Φρίκη προκαλούν οι αποκαλύψεις για σεξουαλική βία κατά γυναικών

358

Με αποτροπιασμό και φρίκη παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα τις αποκαλύψεις και τις καταγγελίες που έρχονται στο φως με μορφή χιονοστιβάδας για σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση εναντίον γυναικών του αθλητισμού. Η αρχή έγινε από την Ελλάδα, όταν η χρυσή Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου κατήγγειλε πως έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης πριν από 23 χρόνια από παράγοντα της Ιστιοπλοΐας και ακολούθησαν δεκάδες άλλες καταγγελίες είτε από αθλήτριες είτε από φοιτήτριες. Δυστυχώς όμως οι υποθέσεις αυτές δεν σταματούν εκεί αφού σιγά-σιγά στο φως έρχονται και στην Κύπρο τέτοιου είδους επιθέσεις. Συγκεκριμένα, η Κύπρια αθλήτρια Ολυμπιονίκης στη σκοποβολή Άντρη Ελευθερίου, παρά το γεγονός ότι είχε μιλήσει ξανά στο παρελθόν, στις 20 Ιανουαρίου προχώρησε σε καταγγελία στην αστυνομία για σεξουαλική κακοποίηση της. Την ίδια ώρα, σε νέες αποκαλύψεις προέβη ο πρόεδρος της ομοσπονδίας σκοποβολής, Τζιοβάνη Σαββίδης, ο οποίος κατήγγειλε δημόσια πως το πρόσωπο που κατονομάζει η Άντρη Ελευθερίου, φέρεται να εμπλέκεται σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις.  

Βέβαια, δυστυχώς, φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης αντιμετωπίζουν και εργαζόμενες στο χώρο εργασίας τους και με αυτή την αφορμή δημοσιεύουμε πιο κάτω κάποια από τα κύρια σημεία του Κώδικα Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Παρενόχλησης και Σεξουαλικής Παρενόχλησης στην εργασία, ο οποίος υπογράφηκε από την ΠΕΟ, την ΣΕΚ και την ΟΕΒ τον Ιούνιο του 2019 ο οποίος ενσωματώνεται πλέον ως παράρτημα στις Συλλογικές Συμβάσεις, τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στον ευρύτερο δημόσιο, με στόχο την εμπέδωση κουλτούρας σεβασμού και αξιοπρέπειας για καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων.

Έντονη ανησυχία από το Γραφείο Γυναικών της ΠΕΟ

Σε δηλώσεις της στο ΕΒ η Γραμματέας του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ, Μαρίνα Κούκου εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τα αυξημένα φαινόμενα βίας, σεξουαλικής και άλλης, που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας. «Η κατάσταση αυτή καταδεικνύει την αδυναμία της πολιτείας  να προστατεύσει επαρκώς γυναίκες και παιδιά που αποτελούν και την πλειοψηφία των θυμάτων, από τέτοιες  αποτρόπαιες συμπεριφορές. Το ζητούμενο είναι η λήψη και η ενίσχυση υφιστάμενων μέτρων για πρόληψη και  αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων συμπεριφορών έτσι που να αποτρέπουν οποιοδήποτε νομίζει ότι μπορεί να καταπατά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και να στιγματίζει ζωές, καταχρώμενος την όποια εξουσία μπορεί να έχει.  Πλέον οι δημόσιες δηλώσεις για καταδίκη τέτοιων περιστατικών, ειδικά από την εκτελεστική εξουσία, δεν ικανοποιούν ούτε επιλύουν τα σοβαρά αυτά φαινόμενα. Αν πραγματικά υπάρχει πολιτική βούληση να εξαλείψει τέτοιες συμπεριφορές θα πρέπει να ενεργήσει άμεσα και με ολοκληρωμένα μέτρα που να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά όλες τις πτυχές και τα στάδια  που σχετίζονται με την εμφάνιση και ύπαρξη τέτοιων συμπεριφορών, την γρήγορη απόδοση δικαιοσύνης και στήριξης των θυμάτων μέσα από επαρκείς μηχανισμούς», τόνισε.

Φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης υπάρχουν και στο χώρο της εργασίας. «Το γεγονός ότι τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε Διεθνές επίπεδο αναγνωρίστηκε η ανάγκη για απαγόρευση του φαινομένου της παρενόχλησης με Νομοθετική ρύθμιση και η δημιουργία εργαλείων πρόληψης και αντιμετώπισής του, από τη μια δείχνει το μέγεθος του προβλήματος και από την άλλη θέτει σε όλους την ευθύνη να εργαστούμε έτσι που να αποτρέπονται τέτοιες συμπεριφορές που τις περισσότερες φορές αναπτύσσονται εκεί που άτομα με εξουσία και δύναμη πιστεύουν ότι μπορούν να καταχραστούν τη θέση τους και ενεργούν απρεπώς σε υφιστάμενά τους άτομα, θεωρώντας ότι θα υποκύψουν ή θα σιωπήσουν. Είναι εδώ που προκύπτει η ανάγκη προστασίας των εργαζομένων που βιώνουν τέτοιες συμπεριφορές», τόνισε η Γραμματέας του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών της ΠΕΟ.

Σημειώνουμε ότι το Κεντρικό Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ διένειμε τον Κώδικα σε όλες τις εργαζόμενες κατά τη διάρκεια της Παγκύπριας εκστρατείας του για την 8η του Μάρτη το 2020.

Κώδικας Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Παρενόχλησης και Σεξουαλικής Παρενόχλησης στην εργασία 

Σκοπός του Kώδικα Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Παρενόχλησης και Σεξουαλικής Παρενόχλησης στην εργασία  είναι η σωστή πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών παρενόχλησης και σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο του Οργανισμού/επιχείρησης. Ο κώδικας αυτός παρέχει τις απαραίτητες διαδικασίες χειρισμού του προβλήματος και παρεμπόδισης επανάληψης του. Ενθαρρύνει και προωθεί την ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών και διαδικασιών που οδηγούν στη δημιουργία εργασιακών χώρων απαλλαγμένων από περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και παρενόχλησης όπου εργοδότης/τρια και εργαζόμενοι/ες σέβονται αμοιβαία την ακεραιότητα και αξιοπρέπεια  καθώς και το δικαίωμα τους για ισοτιμία στον εργασιακό χώρο.

Από την έντυπη έκδοση του ΕΒ