Αναγκαία η σύσταση της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεώρησης για πάταξη της αδήλωτης εργασίας

245

Η ΠΕΟ αναμένει ότι επιτέλους θα ψηφιστεί το Νομοσχέδιο για τη σύσταση και λειτουργία της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεώρησης του Υπουργείου Εργασίας. Αυτό δήλωσε στο Ε.Β. η Αν. Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, η οποία παρευρέθηκε στη συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας.

Υπενθυμίζουμε ότι η συζήτηση για το εν λόγω νομοσχέδιο διαρκεί περίπου 2.5 χρόνια. Μάλιστα κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2020 τον περασμένο Δεκέμβριο καταψηφίστηκε από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ και Αλληλεγγύη, τροπολογία με την οποία αποκόπτονται τα κονδύλια που αφορούν την Σύσταση και Λειτουργία της Υπηρεσίας σε μια προσπάθεια να μην προχωρήσει η σύσταση της Επιτροπής.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Φακοντής, η κυβέρνηση και οι κοινωνικοί εταίροι έχουν επιτέλους καταλήξει σε συμφωνία για το νομοσχέδιο για την ενιαία Υπηρεσία Επιθεωρητών. «Αυτό επιτεύχθηκε μετά από μια εντατική προσπάθεια και η κατάληξη οφείλεται στο ότι υπήρξε μείωση στα διοικητικά πρόστιμα. Το διοικητικό πρόστιμο θα είναι €250 αντί €500 και θα διπλασιάζεται στην περίπτωση δεύτερου αδικήματος. Επίσης, στην περίπτωση που υπάρχει καθυστέρηση συμμόρφωσης στο διοικητικό πρόστιμο θα υποβάλλεται για κάθε μέρα πρόστιμο €50 με οροφή το διπλασιασμό της αρχικής ποινής, του αρχικού διοικητικού προστίμου, ενώ στο προηγούμενο νομοσχέδιο δεν υπήρχε οροφή»,  πρόσθεσε.  
 Η συγκεκριμένη νομοθεσία, θα εφαρμοστεί από την ημέρα δημοσίευσής της σε πέντε μήνες, δηλαδή θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος πέντε μηνών από την ημέρα δημοσίευσής της για συμμόρφωση και ενημέρωση των επιχειρηματιών, των εργοδοτών.
 «Ελπίζουμε ότι αυτές οι τελικές ρυθμίσεις θα βρουν σύμφωνους και τις κοινοβουλευτικές ομάδες στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ψηφιστεί ώστε επιτέλους να πάρει σάρκα και οστά αυτό το νομοσχέδιο το οποίο μας έχει ταλαιπωρήσει σχεδόν τρία χρόνια», σημείωσε.