν την εκδήλωση και κατέληξαν στην πλατεία Ινονού, πορευόμενοι με μουσικά όργανα.

Το μήνυμα προς τους Ε/κ διάβασε στα ελληνικά η Τζισέ Ερντογά εκ μέρους των διοργανωτών προς τους συγκεντρώμενους  στην πλατεία Ελευθερίας λέγοντας ότι συγκεντρώθηκαν σήμερα στις πλατείες «για να ενώσουμε ξανά το διαιρεμένο νησί μας και να περπατήσουμε μαζί στον δρόμο για μια Ομοσπονδιακή Κύπρο».

Η πανδημία που κυριαρχεί σε όλο τον κόσμο μπορεί να ανάγκασε εμάς Κύπριους, να φωνάξουμε χωριστά την επιθυμία μας για Ομοσπονδία, αλλά θα πρέπει να είναι γνωστό σε όλους ότι αν το θελήσουμε το αύριο είναι δικό μας, και καμία δύναμη δεν θα μπορέσει να εμποδίσει την επανένωση αυτού του νησιού κάτω από μια ομοσπονδιακή στέγη, πρόσθεσε.

«Μπορεί οι ηγεσίες και των δύο κοινοτήτων κατά διαστήματα να έχουν μιλήσει για διαφορετικά μοντέλα λύσης, το ίδιο και οι δήθεν εγγυήτριες χώρες, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι αυτό που θέλουμε εμείς οι δύο κοινότητες. Χωρίς εμάς σε αυτό το νησί, ούτε ένωση ούτε ταξίμ μπορούν να κάνουν.  Ας φωνάξουμε με όλη μας τη δύναμη να ακούσει ολόκληρος ο κόσμος, εμείς οι Κύπριοι θέλουμε ομοσπονδία».

Ας φωνάξουμε, συνέχισε, ώστε το μήνυμά μας να φτάσει εκεί που πρέπει. «Αγαπητοί μας αδέλφια, στο παρελθόν μαζί ποτίσαμε αυτά τα εδάφη με δάκρυα πόνου. Ελάτε όλοι μας, ανεξάρτητα από τη γλώσσα, τη θρησκεία και τη φυλή μας, να πρασινίσουμε αυτά τα εδάφη με δάκρυα χαράς που θα φέρει η ειρήνη και να επανενώσουμε την Κύπρο μας, η οποία είναι η αγάπη όλων μας. Η ειρήνη δεν μπορεί να εμποδιστεί στην Κύπρο, κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τη θέλησή μας! Με όλη μας την καρδιά, Μαζί στον Δρόμο για την Ομοσπονδία!», ανέφερε μεταξύ άλλων.