Έρχονται νέοι αγώνες για τους εργαζόμενους το 2022

476

Η προστασία των θέσεων εργασίας, η αποτροπή νέας επίθεσης ενάντια στους μισθούς και τα ωφελήματα των εργαζομένων, η επαναρρύθμιση της εργασίας, παραμένουν στην πρώτη γραμμή για το 2022 για την η ΠΕΟ.

Στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της ενόψει της έλευσης του 2022, η ΠΕΟ αναφέρει:

“Η ΠΕΟ, με την ευκαιρία του ερχομού της νέας χρονιάς του 2022, απευθύνει θερμό, αγωνιστικό, συναδελφικό χαιρετισμό σε όλους τους εργαζόμενους Κύπριους και μετανάστες. Εύχεται παράλληλα να ξεπεραστεί σύντομα η πανδημία του κορωνοϊού και η ζωή να επιστρέψει στην κανονικότητα της το συντομότερο δυνατό.  Εκφράζει ταυτόχρονα  αλληλεγγύη και απεριόριστη εκτίμηση σε  όσους εργάζονται στην πρώτη γραμμή και δίνουν τη  μάχη με την αρρώστια, μέσα σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες.

Η ΠΕΟ εκφράζει επίσης την διεθνιστική της αλληλεγγύη και ενώνει τις δυνάμεις της με τους αγώνες των εργαζομένων σε όλο τον  κόσμο για ειρήνη, δημοκρατία, για εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα. 

Προσδοκία μας είναι το 2022 να φέρει και την πολυπόθητη λύση του Κυπριακού, την  απελευθέρωση  και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας.

Απευθυνόμαστε στους κύπριους εργαζόμενους, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους και τους καλούμε σε εντατικοποίηση του κοινού αγώνα ενάντια στη διαίρεση, για απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας.

Επαναλαμβάνουμε την προσήλωση στη λύση Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας και τονίζουμε ότι η επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά, αποτελεί την μόνη διέξοδο για να σπάσουμε το παρατεταμένο και επικίνδυνο αδιέξοδο στο Κυπριακό.

Μαζί με τις προοδευτικές τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις θα συνεχίσουμε και το 2022 τις  κοινές ενέργειες και πρωτοβουλίες με στόχο την ανάδειξη του κοινού στόχου της λύσης και επανένωσης.

Η πανδημία ανάδειξε ακόμα πιο έντονα τους περιορισμούς και τα αδιέξοδα που χαρακτηρίζουν το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου και ιδιαίτερα τις  αρνητικές επιπτώσεις που είχαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια στο δημόσιο σύστημα υγείας.  Οι συνεχόμενες περικοπές στις δαπάνες για την υγεία και γενικότερα η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, έθεσαν εμπόδια στις δυνατότητες αποτελεσματικής διαχείρισης της πανδημίας ενώ ακόμα και σήμερα δυο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας παρατηρούνται κενά και αστοχίες με αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό να μετακυλιέται η ευθύνη της αποτελεσματικής διαχείρισης της πανδημίας ατομικά στους πολίτες.

Στο περιβάλλον όπως διαμορφώνεται σήμερα, εκτός από την  προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων, η προστασία των θέσεων εργασίας, η αποτροπή μιας νέας επίθεσης ενάντια στους μισθούς και τα ωφελήματα, και η επαναρρύθμιση της εργασίας, παραμένουν στην πρώτη γραμμή για το 2022.

Συγκεκριμένα επιβάλλεται:

  • Η εισαγωγή θεσμικών ρυθμίσεων έτσι που οι βασικοί όροι των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων να καθίστανται υποχρεωτικοί για τις επιχειρήσεις του δοσμένου κλάδου και εισαγωγή κατώτατου μισθού και βασικών ωφελημάτων για όσους εργαζόμενους δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις. 
  • Να τερματιστεί η απαράδεκτη πολιτική της αγοράς υπηρεσιών στην οποία σήμερα πρωταγωνιστεί δυστυχώς ο δημόσιος και ημιδημόσιος τομέας και  να αντιμετωπιστεί η χρησιμοποίηση των λεγόμενων «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης ως μέσο εκμετάλλευσης και απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.
  • Η πλήρης επαναφορά της ΑΤΑ και  η καθολική εφαρμογή της.
  • Εκσυγχρονισμός της στρατηγικής απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες με εισαγωγή αποτελεσματικών ρυθμίσεων που θα αποτρέπουν την χρησιμοποίηση των εργαζομένων από τρίτες χώρες ως φθηνή εργασία.

Στα ζητήματα Ασφάλειας και Υγείας επιμένουμε για τήρηση όλων των νομοθεσιών από τους εργοδότες καθώς και για πιο πολλούς και ενδελεχής   ελέγχους από την επιθεώρηση του Υπουργείου Εργασίας όπως και  για τη λειτουργία των Επιτροπών Ασφάλειας στις επιχειρήσεις, ώστε να μειωθούν τα εργατικά ατυχήματα. 

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας καταδεικνύουν για ακόμα μια χρονιά ότι η κατανομή του παραγόμενου πλούτου συνέχισε και εν μέσω πανδημίας να είναι δραματικά άνιση.

Η αναστήλωση του κράτους πρόνοιας  το οποίο έχει ουσιαστικά ξηλωθεί αποτελεί κοινωνική προτεραιότητα, ώστε να μειωθούν οι ανισότητες και να συρρικνωθεί το κοινωνικό χάσμα που απειλεί την συνοχή της κοινωνίας μας. 

Προς αυτή την κατεύθυνση η ΠΕΟ διεκδικεί:

  • Προοδευτική μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων με την κατάργηση του πέναλτι του 12% και την αύξηση των συντάξεων έτσι που να παρέχουν αξιοπρεπή διαβίωση στους συνταξιούχους.
  • Προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση προς όφελος των εργαζομένων.
  • Εισαγωγή σχεδίου πληρωμένης γονικής άδειας.
  • Ολοκληρωμένο δίκτυο παροχής υπηρεσιών φροντίδας σε παιδιά και  βρέφη, δημιουργία υποδομών μακροχρόνιας φροντίδας για ηλικιωμένους και ανάπηρα άτομα.
  • Προγράμματα κοινωνικής στέγης και προγράμματα οικονομικής επιδότησης χαμηλόμισθων οικογενειών σ’ ότι αφορά την κάλυψη του κόστους ενοικίασης.

Με τον ερχομό του νέου έτους έχουμε ενώπιον μας μεγάλες προκλήσεις.  Είναι προφανές, ότι για ακόμη μια φορά, θα γίνει προσπάθεια από μεγάλη μερίδα των εργοδοτών και αυτούς που συμπορεύονται μαζί τους και τους στηρίζουν, για να φορτωθούν οι επιπτώσεις και της κρίσης της πανδημίας στους ώμους των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Μέσω του 28ου Συνεδρίου της ΠΕΟ επαναβεβαιώσαμε την ετοιμότητα μας  ότι συσπειρωμένοι και ενωμένοι, το επόμενο χρονικό διάστημα να δώσουμε αγώνες για εργασία με δικαιώματα και αξιοπρέπεια για όλους τους εργαζόμενους, για δικαιότερη κατανομή του παραγόμενου πλούτου προς όφελος των πολλών.

Mε την ισχύ της οργανωμένης δράσης και της συλλογικής εκπροσώπησης, θα συνεχίσουμε ως κίνημα των εργαζομένων να σφραγίζουμε τις εξελίξεις, προστατεύοντας έτσι τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας.”