Απεργία νοσηλευτών στην Δανία

827

Συνεχίζεται στη Δανία η απεργία των νοσηλευτών/νοσηλευτριών  η οποία ξεκίνησε στις 19 Ιουνίου   με βασικά αιτήματα  τις  αυξήσεις στους μισθούς και τον τερματισμό του μισθολογικού χάσματος με την κατάργηση ενός νόμου του 1969 που προβλέπει χαμηλότερες αμοιβές για τις γυναίκες εργαζόμενες στον τομέα της υγείας και της παιδείας. Στην απεργία συμμετέχουν περίπου πεντέμισι χιλιάδες εργαζόμενες και εργαζόμενοι.

Η συνδικαλιστική οργάνωση των νοσηλευτών/ νοσηλευτριών  χαρακτήρισε άδικη τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης του 1969 στη Δανία και υπογραμμίζει ότι οι νοσοκόμες και άλλα επαγγέλματα που απασχολούνται κυρίως  γυναίκες τοποθετήθηκαν πολύ χαμηλά σε ότι αφορά τις αμοιβές. 

Τον περασμένο Απρίλιο πραγματοποιήθηκαν συλλογικές διαπραγματεύσεις με τους δημόσιους εργοδότες στις περιφέρειες και τους δήμους, όμως η πλειοψηφία των  νοσηλευτών  και νοσηλευτριών  απέρριψαν  την πρόταση για την  συλλογική σύμβαση για την περίοδο 2021-2024 και εκδήλωσαν την πρόθεση τους να προχωρήσουν σε απεργία.

Στις 14 Αυγούστου, οι απεργοί νοσηλευτές και νοσηλεύτριες  διοργάνωσαν μαζική διαδήλωση στην πλατεία του κάστρου Christiansborg στην Κοπεγχάγη, επαναλαμβάνοντας τα αιτήματά τους και εκφράζοντας την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν την απεργία.

Μετά τη διαδήλωση  στην Κοπεγχάγη στις 14 Αυγούστου, η  Γκρέτε Κρίστενσεν πρόεδρος  της συνδικαλιστικής οργάνωσης Δανών Νοσηλευτών δήλωσε ότι  “οι νοσοκόμες δεν είναι ικανοποιημένες με τις τρέχουσες συνθήκες. Θέλουμε να αγωνιστούμε ενάντια στις άδικες μισθολογικές διακρίσεις  και ανησυχούμε για την υγειονομική περίθαλψη του μέλλοντος. Θέλουμε μισθό ίσο με τις ευθύνες, την εκπαίδευση και την αποστολή μας και προσπαθούμε για ένα μέλλον χωρίς διακρίσεις. Την ίδια στιγμή, έπειτα από ενάμισι χρόνο με τον κορονωϊό, είμαστε σε μια θέση όπου οι νοσηλευτές/νοσηλεύτριες δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες κάθε μέρα σε ένα εργασιακό περιβάλλον που ήταν ήδη πιεσμένο», πρόσθεσε η Κρίστενσεν.

Προοδευτικές πολιτικές ομάδες στη Δανία εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους με την απεργία και κάλεσαν την κυβέρνηση συνασπισμού στη χώρα να καταβάλει πραγματικές προσπάθειες για να επιλύσει τα παράπονα των νοσηλευτών για να τερματίσουν τη συνεχιζόμενη απεργία τους.