ΓΓ ΠΕΟ: Η δικοινοτική χορωδία παραμένει ο καλύτερος πρεσβευτής του αγώνα για μια άλλη Κύπρο

568

Εκδήλωση εις μνήμη της Μαέστρου της Λένα Μελανίδου που αποβίωσε πρόσφατα πραγματοποίησε η Δικοινοτική Χορωδία για την Ειρήνη την περασμένη Παρασκευή στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΕΟ Λευκωσίας. Η εκδήλωση έγινε με την στήριξη της ΠΕΟ και της Ολλανδικής Πρεσβείας και σε αυτή συμμετείχαν η Δικοινοτική Χορωδία για την Ειρήνη – Λένα Μελανίδου και οι καλλιτέχνες Αδάμος Κατσαντώνης, Yıltan Taşçı, Γεωργία Πολυνείκη και Neşe Yaşın.

Στο άνοιγμα της η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους ανέφερε ότι η σχέση της ΠΕΟ με την δικοινοτική χορωδία και με την μαέστρο της πάει χρόνια πίσω, από τα πρώτα βήματα της χορωδίας.

«Στα χρόνια που δεν μπορούσε κάποιος να πάει στην άλλη πλευρά, όταν κάποιοι πρωτοπόροι μεταξύ αυτών και η Λένα είδαν στον πολιτισμό και στο τραγούδι τη δυνατότητα να έρθουμε κοντά ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι και να ξαναθυμηθούμε, να τραγουδούμε μαζί», τόνισε η Σ. Χαραλάμπους προσθέτοντας πως «αγκαλιάσαμε και στηρίξαμε αυτή την πρωτοβουλία γιατί για την ΠΕΟ αυτή η προσπάθεια ήταν πλήρως συμβατή με δυο βασικά κομμάτια των δικών μας στόχων και οραματισμών.  Με τον στόχο της λύσης και της επανένωσης και με τον στόχο ο πολιτισμός να είναι κτήμα, κομμάτι της ζωής των εργαζομένων, των απλών ανθρώπων.»

Η ΓΓ της ΠΕΟ σημείωσε ότι από το 1997 που δημιουργήθηκε, μέχρι σήμερα, με υποδειγματική συνέπεια και σταθερότητα η δικοινοτική χορωδία παραμένει ο καλύτερος πρεσβευτής του αγώνα για μια άλλη Κύπρο, την Κύπρο που ενώνει, την Κύπρο κοινή πατρίδα όλων της των παιδιών.  Μιας Κύπρου όπου η γλώσσα και η θρησκεία δεν είναι εμπόδιο και πρόβλημα αλλά πλούτος.

Ταυτόχρονα μέσα από τη δικοινοτική χορωδία δόθηκε η ευκαιρία σ’ ανθρώπους και από τις δυο κοινότητες που δεν είναι επαγγελματίες τραγουδιστές να ασχοληθούν με το τραγούδι κτίζοντας ένα συμπαγές τοίχος αγωνιστών της επανένωσης, υπέδειξε η ΓΓ της ΠΕΟ αναφέροντας ότι η Λένα ήταν η ψυχή αυτής της προσπάθειας.  «Με μια μεγάλη αφοσίωση και προσήλωση στη χορωδία και τους στόχους της, με ευρηματικότητα και μοναδικό επαγγελματισμό μα πάνω από όλα με εκείνη τη φοβερή δύναμη που ανάβλυζε από μέσα της, κατάφερε να είναι σήμερα η δικοινοτική χορωδία σημείο αναφοράς για τους ελληνοκύπριους και τους τουρκοκύπριους, αγωνιστές της ειρήνης.»

«Σ’ αυτή την τιμητική εκδήλωση για τον μαέστρο της καρδιάς μας η ΠΕΟ νιώθει την ανάγκη να πει ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Λένα.  Η δικοινοτική χορωδία, η Λένα ήταν πάντα μαζί μας, στις μεγάλες δικοινοτικές εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά, όταν το ποτάμι των ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων από τις δυο πλευρές έσμιγε, εκείνη που έδινε τη μουσική της ελπίδας σ’ αυτό το σμίξιμο ήταν η Λένα.  Ήταν μαζί μας σε κάθε διαδικασία επίλυσης του κυπριακού, στις εκδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις για να σπρώξουμε τα πράγματα μπροστά. Ήταν εκεί με την λεπτή της φιγούρα, με το κορμί της ολόκληρο να πάλλεται από το όραμα μιας Κύπρου όπου οι άνθρωποι της τραγουδούν ενωμένοι.»

Ευχαριστώντας ξανά την Δικοινοτική Χορωδία για την πρόσκληση στη  ΠΕΟ να ανοίξει την εκδήλωση, η Σ. Χαραλάμπους είπε ότι η απώλεια της Λένας βάζει μπροστά μας ακόμα πιο βαρύ το καθήκον.

«Καθήκον συνέχισης και εντατικοποίησης του αγώνα για επανένωση της Κύπρου και του λαού της.  Αυτό είναι ιδιαίτερα επιτακτικό σήμερα με το κυπριακό σε παρατεταμένο αδιέξοδο, με τον Τατάρ και την Τουρκία να επιμένουν σε λύση δυο κρατών και δυστυχώς με τις αστοχίες και τις παλινδρομήσεις της δικής μας πλευράς. Η προσήλωση στον στόχο της λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας είναι η μόνη επιλογή για τους ανθρώπους και από τις δυο κοινότητες που ενώθηκαν τραγουδώντας κάτω από τα απλωμένα χέρια της μαέστρου της δικοινοτικής χορωδίας Λένας Μελανίδου.»