Τέρμα στις διακρίσεις! Ισότητα τώρα!

408

Τέρμα στις διακρίσεις, ισότητα τώρα, απαίτησαν οι συμμετέχοντες στη μαζική πορεία διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν η ΠΟΓΟ και το Γραφείο Γυναικών της ΠΕΟ το Σάββατο 6 Μαρτίου με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Η μαζική πορεία ξεκίνησε από το Υπουργείο Οικονομικών και κατέληξε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Για το ΑΚΕΛ δεν είναι απλώς χρέος η πάλη για την ισοτιμία, η απομόνωση του σεξισμού, η ανάγκη να βγει η γυναίκα στο προσκήνιο, αλλά είναι μέρος της φιλοσοφίας και της ιδεολογίας που πρεσβεύει, δήλωσε στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο ΓΓ του κόμματος, Άντρος Κυπριανού.

“Είμαστε πάντοτε αλληλέγγυοι στους αγώνες του γυναικείου κινήματος, γι’ απελευθέρωση των γυναικών, ισοτιμία, σεβασμό, αξιοπρέπεια”, τόνισε.

Επεσήμανε πως στην Κύπρο μια γυναίκα πρέπει να εργάζεται 40 ημέρες περισσότερες τον χρόνο από έναν άνδρα για να κερδίσει τον ίδιο μισθό μαζί του, τα περιστατικά βίας στην οικογένεια εκτοξεύθηκαν τα τελευταία χρόνια και οι γυναικοκτονίες συγκλονίζουν κάθε τόσο την κυπριακή κοινωνία.

Πρόσθεσε πως “οι υποδομές φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων τις οποίες έκλεισε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ είναι αναγκαίες περισσότερο από ποτέ, αφού τα ωράρια εργασίας παραμένουν αρρύθμιστα”.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως η απελευθέρωση των γυναικών δεν θα έρθει από το πουθενά, ούτε θα τη χαρίσει στις γυναίκες ένα σύστημα που βασίζεται στην εκμετάλλευση τους. Υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως χρειάζονται μέτρα και πολιτικές που να επιτρέπουν στη γυναίκα να απελευθερώσει τις δυνάμεις της έξω από το σπίτι, πολιτικές αναχαίτισης της γυναικείας ανεργίας, αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, μέτρα καταπολέμησης της ανισομισθίας, πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας προς τις έγκυες εργαζόμενες, στήριξη των δικαιωμάτων των νέων εργαζόμενων μητέρων και ενίσχυση της προστασίας τους και εισαγωγή σχεδίου πληρωμένης γονικής άδειας.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, είπε στην ομιλία του πως στην απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΟ για την πολιτική της στην ανανέωση των Συλλογικών Συμβάσεων περιλαμβάνεται ότι  στη διαδικασία ανανέωσης κάθε συλλογικής σύμβασης, θα πρέπει να διεκδικήσουμε  την ενσωμάτωση  κώδικα για την σεξουαλική παρενόχληση και την κατάχρηση των  σχέσεων εξουσίας στην εργασία.

Επεσήμανε ότι “τα τελευταία χρόνια, βιώνουμε μια σκληρή επίθεση στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα. Ιδιαίτερα μετά την κρίση του 13, μετά το κούρεμα, το μνημόνιο και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που μας επέβαλε η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα, η επίθεση ολοένα κλιμακώνεται, με κύρια χαρακτηριστικά το φόβο και  την εργασιακή ανασφάλεια, την απορρύθμιση και την υποβάθμιση των συλλογικών συμβάσεων, τις `ευέλικτες` υποτίθεται  μορφές απασχόλησης που καταλήγουν στην εργασία χωρίς ωράρια, εφτά μέρες την βδομάδα”.

Πρόσθεσε πως “οι εργαζόμενες γυναίκες είναι οι πρώτες που αισθάνονται τις συνέπειες αυτής της επίθεσης. Γιατί στις συνθήκες της κρίσης  βιώνουν τις διακρίσεις σε βάρος τους ακόμα πιο έντονα, γιατί το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους και μαζί των υποδομών στήριξης της οικογένειας περιορίζει και συρρικνώνει ακόμα περισσότερο τις όποιες ευκαιρίες στην εργασιακή και στην κοινωνική τους ανέλιξη”.

Ο Π. Κυρίτσης είπε πως ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα τιμά την εργαζόμενη γυναίκα. “Στέκει μαχητικά δίπλα της με σεβασμό και αλληλεγγύη τους αγώνες και τις ιδιαίτερες διεκδικήσεις της.  Όχι με λόγια, διακηρύξεις και ευχολόγια, αλλά υιοθετώντας και ενσωματώνοντας στους αγώνες και τις διεκδικήσεις του, τα ιδιαίτερα και ξεχωριστά γυναικεία αιτήματα, στηρίζοντας την ισότητα και την ισοτιμία σε όλες τις πτυχές της εργασιακής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής”, ανέφερε. 

Στην ομιλία της ΓΓ της ΠΟΓΟ Σκεύη Κουκουμά, απηύθυνε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στις γυναίκες της Κύπρου και του κόσμου, υπογραμμίζοντας πως η 8η του Μάρτη είναι μέρα τιμής και ξεσηκωμού.

Η Σκ. Κουκουμά συνέχισε λέγοντας: «Τέρμα στις διαπιστώσεις και τα μοιρολογήματα. Μαζί με τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της Κύπρου. Μαζί με τις μονογονιούς, με τον κόσμο που κινδυνεύει από τη φτώχεια και τις εκποιήσεις. Μαζί με τον κόσμο του πολιτισμού, του αθλητισμού, μαζί με την νεολαία και την τρίτη ηλικία. Μαζί με τις μετανάστριες και τους μετανάστες. Να αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε συθέμελα την ανισότητα που μας στερεί την ελευθερία.»