ΠΕΟ: Ανεπαρκή τα μέτρα για εξάλειψη της σεξουαλικής παρενόχλησης

364

Αναφορικά με τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση  που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας, η ΠΕΟ  καταδικάζει τέτοιες συμπεριφορές σε όποιο χώρο και αν εκδηλώνονται και ταυτόχρονα εκφράζει την ικανοποίηση της που επιτέλους τα θύματα βρίσκουν την δύναμη και προβαίνουν σε καταγγελίες. “Οι καταγγελίες αποκαλύπτουν την έκταση αυτού του απεχθές φαινομένου και υποχρεώνουν την πολιτεία και την κοινωνία να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα για πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων συμπεριφορών, για στήριξη και προστασία των θυμάτων  και βέβαια για την απόδοση δικαιοσύνης”, τονίζει με ανακοίνωση της η ΠΕΟ υπενθυμίζοντας πως εδώ και χρόνια, σε περιόδους ακόμη που κάποιοι μειδιούσαν  με την αναφορά και μόνο του φαινομένου και αμφισβητούσαν την ύπαρξη του,  ζητούσε  νομικό πλαίσιο  και αποτελεσματικούς μηχανισμούς, με ξεκάθαρες διαδικασίες και πρωτόκολλα, και την παροχή νομικής αρωγής στα θύματα. Διαπιστώνεται όμως ότι τα μέχρι σήμερα μέτρα δεν είναι επαρκή ή/και αποτελεσματικά για να εξαλείψουν αυτό το φαινόμενο και να προστατεύσουν τα θύματα και το κράτος θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Η ΠΕΟ αναφέρει ότι το Συνδικαλιστικό Κίνημα έχει προωθήσει την υπογραφή Κώδικα Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Σεξουαλικής Παρενόχλησης στον ιδιωτικό και ημιδημόσιο τομέα, μαζί με την ΟΕΒ. “Ως ΠΕΟ εκδώσαμε το Κώδικα,  τον διαχύσαμε σε χιλιάδες εργαζόμενες και σε εργοδότες. Απαίτηση μας ο Κώδικας αυτός  να  ενσωματωθεί στις υπό ανανέωση συλλογικές συμβάσεις,  να γίνεται ενημέρωση  στους εργαζόμενους, τόσο για τη σχετική νομοθεσία όσο και για το περιεχόμενο του κώδικα.  Καλούμε επίσης τις επιχειρήσεις  να έχουν Επιτροπή ή Υπεύθυνο/η Ισότητας, κατάλληλα καταρτισμένη  να επιλαμβάνεται τέτοιες καταγγελίες”.

Παράλληλα ζητά από το Υπουργείο Εργασίας  τη βελτίωση του Νόμου Περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών  στην Απασχόληση και Επαγγελματική Εκπαίδευση που προνοεί για την σεξουαλική απασχόληση καθώς επίσης και την ενίσχυση της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων  που είναι αρμόδια να δέχεται παράπονα και να παρέχει νομική αρωγή στα θύματα. 

Τέλος η ΠΕΟ καλεί τις Αρχές να προχωρήσουν άμεσα και αποφασιστικά στη διερεύνηση των καταγγελιών  και να αποδοθεί γρήγορα δικαιοσύνη. “Η σεξουαλική αλλά και η παρενόχληση οποιασδήποτε μορφής είναι συμπεριφορές που προσβάλλουν και καταρρακώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δεν πρέπει να αφεθούν να θυματοποιούν  οποιοδήποτε, σε όποιο χώρο και αν εργάζεται.”