Έντονες αντιδράσεις Συντεχνιών κατά των αντεργατικών θέσεων ΟΕΒ-ΚΕΒΕ

357

Τη δικαιολογημένη αντίδραση των συνδικαλιστικών οργανώσεων προκάλεσε το κοινό έγγραφο που έδωσαν στη δημοσιότητα ΟΕΒ και ΚΕΒΕ ύστερα από συνάντησή τους την Τρίτη με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Στο έγγραφο επαναφέρονται πάγιες αντεργατικές θέσεις οι οποίες εκφράζονταν κατά καιρούς από την ΟΕΒ. Μεταξύ άλλων εκφράζονται οι θέσεις υπέρ της άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, της παρέμβασης των εργοδοτικών οργανώσεων στο θέμα των αποκοπών των δημοσίων υπαλλήλων και της νομοθετικής “ρύθμισης” των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Καταπιάνεται επίσης με το θέμα των αποκοπών για το Γενικό Σύστημα Υγείας ( ΓΕΣΥ) και τις επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν προς τις επιχειρήσεις.

Έντονη ήταν η αντίδραση της ΠΕΟ καθώς και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων.



ΠΕΟ: Στόχος ΟΕΒ – ΚΕΒΕ η διεύρυνση χρήσης φθηνού εργατικού δυναμικού

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους ανέφερε ότι οι θέσεις των εργοδοτικών οργανώσεων δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψιν ότι εκείνοι που πραγματικά έχουν πληρώσει το κόστος της κρίσης είναι οι εργαζόμενοι. Αγνοούν παντελώς αυτό το στοιχείο, πρόσθεσε, το οποίο έχει καταδειχτεί κι από στατιστικές μελέτες και στατιστικά στοιχεία που δείχνουν πόσο έχει διευρυνθεί η ανισότητα μεταξύ μισθών και κερδών τα τελευταία χρόνια και πόσο έχει διευρυνθεί η κοινωνική ανισότητα στην Κύπρο,« κάνοντάς μας πρωταθλητές».

«Είναι επίσης φανερό μέσα από τις θέσεις που προβάλουν για το πώς αντιλαμβάνονται την κάλυψη με ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεων ότι στόχος τους είναι όχι μόνο να διαιωνίσουν αλλά να διευρύνουν μια φιλοσοφία χρησιμοποίησης φθηνού εργατικού δυναμικού και διαιώνισης των μηχανισμών απορρύθμισης της εργασίας», είπε.

Συμπλήρωσε ότι επικαλούνται έλλειψη εργατικού δυναμικού αλλά αγνοούν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν εφαρμόζονται, παραχωρούνται άδειες εργασίας χωρίς να τηρείται η βασική πρόνοια της Στρατηγικής Απασχόλησης που είναι η επιβεβαίωση ότι εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και είναι φανερό ότι ο στόχος τους είναι φθηνή αρρύθμιστη εργασία.

Αναφορικά με το θέμα την ποινικοποίησης των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, είπε ότι η ΠΕΟ, σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να δεχτεί ποινικοποίηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας, αφού όπως πολλές φορές έχει επιβεβαιωθεί, το θέμα αυτό είναι ρυθμισμένο μέσα από τη συμφωνία που έγινε, η οποία έχει την υπογραφή τους, και πάνω σε αυτή πρέπει να στέκονται όλοι, δηλαδή στη συμφωνία που είναι επέκταση του Κώδικα Εργασιακών Σχέσεων σε σχέση με το πώς ρυθμίζονται τα ζητήματα απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

Σε ό,τι αφορά το ΓΕΣΥ με λύπη σημείωσε ότι με τον τρόπο που τοποθετούνται ουσιαστικά είναι σαν να βοηθούν εκείνες τις δυνάμεις που δεν θέλουν το ΓΕΣΥ, με τη φιλοσοφία με την οποία ψηφίστηκε και ξεκίνησε και εφαρμόζεται.

«Έρχονται με κάποιο τρόπο να πουν σε αυτές τις δυνάμεις που δεν θέλουν αυτό το ΓΕΣΥ ότι είναι έτοιμοι να σταματήσουν να καταβάλλουν εισφορές και να δημιουργήσουν πρόβλημα στο σύστημα. Άρα δεν βοηθά σε αυτό το οποίο πρέπει να είναι κοινός στόχος, η ομαλή λειτουργία του συστήματος, ιδιαίτερα όταν τούτο γίνεται την ώρα που η ίδια η κοινωνία έχει αγκαλιάσει το σύστημα», είπε. .



ΣΕΚ: Εγείρονται ζητήματα που αλλοιώνουν τον κοινωνικό διάλογο

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε ότι στο έγγραφο «εγείρονται ζητήματα και θέματα που αλλοιώνουν τη θεσμοθετημένη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου μέσω του εργατικού συμβουλευτικού σώματος και αγγίζουν και θέματα που δεν τους αφορούν τους ίδιους ως εργοδοτικές οργανώσεις», όπως το θέμα της τροποποίησης του συντάγματος, η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και η επαναφορά των αποκοπών στη βάση των δικαστικών αποφάσεων. Εξέφρασε την άποψη ότι οι οργανώσεις των εργοδοτών, κτίζουν πάνω στην διελκυστίνδα που κακώς δημιουργείται ανάμεσα στους εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που υπάρχει και να δημιουργήσουν εντυπώσεις στην κοινή γνώμη που αποπροσανατολίζουν από την ουσία του προβλήματος.

Αναφορικά με το ΓΕΣΥ, εξέφρασε την άποψη ότι κάποια ζητήματα που τίθενται τώρα από τις εργοδοτικές οργανώσεις «μπαίνουν εκ του πονηρού» και ότι οτιδήποτε ειπωθεί αυτή τη στιγμή που καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια για να εφαρμοστεί με απόλυτη επάρκεια το ΓΕΣΥ δεν εξυπηρετεί τη σωστή εφαρμογή του αλλά είναι «προς άλλες κατευθύνσεις».

Χαρακτηρίζοντας τις προσεγγίσεις των εργοδοτικών οργανώσεων «άτοπες», είπε πως «μα αναγκάζουν να σκεφτούμε πονηρά ως προς τις πραγματικές προθέσεις και τις όποιες σκοπιμότητες μπορεί να υπάρχουν».

ΠΑΣΥΔΥ: Η μονιμότητα εξασφαλίζει τη χρηστή διοίκηση

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι τα θέματα που υπάρχουν πρέπει να επιλυθούν μέσω του διαλόγου και ότι οι αντιπαραθέσεις δεν βοηθούν τον τόπο ή τις οργανώσεις.

Όσον αφορά τη θέση των εργοδοτικών οργανώσεων για κατάργηση της μονιμότητας, σημείωσε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, αφού πρόκειται για ένα θεσμό που εξασφαλίζει τη συνέχεια και την χρηστή διοίκηση και κερδήθηκε με αγώνες. Αυτά, συμπλήρωσε τα οποία αναμασούν εδώ και χρόνια δεν πρέπει να τα λένε γιατί μένουν εκτεθειμένοι .

Για το δικαίωμα της απεργίας ανέφερε ότι οι πάντες αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κατάχρηση του δικαιώματος αυτού στην Κύπρο.