Ανατιμήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού

323

Τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορωνοϊού, έφεραν ανατιμήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Ιανουάριο 2021 μειώθηκε κατά 0,8%, τόσο σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020 όσο και σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αναφέρεται επίσης ότι συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2020, η κατηγορία «Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο και Μεταφορές» παρουσίασε τη μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή με ποσοστό -5,3%, ενώ αντίθετα θετική η κατηγορία «Ένδυση και Υπόδηση» σημείωσε τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή με ποσοστό +5,4%.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων για τις τέσσερις μεγάλες οικονομικές κατηγορίες, στην «Ενέργεια» τον Ιανουάριο 2021 ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σημείωσε μείωση της τάξης του 10,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, αλλά καταγράφει ανοδική τάση αφού σε σύγκριση με το Δεκέμβριο 2020 σημείωσε αύξηση της τάξης του 1,6%. Αντίθετα στην κατηγορία «Τρόφιμα-Αλκοολούχα Ποτά και Καπνός», ο Δείκτης σημείωσε μείωση της τάξης του 3,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και παραμένει σε πτωτική πορεία αφού σε σύγκριση με το Δεκέμβριο 2020 σημείωσε μείωση της τάξης του 0,6%. Επίσης στα «Μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα» ο Δείκτης σημείωσε ετήσια αύξηση (+1,6%) και μηνιαία πτώση (-3,4%), ενώ στις «Υπηρεσίες» σημείωσε ετήσια αύξηση (+0,9%) και παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Σημειώνεται ότι ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή είναι οικονομικός δείκτης που καταρτίζεται για τη μέτρηση των διαχρονικών μεταβολών στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών που αποκτώνται, χρησιμοποιούνται ή πληρώνονται από τα νοικοκυριά και τους τουρίστες εντός της οικονομικής επικράτειας της χώρας.