Άλλοι δυο νεκροί εργαζόμενοι στις οικοδομές

290

Την αγωνία της εκφράζει η Συντεχνία των Οικοδόμων της ΠΕΟ για τις διαστάσεις που παίρνει πλέον το φαινόμενο των εργατικών ατυχημάτων και ιδιαίτερα των θανατηφόρων στους κλάδους που σχετίζονται με τις οικοδομές.

Η Συντεχνία εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τα δυο νέα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα σε οικοδομές που συνέβησαν χθες.

«Δυστυχώς ακόμα δύο συνάδελφοι μας, πλήρωσαν με την ζωή τους τον αγώνα για το μεροκάματο.
Δυστυχώς για άλλη μία φορά δύο συνάδελφοι μας, ξεκίνησαν το πρωί από το σπίτι τους υγιείς και αρτιμελείς και δεν θα επιστρέψουν ζωντανοί στις οικογένειες τους», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Συντεχνία διαμηνύει ότι θα πρέπει επιτέλους να μπει ένας φραγμός στην μάστιγα των εργατικών ατυχημάτων που έχει καταστεί μία γάγγραινα. «Δεν αποδεχόμαστε ότι τα εργατικά ατυχήματα, οφείλονται μόνο σε ανθρώπινα λάθη», σημειώνεται στην ανακοίνωση προσθέτοντας ότι τα πλείστα από αυτά, οφείλονται σε παραλήψεις των εργοδοτών, για να λάβουν τα ενδεδειγμένα μέτρα για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων τους.

«Η Συντεχνία Οικοδόμων ΠΕΟ δεν εκφράζει πλέον απλή ανησυχία. Εκφράζουμε την αγωνία μας για τις διαστάσεις που παίρνει πλέον το φαινόμενο των εργατικών ατυχημάτων και ιδιαίτερα των θανατηφόρων στους κλάδους που εκπροσωπείται η Συντεχνία».

Είναι φανερό, τονίζεται, ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται μόνο με εξαγγελίες, ούτε με την ψήφιση νομοθεσιών ούτε ακόμα και με την σύσταση ειδικών επιτροπών. Αυτά τα μέτρα από μόνα τους δεν είναι ικανά να αντιμετωπίσουν την ασυδοσία και απληστία μερίδας των εργοδοτών που θέτουν τα κέρδη τους πάνω από τις ανθρώπινες ζωές.

Η Συντεχνία των Οικοδόμων εισηγείται συγκεκριμένα μέτρα:

– Να υπάρχει υποχρεωτική κατάρτιση όλων των εργαζομένων της Οικοδομικής Βιομηχανίας για τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια και υγεία.
– Να σταματήσει η ανεξέλεγκτή είσοδος ανειδίκευτού προσωπικού στην Οικοδομική Βιομηχανία. Η οικοδομή αποτελεί από μόνη της ένα ναρκοπέδιο, και οποίος δεν ξέρει πως κινείται σε αυτή, θέτει την ζωή του και την ζωή των συναδέλφων του σε κίνδυνο.
– Να μπει επιτέλους ένας φραγμός στα εξαντλητικά ωράρια των εργαζομένων για οι πολλές ώρες δουλειάς πέρα του συνηθισμένου ωραρίου είναι μία από τις αιτίες ατυχημάτων.

«Θα πρέπει επιτέλους η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να θορυβηθούν από τα συνεχόμενα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα και να δείξουν την ανάλογη πολιτική βούληση. Θα πρέπει να εγκαταλείψουν την πολιτική λιτότητας που κρατά υποστελεχωμένο το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας. Θα πρέπει να δείξουν την απαιτούμενη πολιτική βούληση για να εφαρμοστεί η σχετική νομοθεσία.

Η Συντεχνία Οικοδόμων ΠΕΟ εκφράζει την ετοιμότητα της για να συμβάλει με την δουλειά και την καθημερινή της δράση σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες που θα βοηθήσουν στον περιορισμό των εργατικών ατυχημάτων. Παράλληλα θα είμαστε πολύ αυστηροί και θα αντιδράσουμε πολύ έντονα εάν τα μέτρα για την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων παραμένουν θεωρία και δεν γίνονται πράξεις.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια, στις οικογένειες και στους οικείους των αδικοχαμένων συναδέλφων και ευχόμαστε να είναι τα τελευταία θύματα αυτής της απαράδεκτης κατάστασης.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να διακόπτουν κάθε εργασία, όταν δεν εξασφαλίζονται απόλυτα οι συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής».