ΓΓ ΠΕΟ: “Δώσαμε μάχες για να προστατέψουμε τις συλλογικές συμβάσεις”

555

Κύρια ομιλήτρια στην Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση που διοργάνωσε η ΠΕΟ στη Λευκωσία ήταν η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Αυτούσια η ομιλία της:

“Μετά από 2 χρόνια που οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν λόγω του κορωνοϊού μας ανάγκασαν να τιμήσουμε την πρωτομαγιά με διαφορετικό τρόπο είμαστε και πάλι στους δρόμους και τις πλατείες της Κύπρου για να πορευτούμε κάτω από το τιμημένο λάβαρο της 1ης του Μάη.

Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους πρωτοπόρους, τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους εργάτες που με τους σκληρούς ταξικούς αγώνες της δεκαετίας του 40 κατέκτησαν το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να συνδικαλίζεται, να έχει ρυθμισμένους όρους εργασίας, να έχει κοινωνική ασφάλιση.

Είμαστε εδώ, 1η του Μάη 2022, μέρος και εμείς της μεγάλης αλυσίδας των εκατομμυρίων εργαζομένων σε κάθε γωνιά του πλανήτη που πάνω από φυλή, χρώμα και θρησκεία ενώνονται στον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση, την αδικία και την φτώχεια, ενάντια στους πολέμους και την καταπίεση, ενάντια στον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον φασισμό που αγωνίζονται για ένα κόσμο κοινωνικά δίκαιο

Η Πρωτομαγιά του 2022 σημαδεύεται από την βαριά σκιά του πολέμου στην Ουκρανία που μαίνεται για περισσότερο από 2 μήνες τώρα.    Ο πόλεμος έχει ήδη προκαλέσει τεράστιες υλικές καταστροφές στην Ουκρανία, απώλεια ανθρώπινων ζωών και στις δυο πλευρές και ένα νέο κύμα προσφύγων.   

Για ακόμα μια φορά η ΠΕΟ ενώνει και την δική της φωνή με τις φωνές των δυνάμεων της ειρήνης που απαιτούν τον άμεσο τερματισμό του πολέμου και την αναζήτηση λύσεων με ειρηνικά μέσα.

Η κλιμάκωση της κούρσας των εξοπλισμών και η περαιτέρω στρατικοποίηση περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση και δημιουργούν τεράστιους κινδύνους για την παγκόσμια ειρήνη.

Κάθε φορά που γίνεται ένας πόλεμος οι πραγματικά χαμένοι, αυτοί που καλούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό είναι οι λαοί.   Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας είναι ήδη ορατές στην παγκόσμια οικονομία, ιδιαίτερα των χωρών της Ε.Ε.  Στις αυξήσεις τιμών που βιώναμε τους προηγούμενους μήνες ήρθε να προστεθεί ένα νέο ράλυ αυξήσεων λόγω του πολέμου.   Αυξήσεις που ροκανίζουν ακόμα περισσότερο την ήδη  μειωμένη αγοραστική δύναμη των μισθών η οποία συμφωνά με το ΙΝΕΚ-ΠΕΟ βρίσκεται κατά 7% πιο κάτω από εκεί που ήταν το 2016.

Αυξήσεις που δημιουργούν πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης σε χιλιάδες χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους, στους χαμηλοσυνταξιούχους, τις οικογένειες που ζουν με κοινωνικά επιδόματα, τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Η ακρίβεια καλπάζει, αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση περί άλλων τυρβάζει.

Ζώντας σε ένα δικό της κόσμο μακριά από την κοινωνία, επιμένει ότι το πρόβλημα είναι πρόσκαιρο και αναμένει όπως πάντα το θεϊκό χέρι της αγοράς να ρυθμίσει το πρόβλημα.

Η κοινωνία, οι καταναλωτές χρειάζεται να στηριχτούν και να προστατευτούν από την ακρίβεια τώρα, όχι κάποτε.

Να μειωθεί ο ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, στα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα. Να τερματιστεί το φαινόμενο της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, να αξιοποιηθεί η δυνατότητα επιβολής πλαφόν σε είδη πρώτης ανάγκης και στα καύσιμα. Να ελεγχθεί  ουσιαστικά η εφοδιαστική αλυσίδα των καυσίμων και να πατάξει φαινόμενα αισχροκέρδειας.  Δεν είναι λογικό όταν αυξάνονται οι διεθνείς τιμές καυσίμων άμεσα να αυξάνονται οι λιανικές τιμές πώλησης, αλλά σπάνια να μειώνονται όταν υπάρχει μείωση στις διεθνείς τιμές.

Να αυξηθούν ουσιαστικά τα κοινωνικά επιδόματα και τα επιδόματα για τους χαμηλοσυνταξιούοχυς για να αποκατασταθεί η διάβρωση που δέχονται τα εισοδήματα τους από τις συνεχόμενες αυξήσεις στις τιμές. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για δήθεν πακέτο οικονομικής στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων λόγω της ακρίβειας μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί αφού στην πραγματικότητα έδωσε πίσω αυτά που τους απόκοψε αρχές του 2022.   Να αρχίσει άμεσα ο διάλογος με στόχο την πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ.

Τα τελευταία χρόνια, με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες έγιναν ακόμα μεγαλύτερες, ακόμα πιο βαθειές.   Τα εισοδήματα του κεφαλαίου μεταξύ του 2011 και του τρίτου τρίμηνου του 2021 αυξήθηκαν κατά 41% ενώ τα εισοδήματα από εργασία μόνο κατά 6%.

Δώσαμε μάχες τα τελευταία χρόνια με κεντρικό στόχο να τεθεί φραγμός στην  απορρύθμιση της εργασίας, να προστατέψουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, απαιτώντας κατοχύρωση βασικών δικαιωμάτων για κάθε εργαζόμενο, εισαγωγή μέτρων  που να βάζουν φρένο στην διεύρυνση της φτηνής εργασίας.

Αυτοί μας οι αγώνες φέρνουν αποτέλεσμα συναδέλφισσες και συνάδελφοι. Παρά τις δυσκολίες, καταφέραμε να κρατήσουμε στους οργανωμένους κλάδους και επιχειρήσεις τις συλλογικές συμβάσεις.  Στις συμβάσεις για τους εργαζόμενους, στις κατασκευές και στα ξενοδοχεία πετύχαμε την εισαγωγή νομοθετικών ρυθμίσεων που κάνουν υποχρεωτικούς για όλους τους εργοδότες βασικούς όρους των συμβάσεων.

Αυτή την στιγμή μετά από μια μεγάλη προσπάθεια βρισκόμαστε στο τελικό σημείο συζητήσεων για των κατώτατο μισθό.

Ο στόχος και ο προσανατολισμός μας είναι καθαρός και συγκεκριμένος. Η εισαγωγή κατώτατου μισθού πρέπει να γίνει με τρόπο που να στηρίζονται και να ενισχύονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.   Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι εκεί και όπου υπάρχουν συμφωνημένοι κατώτατοι μισθοί στις συλλογικές συμβάσεις  αυτοί υπερισχύουν και αυτοί είναι οι κατώτατοι μισθοί για τους δοσμένους κλάδους.    Πρέπει να γίνει με τρόπο που να διασφαλίζεται ότι κάθε εργαζόμενος στη Κύπρο, που δεν καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις,  έχει κατοχυρωμένο ωριαίο μισθό και ωράριο,  βασικά ωφελήματα όπως ΑΤΑ, υπερωριακή αποζημίωση, 13ο μισθό.

Πρέπει να διαμορφωθεί σε ύψος που να διασφαλίζει την επάρκεια στην κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, το κόστος διαβίωσης και την διάβρωση που δέχτηκε ο υφιστάμενος κατώτατος μισθός ο οποίος παραμένει στάσιμος από το 2012.  Ο κατώτατος μισθός πρέπει να θέτει φραγμό στην φτηνή, χωρίς δικαιώματα εργασία. Να δημιουργεί προοπτικές αξιοπρεπείας στην εργασία  ιδιαίτερα για τους νεοεισερχόμενους στην εργασία.   

Με αυτές τις καθαρές θέσεις μπαίνουμε στην τελική συζήτηση για τον κατώτατο μισθό και κάτω από το  πρίσμα αυτών των θέσεων είναι που θα κρίνουμε και τις θέσεις της κυβέρνησης.

Για αξιοπρεπή με δικαιώματα εργασία υπάρχουν και πολλά άλλα που χρειάζεται να γίνουν. Να τερματιστεί το απαράδεκτο, απάνθρωπο καθεστώς της μετατροπής εργαζομένων με την μέθοδο της αγοράς υπηρεσιών σε αυτοαπασχολούμενους. Καθεστώς απασχόλησης στο οποίο είναι πρωταθλήτρια η κυβέρνηση. Να βελτιωθούν τα κριτήρια και οι διαδικασίες παραχώρησης άδειων εργασίας εργαζομένων από τρίτες χώρες έτσι που να μην είναι αντικείμενο φτηνής εργασίας.

Δίνουμε ταυτόχρονα τον αγώνα για ποιότητα ζωής. Για ριζική αναδόμηση της κοινωνικής πολιτικής, με εισαγωγή προγραμμάτων κοινωνικής στέγης, μέτρων στήριξης της εργαζόμενης οικογένειας όπως την κάλυψη του κόστους φροντίδας παιδιών και βρεφών, την κάλυψη με επίδομα της γονικής άδειας, για κατάργηση της μείωσης του 12% στις συντάξεις όσων συνταξιοδοτούνται στα 63 και για επαρκής συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους, για βελτίωση του ΓΕΣΥ όχι για κατεδάφιση του.

Για μια δίκαιη προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση που θα έχει στόχο να φορολογεί τον πλούτο, την πολυτέλεια, τα υπερκέρδη και να ελαφρύνει τους πολλούς από τα υπέρμετρα φορολογικά βάρη.

Υπάρχουν πολλά που χρειάζεται να γίνουν για να σμικρυνθούν οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες που συσσωρεύτηκαν στο τόπο μας ως αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ακολουθήθηκαν αυτά τα 9 χρόνια στο τόπο. 

Είναι για αυτό αναγκαίο να υπάρξει  μια νέα πνοή, μια  προοδευτική αλλαγή στην διακυβέρνηση του τόπου που θα ξαναδώσει αξιοπρέπεια στη χώρα, θα αναστηλώνει τους θεσμούς και το κράτος δικαίου, θα βάζει τα συμφέροντα των πολλών, των εργαζομένων στην πυξίδα των πολιτικών αποφάσεων και όχι το ανάποδο.

Συναδέλφισσες/φοι

Σε λίγο θα ξεκινήσουμε την πορεία μας κάτω από την κόκκινη σημαία με τα τρία οκτάρια.   Κάτω από την ίδια σημαία που εδώ σ ’αυτή την πλατεία για πολλά χρόνια μέχρι το 1958 πορευόμασταν μαζί ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι. Θα πάμε για να σμίξουμε για ακόμα μια χρονιά, τις παράλληλες μας πορείες οι ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι.  Θα σμίξουμε για να υπενθυμίσουμε ότι για μας η απαλλαγή από την κατοχή, η απελευθέρωση και η επανένωση κάτω από την διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία είναι στόχος ζωής. Για να απαιτήσουμε επανέναρξη των συνομιλίων από το σημείο που έμειναν. Θα σμίξουμε τις φωνές μας θα ενώσουμε τα χέρια μας, κάνοντας τα μια δυνατή γροθιά, έτοιμοι να συνεχίσουμε το δύσκολο αλλά ωραίο μας αγώνα.

Για ένα κόσμο της ειρήνης, για μια Κύπρο της Ειρήνης για μια κοινωνία δίκαιη απαλλαγμένη από εκμετάλλευση και καταπίεση.

Εργαζόμενοι ενωμένοι, ενάντια στους πολέμους.

Για ειρήνη, Κοινωνική δικαιοσύνη.”