ΠΕΟ: Συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα σε συνδικαλιστικά μέτρα

318

Η ΠΕΟ εκφράζει αλληλεγγύη και στήριξη στους νοσηλευτές, σχετικά με τα απεργιακά μέτρα που έχουν υποχρεωθεί να εφαρμόσουν ύστερα από την αυταρχική και αντισυνδικαλιστική στάση του Υπουργείου Υγείας, το οποίο επιχειρεί να μετατρέψει την συνδικαλιστική δράση σε πειθαρχικό και ενδεχόμενα και σε ποινικό παράπτωμα.

Η προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης χρονολογείται και είναι γνωστό ότι για τους Εργοδοτικούς Συνδέσμους αποτελεί εδώ και χρόνια στόχο πρώτης προτεραιότητας, τονίζει σε ανακοίνωση της η ΠΕΟ προσθέτοντας ότι η επιχειρηματολογία του Υπ. Υγείας ότι επειδή υπήρχε καταγγελία για άρνηση εκτέλεσης καθήκοντος είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει σε πειθαρχική διαδικασία, την στιγμή που γνωρίζουν ότι οι διωκόμενοι απλά υλοποιούσαν αποφάσεις της συντεχνίας τους, παραπέμπει δυστυχώς σε σκοτεινές εποχές.

Η ΠΕΟ υπενθυμίζει παράλληλα ότι το δικαίωμα σε συνδικαλιστικά μέτρα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, όπως κατοχυρωμένο είναι στον Περί Συντεχνιών νόμο το δικαίωμα συλλογικής δράσης, όταν μονομερείς εργοδοτικές αποφάσεις ή συμπεριφορές επηρεάζουν όρους και συνθήκες απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένου ασφαλώς και του δικαιώματος στην ασφάλεια και την υγεία. Η ΠΕΟ καταδικάζει απερίφραστα την προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί επικοινωνιακά η ευαισθησία της κοινής γνώμης σε μια δύσκολη για τη δημόσια υγεία περίοδο λόγω της πανδημίας, ώστε να εμφανιστεί η συνδικαλιστική έκφραση των νοσηλευτών ως ακραία και ανεύθυνη.

“Ακραία και ανεύθυνη είναι η συμπεριφορά του Υπουργείου Υγείας το οποίο είναι το πρώτο που οφείλει να σέβεται και να προστατεύει τις εργασιακές σχέσεις και να συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος συνεννόησης, συναίνεσης και διαλόγου στο χώρο των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Τέτοιες συμπεριφορές επίδειξης ισχύος και άρνησης προσφυγής στο πνεύμα και το γράμμα του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και των αρχών της συλλογικής διαβούλευσης και της τριμερούς συνεργασίας, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να τραυματίζουν την εμπιστοσύνη και την καλή πίστη και να πυροδοτούν την ένταση και την σύγκρουση μέσα σε ένα χώρο που έτσι και αλλοιώς οι εργασιακές σχέσεις όχι απλά ταλανίζονται αλλά κυριολεκτικά ακροβατούν”, επισημαίνει η ΠΕΟ.

“Η ΠΕΟ σε θέματα εργοδοτικού αυταρχισμού και προσπάθειας μετατροπής της συνδικαλιστικής δράσης σε πειθαρχικά και ποινικά παραπτώματα δεν θα μασήσει τα λόγια της. Στηρίζουμε τους νοσηλευτές επειδή στηρίζουμε τις ομαλές εργασιακές σχέσεις, τον σεβασμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και τις αρχές της συλλογικής διαπραγμάτευσης και του τριμερούς διαλόγου”, καταλήγει.