Έντονη διαφωνία ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ για την ένταξη του ΑΞΙΚ στο ΤΕΠΑΚ

235

Επιστολή προς την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής απέστειλε η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ καταθέτοντας τη διαφωνία της με την προώθηση ένταξης του ΑΞΙΚ του ΤΕΠΑΚ.

Η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ αναλύει τη διαφωνία της, τόσο για τον τρόπο που προωθείται αυτή αλλαγή όσο και για την ουσία του θέματος:

«Η Συντεχνία Υπαλλήλων Ξενοδοχείων και Κέντρων Αναψυχής της ΠΕΟ εκφράζει την έντονη διαφωνία της στην προώθηση ένταξης του ΑΞΙΚ στο ΤΕΠΑΚ. Ιδιαίτερα εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για τον πρωτοφανή συνωμοτικό τρόπο που η κυβέρνηση προώθησε την διαδικασία. Πιο συγκεκριμένα όλες οι διαδικασίες, επαφές, έγιναν εν αγνοία της Διεύθυνσης του ΑΞΙΚ και του Δ.Σ. , των εργοδοτικών συνδέσμων και όλων των φορέων του τουρισμού.

Είναι παραπλανητική η θέση της κυβέρνησης ότι διεξήχθη δημόσιος διάλογος και αυτό διαπιστώνεται από τις δηλώσεις των εκπροσώπων του ΠΑΣΥΞΕ, ΠΑΣΥΚΑ, ΠΕΟ, ΣΕΚ σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, ως επίσης και σχετικών επιστολών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λευκωσίας. Το ίδιο ισχύει και για το προσωπικό του ΑΞΙΚ που είναι 30 στον αριθμό αλλά η λεγόμενη διαβούλευση αφορά μόνο 6 μόνιμους υπαλλήλους και 4 αορίστου, συμπεριλαμβανομένων της Διευθύντριας και του ανώτερου λειτουργού. Οι υπόλοιποι 20 ούτε ρωτήθηκαν ούτε και γνωρίζουν τι θα απογίνουν. Ακόμα και η σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου μπορεί να χαρακτηριστεί παράνομη αφού αντίκειται στην νομοθεσία που ρυθμίζει τη λειτουργία τριτοβάθμιων και ανώτερων σχολών, εξ’ ου και πουθενά δεν δημοσιεύτηκε και ούτε δοθεί ποτέ στο ΔΣ το οποίο την είχε ζητήσει.

Με την κατάθεση των σχετικών τροποποιητικών νόμων στη Βουλή ουσιαστικά καταβάλλεται προσπάθεια συγκάλυψης της παρανομίας. Καμία μελέτη δεν έγινε και ούτε τεκμηριώνεται με οποιονδήποτε τρόπο ότι η ένταξη του ΑΞΙΚ στο ΤΕΠΑΚ με τα ίδια εκπαιδευτικά προγράμματα και η μετακίνηση της σχολής στην Πάφο συμβάλει με όποιοδήποτε τρόπο στον κοινό στόχο όλων των φορέων του τουρισμού, για ενίσχυση και αναβάθμιση του ΑΞΙΚ όπως προνοούν πρόσφατες αποφάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών Εργασίας και Παιδείας.

Είναι επίσης προκλητική η σκόπιμη παραγνώριση της έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, που το ίδιο το κράτος πραγματοποίησε και η έντεχνη αποσιώπησή των συμπερασμάτων και συστάσεων του για την ενίσχυση και αναβάθμιση του ΑΞΙΚ, η οποία ειρήσθω εν παρόδω, προνοεί και την ανάπτυξη σχετικών σχολών/προγραμμάτων και στις επαρχίες εκεί και όπου αυτό κριθεί αναγκαίο. Όλα τα πιο πάνω και το γεγονός ότι στο παρασκήνιο λέγονταν όλα αυτά στους διαδρόμους πολύ πριν γνωστοποιηθεί η απόφαση της κυβέρνησης και κατατεθούν τα σχετικά νομοσχέδια στη Βουλή, επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση για ακόμα μια φορά ενεργεί αντιδημοκρατικά, παράνομα, ετσιθελικά και αυθαίρετα για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων και συμφερόντων. Ας μην ξεχνούμε ότι αυτή η κυβέρνηση έθεσε θέμα μετακίνησης του ΑΞΙΚ ώστε να δοθεί ο χώρος σε ιδιώτες για ανάπτυξη. Η συντεχνία μας καλεί τη Βουλή, όλα τα κόμματα και την κοινωνία ευρύτερα, να αντιδράσουν στο έγκλημα που προωθείται σε βάρος της εκπαίδευσης και του δημόσιου συμφέροντος.

Το ΑΞΙΚ πρέπει να διατηρήσει την αυτονομία του και την ανεξαρτησία του όπως ορίζει ο νόμος και να ενισχυθεί και αναβαθμιστεί όπως συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού στην ανεξάρτητη έρευνα του.»