Νέα αντιφατικά μέτρα που προκαλούν αντιδράσεις

304

Έντονες επικρίσεις για τις νέες χαλαρώσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση αφού συνεχίζεται η θυματοποίηση μεγάλων ομάδων εργαζομένων

Πολλές αντιδράσεις προκάλεσαν για ακόμα μια φορά τα αντιφατικά μέτρα της κυβέρνησης για περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού αφού οι χαλαρώσεις που εξήγγειλε χθες ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου φαίνεται να μην έχουν κάποια λογική συνοχή ή επιστημονική εξήγηση. Για παράδειγμα, τη στιγμή που επιστρέφουν όλοι οι μαθητές στα σχολεία, η κυβέρνηση αποφάσισε όπως τα γυμναστήρια, τα φροντιστήρια, τα εκπαιδευτικά κέντρα κλπ. να ανοίξουν με πολύ αυστηρούς περιορισμούς.

Για παράδειγμα τα ιδιαίτερα μαθήματα θα γίνονται με φυσική παρουσία ενός μόνο μαθητή ανά καθηγητή κάτι που καθιστά αδύνατη την πραγματοποίηση μαθημάτων ζωγραφικής, χορού κ.α.

Επίσης, τα γυμναστήρια θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν μόνο για σκοπούς personal training. Εγκαταστάσεις μέχρι 80 τετραγωνικά μέτρα θα επιτρέπεται παρουσία μόνο δύο ατόμων (συμπεριλαμβανομένου και του γυμναστή). Για κλειστές αίθουσες μέχρι 200 τετραγωνικά μέτρα θα επιτρέπεται η παρουσία τριών ατόμων ενώ πέραν των 200 μέτρων θα επιτρέπονται πέντε άτομα.

Οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης προκάλεσαν την αντίδραση όχι μόνο των επαγγελματιών στους τομείς αυτούς αλλά και του κόσμου ευρύτερα αφού αναπόφευκτα γίνεται αντιπαραβολή των αντιφατικών μέτρων. Την στιγμή για παράδειγμα που επιτρέπονται οι μαζικές συναθροίσεις στα μεγάλα εμπορικά κέντρα είναι αντιφατικό να επιτρέπονται μόνο τρία άτομα για να γυμναστούν σε αίθουσα 200 τετραγωνικών μέτρων. Αντιφατικό είναι επίσης το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες μαθητές θα πάνε κανονικά σχολείο και θα βρίσκονται ανά 20 με 25 άτομα κλεισμένα σε μια τάξη από το πρωί μέχρι το μεσημέρι ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αποφάσισε, χωρίς καμία αιτιολογία, ότι δεν θα επιτρέπεται να βρεθούν πάνω από δυο άτομα σε ένα εργαστήρι ζωγραφικής για ένα μονόωρο μάθημα!

Όσο αφορά τον τομέα της εστίασης που δέχθηκε, μαζί με τον ξενοδοχειακό κλάδο, το μεγαλύτερο πλήγμα από τα περιοριστικά μέτρα, οι αποφάσεις παραπέμφθηκαν για την επόμενη «αποκλιμάκωση» των μέτρων. Ως εκ τούτου οι χώροι εστίασης θα παραμείνουν κλειστοί μέχρι και τουλάχιστον τις 16 Μαρτίου.

Οι νέες χαλαρώσεις

Οι νέες χαλαρώσεις που ισχύουν από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Μαρτίου ανακοινώθηκαν από τον  υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου και είναι σε δύο φάσεις:

Τα μέτρα που ισχύουν από 1η Μαρτίου είναι:

  • – Επαναλειτουργία της Α’ και Β’ Τάξης των δημόσιων και ιδιωτικών Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, με φυσική παρουσία των μαθητών.
  • – Επαναλειτουργία ωδείων, φροντιστηρίων, εκπαιδευτικών κέντρων και άλλων απογευματινών δραστηριοτήτων, με φυσική παρουσία μέχρι δύο ατόμων, περιλαμβανομένου και του εκπαιδευτικού (1 μαθητής και 1 εκπαιδευτικός).
  • – Επαναλειτουργία χώρων εικαστικών τεχνών και γκαλερί, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες και το υγειονομικό πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας.
  • – Επαναλειτουργία γυμναστηρίων, σχολών χορού και άλλων κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων, περιλαμβανομένων και των κολυμβητηρίων, στη βάση των οδηγιών και του πρωτοκόλλου που θα εκδοθεί από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού.
  • – Επιτρέπονται οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας, υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται σε πρωτόκολλο του Υπουργείου Εργασίας.
  • – Επιτρέπονται οι ομαδικές προπονήσεις και η διεξαγωγή αγώνων όλων των ομαδικών αθλημάτων Κατηγορίας Γ, υπό τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τα ομαδικά πρωταθλήματα Κατηγορίας Α και Β, και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της ΚΟΠ και του ΚΟΑ.
  • – Επιτρέπεται η πρόσβαση στα μονοπάτια της φύσης για σκοπούς άθλησης.
  • – Επιτρέπεται η πλανοδιοπώληση και τα παζαράκια άλλων ειδών πέραν των τροφίμων.

Επιπρόσθετα, με ισχύ από τη Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021:

  • – Επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων των δημόσιων και ιδιωτικών Γυμνασίων, με φυσική παρουσία των μαθητών.

Από τις 16 Μαρτίου 2021:

  • – Επαναλειτουργία των χώρων εστίασης στη βάση ειδικού πρωτοκόλλου που ετοιμάζεται από την Καθοδηγητική Επιτροπή.
  • – Αξιολόγηση του συνολικού αριθμού εργαζομένων με φυσική παρουσία σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή/και άλλες επιχειρήσεις/τομείς.

Πρέπει να διευρυνθούν τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής

Πρέπει να είναι προτεραιότητα, η κυβέρνηση να συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους για να διευρύνει τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής, με στόχο να αντιμετωπιστούν τα κενά και τα προβλήματα που συσσωρεύονται καθώς η κατάσταση εξελίσσεται σε κοινωνική και οικονομική κρίση για πολλούς εργαζόμενους και μικρές επιχειρήσεις, τόνισε με δηλώσεις της στον ΑΣΤΡΑ η αναπληρώτρια ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Αυτά, υπογράμμισε, δεν μπορούν να περιμένουν για το πότε θα λειτουργήσει γενικά η οικονομία. «Όταν είσαι με μειωμένο εισόδημα για πάνω από ένα χρόνο, όπως για παράδειγμα οι κλάδοι που επηρεάζονται από τον τουρισμό, αυτό συσσωρεύει και άλλες ανάγκες όπως  τα ενοίκια και οι δόσεις», υπέδειξε.

Η Σωτηρούλα Χαραλάμπους εξέφρασε παράλληλα ανησυχία ότι θα οδηγηθούμε σε νέες κοινωνικές ανισότητες γι’ αυτό θα πρέπει να εξεταστεί τι κάνει η πολιτεία και να υπάρξει μια ολοκληρωμένη απάντηση. Είναι προφανές, σημείωσε, ότι τα επιδόματα, ιδιαίτερα για ομάδες εργαζομένων και επιχειρήσεων που είναι χωρίς πραγματικό εισόδημα, έχουν εξανεμιστεί.

Τόνισε  επίσης ότι δεν πρέπει να διακοπούν τα επιδόματα σε εκείνους τους κλάδους που άνοιξαν τώρα μερικώς.

Θυμός και απογοήτευση από ομάδες εργαζομένων

Με τα όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν ανοίγουν τα γυμναστήρια, τόνισε με δηλώσεις του στον Άστρα ο εκπρόσωπος του συνδέσμου γυμναστηρίων Χρίστος Κονδύλης.

Χαρακτήρισε παραπληροφόρηση τα όσα ανακοινώθηκαν εξηγώντας ότι αυτό που επιτρέπεται είναι η μεταφορά των personal trainer μέσα στο γυμναστήριο από τους εξωτερικούς χώρους στους οποίους εργάζονταν τους τελευταίους μήνες. Οι πελάτες των γυμναστηρίων θεώρησαν με την ανακοίνωση των μέτρων ότι θα μπορούσαν να επιστρέψουν σταδιακά, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει, είπε. Υπέδειξε παράλληλα ότι στα 200 τετραγωνικά μέτρα θα μπορούσαν να γυμναστούν περισσότερα άτομα.

Θυμό και απογοήτευση προκάλεσε η απόφαση για άνοιγμα των σχολών με μόνο ένα άτομο, τόνισε η πρόεδρος του κλάδου των Σχολών Χορού Μύρια Στυλιανού, υποδεικνύοντας ότι με βάση τα τετραγωνικά θα μπορούσε να γίνει με περισσότερους πελάτες. Όπως ανέφερε στον Άστρα, οι επαγγελματίες του χώρου θα περιμένουν τις διευκρινήσεις των αρμοδίων για τα πρωτόκολλα και θα αποφασίσουν πως θα ενεργήσουν.

Έντονες αντιδράσεις και στους κλάδους εστίασης και αναψυχής

Πολλές είναι και οι αντιδράσεις από τους κλάδους της εστίασης και αναψυχής που έμειναν για ακόμα μια φορά στην αναμονή χωρίς να λάβουν κάποια τεκμηριωμένη απάντηση στο γιατί καθυστερεί η επαναλειτουργία των συγκεκριμένων κλάδων, έστω και με αυστηρούς περιορισμούς.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ) διοργανώνει σήμερα, Παρασκευή, εκδήλωση διαμαρτυρίας με πορεία οχημάτων από το νέο ΓΣΠ προς το Προεδρικό και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο ΠΑΣΙΚΑ θα επιδώσει υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ στην ανακοίνωση του καταγγέλλει την άδικη, όπως την χαρακτηρίζει, μεταχείριση που έτυχε η βιομηχανία των κέντρων αναψυχής καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας,  «κατά την οποία αδίκως στοχοποιήθηκε από τους ειδικούς και την πολιτεία, προκαλώντας τεράστιες οικονομικές ζημιές, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την επιβίωση πολλών επιχειρήσεων είτε μικρών είτε μεγάλων και βέβαια με πενιχρή οικονομική για πολλούς στήριξη από το κράτος».

ΑΚΕΛ: Τα νέα μέτρα δεν βασίζονται στις επιστημονικές υποδείξεις…

Έντονη ήταν και η αντίδραση του ΑΚΕΛ αφού όπως τόνισε, η κυβέρνηση καταχράται την υπευθυνότητα και την υπομονή των πολιτών και των πολιτικών δυνάμεων και τα νέα μέτρα δεν βασίζονται στις επιστημονικές υποδείξεις αλλά σε πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ, σχολιάζοντας τα νέα μέτρα και κυρίως τη συνέχιση της στέρησης βασικών ελευθεριών.

«Για ένα χρόνο τώρα, η κυπριακή κοινωνία έδειξε τεράστια υπευθυνότητα προς τα αναγκαία περιοριστικά μέτρα ενάντια στην πανδημία. Έδειξε υπομονή ακόμα και προς τα δυσανάλογα, πρόχειρα και αντιφατικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση σε διάφορες περιπτώσεις. Κατά τον ίδιο τρόπο και το ΑΚΕΛ, παρά τις επιμέρους διαφωνίες και ενστάσεις του, στήριξε την προσπάθεια και κάλεσε τους πολίτες να σεβαστούν τα μέτρα, γιατί ακριβώς ιεραρχούμε την ανθρώπινη ζωή και τη δημόσια υγεία πάνω από όλα». Όπως τονίζει το ΑΚΕΛ, οι όποιοι περιορισμοί σε δικαιώματα και ελευθερίες, επιτρέπονται, σε τέτοιες συνθήκες, μόνο όταν τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα και η αναλογικότητά τους.

«Αυτό επιτάσσει το Σύνταγμα, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Εντούτοις, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ επιμένει σε δυσανάλογους και παρατεταμένους περιορισμούς στα ατομικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες, σε μέτρα που δεν συμβάλλουν στην αναχαίτιση της πανδημίας παρά μόνο εξουθενώνουν τις αντοχές των πολιτών. Η συνεχιζόμενη καθολική απαγόρευση των διαδηλώσεων, παρά τις υποδείξεις της επιστημονικής ομάδας, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα που επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πανδημία ως πρόσχημα».