Ανεπάρκεια κοινωνικής πολιτικής για τις εργαζόμενες μητέρες

396

Η είδηση της σύλληψης μητέρας που πήγε να εργαστεί αφήνοντας τα τρία παιδιά της σπίτι χωρίς επιτήρηση έχει συγκλονίσει την κυπριακή κοινωνία. Την ίδια ώρα όμως η υπόθεση αυτή έχει αναδείξει μια κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλές γυναίκες, ιδιαίτερα μονογονιοί και μετανάστριες οι οποίες βρίσκονται μπροστά σε τραγικά αδιέξοδα, μεταξύ της ανάγκης για εργασία για την εξασφάλιση της οικονομικής  επιβίωσης της οικογένειας τους και της έλλειψης δομών φροντίδας οικονομικά προσιτών με βάση τα εισοδήματα τους, τονίζει σε ανακοίνωση της η ΠΕΟ.

Αυτά τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκονται εκατοντάδες οικογένειες, προστίθεται, είναι αποτέλεσμα της ανεπάρκειας της κοινωνικής πολιτικής του κράτους και των περικοπών των τελευταίων χρόνων σε ότι αφορά τα προγράμματα και τις δομές φροντίδας. Η ίδια η Ε.Ε.  στις εκθέσεις για την Κύπρο επισημαίνει ότι η Κύπρος στην κοινωνική προστασία για τις οικογένειες και τα παιδιά ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι από τις πιο χαμηλές και ισούται στο 1.3% έναντι του 2.5% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε. 

Η ΠΕΟ, σημειώνεται στην ανακοίνωση, έχοντας πολλές φορές αναδείξει το θέμα αυτό τονίζει για ακόμη μια φορά τη σημασία της στήριξης της οικογένειας και της εργαζόμενης μητέρας και υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων που να αποτρέπουν τέτοιες καταστάσεις:

  • – Υπάρχει ανεπάρκεια στις δομές φροντίδας και φύλαξης παιδιών και ακόμη για αυτές που υπάρχουν, το κόστος και οι ώρες λειτουργίας τους δεν εξυπηρετούν τις μητέρες στην εξεύρεση εργασίας . Υπάρχει ανάγκη αλλαγής του υφιστάμενου μοντέλου με την χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως βασικού πυλώνα παροχής κοινωνικής πρόνοιας.
  • – Υπάρχει άμεση ανάγκη να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας για να μπορούν να παίζουν τον σημαντικό κοινωνικό τους έργο.
  • – Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση αιτήσεων για παραχώρηση  Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με αποτέλεσμα για μήνες οικογένειες να μην έχουν για τις βασικές ανάγκες τους. Έξι χρόνια μετά από την εφαρμογή του ΕΕΕ θα πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση του.