Οργή των εργαζομένων για την έφεση της κυβέρνησης κατά της δικαστικής απόφασης

335
Εκδηλώσεις Διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών έξω από το Υπουργείο Παιδείας.

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί ανάμεσα στις χιλιάδες εργαζομένων στα διάφορα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας οι οποίοι το 2013 μέσα σε μια μέρα μετατράπηκαν από μισθωτοί σε αυτοεργοδοτούμενοι. Ενώ  το Διοικητικό Δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε η ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ, αποφάσισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης ήταν παράνομη και οι εργαζόμενοι ανέμεναν διόρθωση της αδικίας, ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει έφεση κατά της απόφασης. Η ανακοίνωση του Υπουργού Παιδείας Πρόδρομου Προδρόμου προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων καθώς το 2018, μετά τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων, το Υπουργικό Συμβούλιο είχε «δεσμευτεί» ότι η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί πλήρως με την όποια απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Ήδη η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Παιδαγωγών Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων ο οποίος σε ανακοίνωση εκφράζει «αίσχος και απογοήτευση» για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, παρά την καταδικαστική απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για τη Αγορά Υπηρεσιών στα ΑΒΠ του Υπουργείου Παιδείας,

«Η κίνηση της κυβέρνησης να προβεί σε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, παρά την καταδικαστική απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, δείχνει μια κυβέρνηση εριστική και ανέντιμη, που δε σέβεται τις ίδιες της τις αποφάσεις», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Σύνδεσμος υπενθυμίζει ότι στις 28 Μαρτίου 2018, το Υπουργικό Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση για τη Ρύθμιση της Απασχόλησης στα Απογευματινά και Βραδινά Προγράμματα του Υ.Π.Π. Αναλυτικότερα, το Υπουργικό Συμβούλιο ‘’δεσμεύτηκε’’ να συμμορφωθεί πλήρως με την όποια απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, η οποία αναμενόταν και αφορούσε στην προσφυγή των εκπαιδευτικών που εργοδοτούνται στα ΑΒΠ, για τη σχέση εργοδότη- εργοδοτούμενου. Δύο χρόνια μετά, στις 8 Οκτωβρίου 2020, το Διοικητικό Δικαστήριο αποφασίζει ότι οι εργαζόμενοι στα Απογευματινά και Βραδινά προγράμματα του Υ.Π.Π, μετατράπηκαν από μισθωτοί σε αυτοεργαζόμενοι, παράνομα και καταχρηστικά.

«Παρ’ όλα αυτά και ενώ περιμέναμε από την κυβέρνηση να σεβαστεί την δικαστική απόφαση, όπως είχε δηλώσει και να αλλάξει άμεσα το καθεστώς εργοδότησης, προχωρά σε έφεση της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο, επιδεικνύοντας για άλλη μια φορά ανηθικότητα, ασυνέπεια και ανεντιμότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται παράλληλα ότι «ως ΠΑ.ΣΥ.Π.Π.Ο.Σ δηλώνουμε έτοιμοι να σταθούμε ενάντια σε κάθε προσπάθεια θυματοποίησης μας και επιβολής οποιασδήποτε άδικης και ανέντιμης πολιτικής. Δεν θα υπακούσουμε καμία κυβέρνηση που εγκληματεί σε βάρος των εργαζομένων, εκμηδενίζοντας κάθε ανθρώπινο και εργασιακό δικαίωμα».

Ως εκ τούτου, σημειώνει ο Σύνδεσμος, έχει συγκληθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του, το Σάββατο 31/10, όπου και θα αποφασιστεί η λήψη δυναμικών μέτρων. «Ζητούμε λοιπόν από τη Βουλή, τα Πολιτικά Κόμματα και την Κοινωνία, να στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα μας και να καταδικάσουν έμπρακτα, την αλαζονική αυτή πράξη της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας της ότι το κράτος αυτό διαθέτει σύνταγμα και οφείλει να το σεβαστεί, μένοντας πιστή στις ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ της».

Σύμφωνα με πληροφορίες μας εντός της ημέρας αναμένεται να δημοσιοποιηθούν ανακοινώσεις και από τους υπόλοιπους Συνδέσμους εργαζομένων που επηρεάζονται καθώς και από τις Συντεχνίες.