Αναστάληκε η απεργία στο αεροδρόμιο

264

Ανεστάλη τελικά η δίωρη στάση εργασίας, από τις 4 μέχρι τις 6 το απόγευμα, στην οποία θα κατέρχονταν οι εργαζόμενοι στις τρεις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την απόφαση των εταιρειών να καταβάλουν μειωμένο τον 13ο μισθό.

Όπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ ο Γιώργος Ιουλιανός, Επαρχιακός Γραμματέας ΠΑΣΕΥ-ΠΕΟ Λάρνακας και Υπεύθυνος Αεροδρομίων εκ μέρους της ΠΕΟ «το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των συντεχνιών των εργαζομένων στις τρεις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης στο αεροδρόμιο Λάρνακας, δηλαδή Swissport, LGS και S&L Airport Services, στην οποία αποφασίστηκε ότι λόγω μη καταβολής από τους εργοδότες ολόκληρου του 13ου μισθού, θα γινόταν δίωρη στάση εργασίας. Στη συνέχεια ωστόσο η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου επικοινώνησε με τις συντεχνίες και παρακάλεσε όπως ανασταλεί η δίωρη στάση εργασίας των εργαζομένων και ορίστηκε συνάντηση όλων των εμπλεκομένων πλευρών, αύριο στο γραφείο της».

Πρόσθεσε ότι «η συνάντηση μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών και της Υπουργού θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 10 το πρωί και αναμένεται να διεξαχθούν εντατικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα που προέκυψε. Μετά την έκκληση της Υπουργού Εργασίας πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε όπως ανασταλεί η δίωρη στάση εργασίας».

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα προέκυψε επειδή οι τρεις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης στο αεροδρόμιο Λάρνακας ενημέρωσαν τις συντεχνίες πως δεν θα κατέβαλλαν ακέραιο των 13ο μισθό των υπαλλήλων, ισχυριζόμενες πως την περίοδο που οι εργαζόμενοι ήταν χωρίς εργασία επειδή δε διενεργούνταν πτήσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, περιλαμβάνονταν στα σχέδια που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση για στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Οι εταιρείες υποστήριζαν πως οι εργαζόμενοι θα πληρώνονταν τον 13ο μισθό τους στη βάση του χρόνου που εργάστηκαν είτε ήταν full time είτε part time, με αποτέλεσμα η διαφορά να οδηγηθεί ενώπιον της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας η οποία αποφάνθηκε πως πρέπει να πληρωθεί ο 13ος μισθός όπως αυτός καταβαλλόταν σε όλους τους εργαζόμενους κατά την περσινή περίοδο, στη βάση ενός μηνιαίου μισθού.

Ακόμα η Μεσολαβητική Υπηρεσία αποφάνθηκε ότι και τα άτομα που είχαν τοποθετηθεί σε ειδικά σχέδια στήριξης θεωρούνται ως πλήρως απασχολούμενοι και πρέπει να λάβουν ακέραιο το 13ο μισθό τους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ