Ανάγκη για πολιτικές και δράσεις που θα μειώσουν το μισθολογικό χάσμα

369

Το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των φύλων στην Ε.Ε. των 27 έχει βελτιωθεί ελαφρώς από πέρυσι και συγκεκριμένα από 14,5% σε 14,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Σύμφωνα με την κοινή δήλωσή τους ο αντιπρόεδρος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, η Επίτροπος για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα και η Επίτροπος για την Ισότητα, με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ίσων Αμοιβών,  αναφέρουν ότι καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να ανακάμψει οικονομικά από την πανδημία, χρειαζόμαστε όλα τα ταλέντα και τις δεξιότητες για να το κάνουμε. Ωστόσο, προσθέτουν, οι γυναίκες δεν εκτιμούνται εξίσου για τη δουλειά τους. Κερδίζουν κατά μέσο όρο 86 σεντς για κάθε ευρώ που κερδίζει ένας άντρας σε όλη την Ευρώπη. Οι γυναίκες εργάζονται έτσι 51 ημέρες περισσότερο για να κερδίσουν το ίδιο με τους άντρες συναδέλφους τους.

Στην δήλωση αναφέρεται επίσης ότι η πανδημία έχει επιδεινώσει αυτές τις διαρθρωτικές ανισότητες μεταξύ των φύλων και τον κίνδυνο της φτώχειας και αυτό δεν είναι μόνο άδικο, αλλά είναι και αντίθετο με αυτό που αντιπροσωπεύει αυτή η Ένωση. Υπενθυμίζουν ότι «έχουν περάσει περισσότερα από 60 χρόνια από τότε που το δικαίωμα ίσης αμοιβής κατοχυρώθηκε στις Συνθήκες της Ε.Ε.», προσθέτοντας ότι «με τον τρέχοντα ρυθμό, θα χρειαστούν δεκαετίες, ή ακόμα και αιώνες, για να επιτευχθεί ισότητα».

«Αυτό δεν είναι αποδεκτό, πρέπει να επιταχύνουμε και να μειώσουμε αυτό το μισθολογικό χάσμα στο μηδέν», προσθέτουν.

Κάνουν αναφορά στην στρατηγική την οποία παρουσίασαν νωρίτερα φέτος για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών στην Ευρώπη με μέτρα για την κάλυψη του μισθολογικού χάσματος, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν θα σταματήσουμε εκεί».

«Τυχόν εναπομένουσες διακρίσεις στις αμοιβές και μεροληψία λόγω φύλου στις δομές των αμοιβών πρέπει να τερματιστούν. Τις επόμενες εβδομάδες, θα προτείνουμε τη θέσπιση δεσμευτικών μέτρων για τη διαφάνεια των αμοιβών», σημειώνουν.

Γρ. Γραφείου Γυναικών ΠΕΟ: Δεν πρέπει να εξετάζονται μονοσήμαντα οι αριθμοί

«Είναι γεγονός ότι εξετάζοντας απλά και μονοσήμαντα τους αριθμούς θα δούμε ότι το ποσοστό του χάσματος μισθών ανδρών και γυναικών έχει μειωθεί στην Κύπρο στο 13,3% και είναι πιο χαμηλό από το μέσο ποσοστό της Ε.Ε. (14,1%)», δήλωσε στο Ε.Β. η Μαρίνα Κούκου, Γραμματέας του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ.

Όπως μας εξήγησε, οι λόγοι στους οποίους οφείλεται το μισθολογικό χάσμα είναι οι εξής:

-Μη εφαρμογή της Νομοθεσίας περί Ίσης Αμοιβής.

-Συγκέντρωση γυναικών σε κλάδους και επαγγέλματα με χαμηλές αμοιβές π.χ. υπηρεσίας φροντίδα και ανειδίκευτες εργασίες.

-Μειωμένος αριθμός σε διευθυντικές θέσεις ή σε καλά αμειβόμενες θέσεις.

-Περισσότερες γυναίκες σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης και σε επισφαλείς θέσεις εργασίας.

-Μη ύπαρξη επαρκών δομών φροντίδας και φύλαξης παιδιών που δυσκολεύουν την ένταξη και ανέλιξη των γυναικών στην εργασία, αφού επωμίζονται κατά κύριο λόγο τη φροντίδα των παιδιών.

-Μη ύπαρξη ρυθμισμένων όρων απασχόλησης, Συλλογικών Συμβάσεων, διαφάνεια μισθών κτλ.

Ανάγκη για λήψη μέτρων εξάλειψης του χάσματος

«Όσο δεν λαμβάνονται πολιτικές και μέτρα εξάλειψης των λόγων αυτών, το χάσμα στις αμοιβές θα διαιωνίζεται και θα επιφέρει ταυτόχρονα και χάσμα στις συντάξεις που δυστυχώς στην Κύπρο είναι γύρω στο 39%. Όπως βλέπουμε οι συνέπειες αυτών των μισθολογικών διακρίσεων επιδρά άμεσα και μακροχρόνια στο βιοτικό επίπεδο των γυναικών και τις κατατάσσει στην πλειοψηφία των ατόμων που βιώνουν τη φτώχεια τόσο στην εργασιακή τους ζωή όσο και αργότερα, στην συνταξιοδότησή τους», επεσήμανε η Μ. Κούκου.

Όπως τόνισε, έχει σημασία και ο ρυθμός μείωσης του χάσματος, αφού βλέπουμε πόσο αργά κινείται κάθε χρόνο. «Με αυτό τον ρυθμό εκτιμάται ότι θα περάσουν δεκάδες χρόνια μέχρι να εξαλειφθεί εάν και εφόσον κινείται προοδευτικά», είπε.

Η πανδημία επιδείνωσε τις ανισότητες

Σε ότι αφορά την πανδημία, η Μ. Κούκου εξέφρασε την ανησυχία της αφού οι έρευνες δείχνουν ότι έχει επιδεινώσει τις διαρθρωτικές ανισότητες και έχει αυξήσει την ανεργία. «Αναπόφευκτα, είπε, αν δεν ληφθούν μέτρα στήριξης θα επιδεινώσει όλους τους δείκτες που αφορούν την βελτίωση της θέσης των γυναικών καθώς και την επίτευξη προόδου σε ότι αφορά την ισότητα. Εκφράζουμε έντονα την ανησυχία μας και πέραν από των δικών μας διεκδικήσεων και προσπαθειών ως Συνδικαλιστικό Κίνημα, το κράτος θα πρέπει αποτελεσματικά να στηρίξει την γυναικεία απασχόλησης», τόνισε.