Έληξε η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας

275

Έληξε η απεργία των εργαζομένων στο Λιμάνι της Λάρνακας, με τους απολυμένους να επιστρέφουν κανονικά στις δουλειές τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι απεργούν από τις 6 Φεβρουαρίου, αφού η εταιρεία προχώρησε σε εκδικητικές απολύσεις αγνοώντας και παρακάμπτοντας τoν Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και τις νομοθεσίες που προστατεύουν τις Συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Σήμερα κατατέθηκε πρόταση από τον Διευθυντή του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και αρχίζουν συζητήσεις για συνομολόγηση της Συλλογικής Σύμβασης υπό το Υπουργείο Εργασίας.

Νωρίτερα σήμερα η διαχειρίστρια εταιρεία επιχείρησε να τρομοκρατήσει τους απεργούς καλώντας την Αστυνομία στο χώρο για να διαλύσει την απεργία των γερανοδηγών. Η κίνηση αυτή προκάλεσε ένταση, με τους εργαζόμενους να εμφανίζονται αποφασισμένοι να περιφρουρήσουν την απεργία.

Με την εμφάνιση της Αστυνομίας, έσπευσε στο χώρο η ηγεσία της ΠΕΟ με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα Σωτηρούλα Χαραλάμπους η οποία εξέφρασε αμέριστη στήριξη στους απεργούς. “Είμαστε εδώ σήμερα γιατί νιώθουμε και δια ζώσης την ανάγκη να εκφράσουμε τη στήριξη και τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων μελών της ΠΕΟ σε αυτό τον αγώνα που έχετε ξεκινήσει, ένας αγώνας που έχει να κάνει με το σεβασμό σε αυτά τα οποία κτίσαμε ως εργασιακά θέσμια σε αυτό τον τόπο, την ανάγκη να έχουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας αλλά και την ανάγκη να γίνεται σεβαστό το δικαίωμα στην εργασία και να μην γίνονται ενέργειες οι οποίες θυματοποιούν εργαζόμενους” δήλωσε η ΓΓ της ΠΕΟ.

Η Σ. Χαραλάμπους ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι έκαναν το βήμα που έπρεπε αποδεχόμενοι την πρόταση του Υπουργείου Εργασίας για διάλογο και τόνισε ότι είναι έτοιμοι και αυτή τη στιγμή, εάν η εταιρεία αποδεχθεί τη μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου να πιάσουν δουλειά.

“Θέλω να τονίσω ότι οι απεργίες δεν είναι αυτοσκοπός για μας ούτε θέλουμε κανένας τομέας της οικονομίας και κανένας επαγγελματίας να υποφέρει από απεργίες. Γι’ αυτό και δεχθήκαμε την μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου, ταυτόχρονα όμως διαμηνύω και τη δική σας αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε γι’ αυτό το οποίο είναι ένα δικαίωμα το οποίο χτίσαμε με πολλούς αγώνες. Το δικαίωμα να έχουμε σύμβαση, το δικαίωμα να υπάρχουν σωστές εργασιακές σχέσεις σε τούτο το χώρο εργασίας ο οποίος είναι ένας χώρος εργασίας που έχει να κάνει σε περιουσία που ανήκει στην κυπριακή κοινωνία και δόθηκε στην εταιρεία για να τη διαχειρίζεται” πρόσθεσε.

Η ΓΓ της ΠΕΟ αποκάλυψε ότι επικοινώνησε με τον υπουργό Μεταφορών και Έργων Γιάννη Καρούσο τον οποίο ενημέρωσε ότι οι εργατική πλευρά αποδέχθηκε τη μεσολαβητική πρόταση και πρόσθεσε ότι η ΠΕΟ είναι σε επικοινωνία με όλους όσους μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση της διαφοράς. “Θέλω να τονίσω ότι αυτός ο αγώνας δεν αφορά μόνο εσάς, αφορά όλους μας γιατί έχει να κάνει με τα εργασιακά θέσμια σ’ αυτό τον τόπο, με τον σεβασμό στον κώδικα με το σεβασμό στο Νόμο περί τερματισμού απασχόλησης” συμπλήρωσε η Σ. Χαραλάμπους.

Ερωτηθείσα για την κλήση της Αστυνομίας, εξέφρασε τη δυσφορία των εργαζομένων προς εκείνους που κάλεσαν την Αστυνομία ξεκαθαρίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι οι εργαζόμενοι και οι συντεχνίες, έχουν συνταγματικό δικαίωμα να περιφρουρούν το χώρο της απεργίας.