Ανησυχία ΠΣΕ για τη συνέχιση των πολέμων σε διάφορα μέρη του κόσμου

306

Μεγάλη ανησυχία για το ξέσπασμα πολέμων και τη συνέχισή τους σε διάφορα μέρη του κόσμου, εκφράζει το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, σε ανακοίνωση με την ευκαιρία της 21ης Σεπτεμβρίου, Διεθνούς Μέρας Ειρήνης.

«Κάποιοι πόλεμοι μαίνονται εδώ και αρκετά χρόνια και δημιουργούν προϋποθέσεις για ευρύτερες και πιο καταστροφικές συρράξεις με απρόβλεπτες συνέπειες για όλη την ανθρωπότητα», αναφέρει.

Όπως σημειώνει, κατά το διάστημα του θέρους του 2020 η διεθνής κατάσταση και οι αντιπαραθέσεις έχουν επιδεινωθεί και ενταθεί σε εξαιρετικά επικίνδυνο βαθμό, γεγονός που δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορους τους λαούς, που παρακολουθούν με δέος τις εξελίξεις. «Τα γεγονότα μας οδηγούν προς μια διεθνή αναρχία, με την πρωτοβουλία και επικεφαλής τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε., την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Αυστραλία και κάποιες άλλες χώρες, οι οποίες παραβιάζουν συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο και το στάτους κβο, που διατήρησε την παγκόσμια ειρήνη για 75 χρόνια, μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, την ίδρυση του ΟΗΕ και την επικράτηση μιας παγκόσμιας ισορροπίας, που διατηρήθηκε μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1980-1990», προσθέτει.

Περαιτέρω, το ΠΣΕ αναφέρει ότι «προκειμένου να διατηρήσουν και να επεκτείνουν την κυριαρχία τους, σφαγιάζουν ολόκληρους λαούς (Λιβύη, Ιρακ, Συρία, Αφγανιστάν, Υεμένη και αλλού) και τιμωρούν με κυρώσεις και αποκλεισμούς όσους είναι εμπόδιο στην υλοποίηση των σχεδίων τους. Ο στόχος των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων είναι να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη μιας χούφτας πολυεθνικών εταιρειών. Την ίδια ώρα παρακολουθούμε τις ανησυχητικές εξελίξεις στη Συρία, στη Παλαιστίνη, στη Λιβύη».

Ως Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ), προστίθεται, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Ειρήνης, «απαιτούμε τον τερματισμό όλων των ιμπεριαλιστικών πολέμων, την απαγόρευση όλων των πυρηνικών και άλλων όπλων μαζικής καταστροφής, την κατάργηση όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων. Απαιτούμε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, όπως σταματήσει όλες τις στρατιωτικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ τη Γαλλία και άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες, οι οποίες αυξάνουν την στρατιωτικοποίηση της Κύπρου και να επικεντρωθεί στη διαδικασία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Καλεί τον κυπριακό λαό να συστρατευθεί με το φιλειρηνικό κίνημα και να αγωνιστεί ώστε να εξοστρακίσουμε τους πολέμους από τη ζωή μας. Να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ώστε οι νέες γενιές να ζήσουν ειρηνικά και ευτυχισμένα.

Δυστυχώς, αναφέρεται, τέλος, η Διεθνής Μέρα Ειρήνης βρίσκει για ακόμη μια χρονιά την πατρίδα μας μοιρασμένη και υπό κατοχή. «Ως Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για λύση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας. Στη βάση της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας και των αποφάσεων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Συνεχίζουμε τον αγώνα για μια Κύπρο χωρίς ξένους στρατούς και βάσεις για μια Κύπρο γέφυρα ειρήνης, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα είναι αφέντες στον τόπο τους», καταλήγει.