Απεργιακά μέτρα στα Λιμάνια εξήγγειλαν οι Συντεχνίες

309

Η άρνηση των εργοδοτών των Λιμενεργατών και Σημειωτών να υπογράψουν τη Συλλογική Σύμβαση της περιόδου 01/01/2018 – 31/12/2020, όπως αυτή έχει προκύψει μετά την πρόταση της υπουργού Εργασίας, οδηγεί τους εργαζόμενους σε απεργιακά μέτρα.

Έχουν δοθεί μέχρι σήμερα αρκετές προειδοποιήσεις και παρατάσεις στην υπογραφή της. “Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, γιατί φαίνεται πως έχει ερμηνευτεί ως αδυναμία των εργαζομένων, που ανοίγει την όρεξη των εργοδοτών, που διεκδικούν ρυθμίσεις πέραν από αυτές που είναι συμφωνημένες”, τονίζουν σε ανακοίνωση τους οι Συντεχνίες ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ και ΟΜΕΠΕΓΕ – ΣΕΚ.

Αφού μετά και τις προειδοποιήσεις δεν έχει υπογραφεί η Συλλογική Σύμβαση, που έχει ήδη εγκρίνει το Συμβούλιο Λιμενεργασίας Λεμεσού, τότε τα απεργιακά μέτρα ήταν μονόδρομος. Σήμερα οι Λιμενεργάτες σε συνελεύσεις τους αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία την ερχόμενη Παρασκευή 18/10/2019 και σε αποχή από υπερωρίες από σήμερα, τονίζεται στην ανακοίνωση. Στη διάρκεια της απεργίας θα αποφασιστεί και η κλιμάκωση τους ανάλογα με τις εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται πως επιπρόσθετα της ανυπόγραφης Σύμβασης υπάρχει εργατική διαφορά από τις αρχές του 2017, για την εργασία στο μόλο (αποβάθρα), καθώς και η λήψη αποφάσεων με πλειοψηφία από το Συμβούλιο Λιμενεργασίας Λεμεσού για εργατικά θέματα, αντί να ακολουθούνται οι πρόνοιες του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων.

Οι εργοδότες που είναι ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου, η EUROGATE CONTAINER TERMINAL LIMASSOL και η DP WORLD LIMASSOL ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου και θα φέρουν ακέραια την ευθύνη για ότι θα ακολουθήσει, προειδοποιούν οι Συντεχνίες.