Ένα μικρό κομματάκι στο παζλ για στήριξη της εργαζόμενης οικογένειας

241

Την έγκριση του Σχεδίου Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών μέχρι 4 ετών από το Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε στις 6 Ιουλίου το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

Το Σχέδιο αποτελεί μέρος του συγχρηματοδοτούμενου έργου Θάλεια και αποσκοπεί στην στήριξη των εργαζομένων οικογενειών, τη συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή και την παροχή ίσων ευκαιριών στα παιδιά ηλικίας μέχρι και 4 ετών.

Σε δηλώσεις της στο «Ε.Β.» η Γραμματέας του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ Μαρίνα Κούκου μετά την σχετική εξαγγελία εξέφρασε ικανοποίηση επισημαίνοντας όμως πως αυτό αποτελεί απλά ένα μικρό βήμα στο κεφάλαιο στήριξης της εργαζόμενης οικογένειας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως χρειάζεται να γίνουν άλματα για να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν σήμερα.

«Η φροντίδα και η φύλαξη των παιδιών, ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες, πριν από την ένταξη στην προδημοτική, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολλές εργαζόμενες οικογένειες, λόγω του ότι δεν υπάρχουν επαρκείς δομές που να καλύπτουν τις ανάγκες τους σήμερα. Οι απαιτήσεις είναι πάρα πολλές αρχίζοντας από τα ακανόνιστα-αρρύθμιστα ωράρια που εργάζονται οι γονείς και που δεν συμβαδίζουν με τις ώρες λειτουργίας των υφιστάμενων δομών φροντίδας. Επιπρόσθετα, το κόστος που προκύπτει από τους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς για πολλές οικογένειες είναι ασύμφορο και εμποδίζει πολλές μητέρες, κυρίως, να ενταχθούν ή να παραμείνουν στην αγορά εργασίας», είπε.

Η Μ. Κούκου αναφέρθηκε στο σημείο αυτό στην σχετική μελέτη που διεξήγαγε το Γραφείο το 2020, η οποία ανέδειξε όλα αυτά τα προβλήματα. «Ως ΠΕΟ έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων. Μια από τις διαχρονικές προτάσεις μας ήταν και η επιδότηση τροφείων καθώς και άλλες που συμβάλλουν στο κεφάλαιο στήριξης της εργαζόμενης οικογένειας αλλά και στο κεφάλαιο της ισότητας. Το Σχέδιο αυτό είναι προς την σωστή κατεύθυνση αλλά σίγουρα δεν λύνει το μεγάλο κενό που υπάρχει στην φροντίδα των παιδιών. Χρειάζονται πολύ περισσότερα κοινωνικά μέτρα μέσα από τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου προστασίας και φύλαξης παιδιών. Δεν μπορούμε όμως να μην εκφράσουμε ικανοποίηση για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου, το οποίο θα παρακολουθούμε και θα αξιολογήσουμε», ανέφερε.

Σύμφωνα με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, το Σχέδιο προνοεί την επιδότηση διδάκτρων και σίτισης παιδιών ηλικίας μέχρι 4 ετών μέσω της απευθείας καταβολής στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, που θα ενταχθούν στο Σχέδιο, μέρους του μηνιαίου κόστους για τη φοίτηση των παιδιών, ενώ δικαιούχοι του Σχεδίου είναι οι οικογένειες που έχουν εγκριθεί για Επίδομα Τέκνου σύμφωνα με τους περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου Νόμους για το έτος εντός του οποίου αρχίζει το σχολικό έτος, με παιδιά εκ των οποίων τουλάχιστον ένα να είναι ηλικίας μέχρι 4 ετών κατά την έναρξη του σχολικού έτους και λαμβάνοντας υπόψη το οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου ημερολογιακού έτους (ισχύουν επιπρόσθετα εισοδηματικά κριτήρια).

Συμπληρώνεται πως για την υλοποίηση του Σχεδίου θα διατεθεί ποσό ύψους €16 εκ. ετησίως με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Προγράμματος ΘΑΛΕΙΑ (2022-2025) και εθνικούς πόρους, με το μηνιαίο ύψος του επιδόματος να ανέρχεται στο 80% του ύψους των τροφείων, με μέγιστο ποσό που κυμαίνεται από €100 μέχρι και €350 μηνιαίως για κάθε παιδί, βάσει του οικογενειακού εισοδήματος, της ηλικίας του παιδιού, της σύνθεσης της οικογένειας και του ωραρίου φοίτησης. Από το Σχέδιο θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν μέχρι και 16.000 παιδιά ηλικίας μέχρι 4 ετών. Όλες οι λεπτομέρειες του Σχεδίου θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με το Υφυπουργείο, με την εφαρμογή του Σχεδίου Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών μέχρι 4 ετών υλοποιείται ακόμα μια πολιτική της Κυβέρνησης που αποσκοπεί στην ενίσχυση των οικογενειών, με κύριο στόχο την ποιοτική και πολύπλευρη στήριξη του κάθε παιδιού που τη χρειάζεται καθώς και την εξισορρόπηση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή, ενώ επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι να σμικρυνθεί το χάσμα απασχόλησης μεταξύ των φύλων, προσφέροντας χαμηλού κόστους παιδική φροντίδα και εκπαίδευση, ώστε να μπορούν να την παρέχουν στα παιδιά τους ισότιμα και οι οικογένειες με χαμηλά ή και μεσαία εισοδήματα.

Παράλληλα, δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά προσχολικής ηλικίας να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικής προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα, χωρίς αποκλεισμούς, και να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους σε ασφαλή περιβάλλοντα.