Αγώνας διαρκείας για κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών στην εκπαίδευση

416

Την κατάργηση του καθεστώτος απασχόλησης με αγορά υπηρεσιών για τους περίπου 4.600 εκπαιδευτικούς στα απογευματινά και βραδινά εκπαιδευτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και την επαναφορά του καθεστώτος της μισθωτής απασχόλησης, ζήτησαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΑΣΕΥ – ΠΕΟ και ΟΕΚΔΥ – ΣΕΚ καθώς και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, οι οποίες τόνισαν την ετοιμότητά τους να συνεχιστεί η επ΄ αόριστο απεργία στα προγράμματα που ξεκίνησε στις 11 Μαΐου μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημα τους.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο ΓΓ της ΠΑΣΕΥ – ΠΕΟ Σάββας Τούλουπος είπε ότι έφθασε το χρονικό διάστημα που αυτή η διαφορά που χρονολογείται από το 2013 να τερματιστεί με ένα δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο ώστε και οι εργαζόμενοι να μετατραπούν από αγορά υπηρεσίας σε καθεστώς μισθωτής απασχόλησης αλλά και τα ίδια τα προγράμματα να μπορούν να λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ούτως ώστε να συνεχίσουν την προσφορά τους η οποία ξεκίνησε πριν από την ίδρυση της Δημοκρατίας και συνεχίζεται.

«Είναι προγράμματα που εκτελούν ένα κοινωνικό έργο και συνεισφέρουν στην παιδεία και στην μόρφωση του τόπου συμβάλλοντας σε όλα τα επίπεδα από την προδημοτική μέχρι και την δια βίου μάθηση», πρόσθεσε.

Ο Σ. Τούλουπος ξεκαθάρισε ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν τίθεται στο τραπέζι θέμα μετατροπής αυτών των εργαζομένων σε καθεστώς δημοσίου υπαλλήλου «και τα όσα λέγονται ότι ζητούμε από την Κυβέρνηση, να μετατρέψει γύρω στους 5.000 εργαζόμενους σε δημόσιους υπαλλήλους δεν ισχύει και δεν τέθηκε ποτέ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάτι τέτοιο». Αντίθετα, συνέχισε, «υπήρξε μια ρύθμιση πριν από το 2013 που δημιούργησε ένα οργανισμό ιδιωτικού δικαίου και αν υπάρχουν απόψεις γύρω από αυτό το ζήτημα μπορούμε να επανιδρύσουμε αυτό τον οργανισμό ή άλλο οργανισμό ο οποίος θα μπορεί να απασχολήσει αυτούς τους ανθρώπους και να μην δίδει δικαίωμα να διεκδικηθεί οποιαδήποτε σχέση με την δημόσια υπηρεσία».

Ο ΓΓ της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ Γιώργος Κωνσταντίνου είπε ότι «η απόφαση για επ΄ αόριστον απεργία λήφθηκε μετά που είχαν εξαντληθεί όλα τα χρονικά περιθώρια και απαντηθεί όλα τα ζητήματα που τέθηκαν από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας στο διάλογο για κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών από εκπαιδευτικούς στα Απογευματινά και Βραδινά Εκπαιδευτικά Προγράμματα».  

«Δεν ζητούμε αύξηση, δεν ζητούμε μονιμότητα, ζητούμε τα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα ως εργαζόμενοι για να έχουμε αξιοπρεπή διαβίωση την περίοδο που τερματίζεται η απασχόληση μας όπως συμβαίνει σε όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και σε καμία των περιπτώσεων την μετατροπή μας σε δημοσίους υπαλλήλους», υπογράμμισε.

Η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Μύρια Βασιλείου είπε ότι η ΠΟΕΔ στηρίζει την όλη προσπάθεια και τον δίκαιο αγώνα των συναδέλφων εκπαιδευτικών που εργάζονται στα απογευματινά και βραδινά εκπαιδευτικά προγράμματα, προσθέτοντας ότι «η ΠΟΕΔ υποστηρίζει την κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος της αγοράς υπηρεσιών στην εκπαίδευση και ζητούμε άμεσα την επαναφορά του καθεστώτος της μισθωτής απασχόλησης». 

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Θέμης Πολυβίου είπε ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα είναι βασικός πυλώνας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και για αυτό το λόγο πρέπει να βοηθηθούν ώστε να μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο που πρέπει να επιτελέσουν και πρόσθεσε πως η ΟΕΛΜΕΚ θεωρεί «απαράδεκτη τη συμπεριφορά και αντιμετώπιση του επίσημου κράτους σε αυτή την τάξη εργαζομένων». «Είμαστε στον 21ο αιώνα και πρέπει οι εργαζόμενοι να εργάζονται και να ζουν σε συνθήκες σωστές και όχι να προσπαθούμε να τους δημιουργούμε επιπρόσθετα προβλήματα», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου είπε ότι η οργάνωση στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στο Υπουργείο Παιδείας και εξέφρασε την ευχή να υπάρξει «σύντομα θετική κατάληξη στο θέμα έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σύντομα στην ομαλότητα».

Ο εκπρόσωπος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ) Γρηγόρης Γρηγορίου είπε ότι οι μαθητές δεν θα μπορούσαν να μην είναι δίπλα στους εκπαιδευτικούς σε αυτό τον αγώνα που γίνεται, όπως είπε, «για τα εργασιακά σας δικαιώματα και κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος» στο οποίο τους ανάγκασαν να εργάζονται. «Είμαστε οι πρώτοι που αναγνωρίζουν το πολύτιμο έργο που επιτελούν οι εκπαιδευτικοί γιατί σας βιώνουμε καθημερινά», ανέφερε και πρόσθεσε πως «το κράτος θα πρέπει να στηρίξει το έργο σας αλλά και σας τους ιδίους τους εκπαιδευτικούς που εργάζεστε στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας υπό το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών».