ΓΓ ΠΕΟ: “Να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία για ανέγερση χαμηλού κόστους κατοικιών”

308

Η δημιουργία ολοκληρωμένης πολιτικής κοινωνικής στέγης είναι αδήριτη ανάγκη για να λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα που αναδεικνύεται ως ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν σήμερα το λαό. Το συνέδριο της Κοινωνικής Συμμαχίας «Στέγη για Όλους» αναδεικνύει με εμφαντικό τρόπο τις πολύπλευρες κοινωνικές διαστάσεις του προβλήματος της στέγης στον τόπο μας.

«Το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να απολαμβάνει μια αξιοπρεπή στέγη είναι ένα από τα δικαιώματα που καθορίζουν την ποιότητα ζωής στις σύγχρονες κοινωνίες. Σήμερα στον τόπο μας η απόλαυση αυτού του δικαιώματος γίνεται ολοένα και δυσκολότερη για την πλειοψηφία του κόσμου», τόνισε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης.

Όπως ανέφερε ο ΓΓ της ΠΕΟ, ενδεικτικό του τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια σ’ ότι αφορά τη δυνατότητα απόκτησης ιδιόκτητης στέγης είναι και το ότι το ποσοστό των νοικοκυριών που διαμένουν σε ιδιόκτητη στέγη μειώθηκε από 74% το 2013 σε 70,1% το 2018. Αντίστοιχα το ποσοστό των νοικοκυριών που ζει με ενοίκιο αυξήθηκε από 26% το 2013 σε 29,9% το 2018.

«Η στέγη εξελίσσεται σ’ ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Ένα πρόβλημα του οποίου η αντιμετώπιση απαιτεί μια ολοκληρωμένη πολυεπίπεδη κοινωνικά προσανατολισμένη στεγαστική πολιτική».

Η Κοινωνική Συμμαχία Στέγη για Όλους έχοντας στις γραμμές της πολλές κοινωνικές ομάδες, νέους, φοιτητές, μονογονιούς, τρίτεκνους, αγρότες, λήπτες Ε.Ε.Ε., μετανάστες έχει ήδη καταθέσει δημόσια τις δικές της προτάσεις για κάθε πτυχή του στεγαστικού προβλήματος, υπέδειξε ο ΓΓ της ΠΕΟ. Προτάσεις, όπως είπε, οι οποίες μετά από το σημερινό συνέδριο «φιλοδοξούμε ότι θα εμπλουτίσουν ακόμα περισσότερο και θα μετατραπούν σε διεκδικητικούς στόχους για όλους όσους αντιπαλεύουν την κοινωνική ανισότητα και το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους».

Εκείνο που επιτακτικά χρειάζεται είναι κοινωνικά στεγαστικά προγράμματα, υπογράμμισε ο Π. Κυρίτσης σημειώνοντας ότι το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνουν φορείς παραχώρησης φθηνής ποιοτικής στέγης. «Να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία για την ανέγερση χαμηλού κόστους κατοικιών οι οποίες να διατίθενται στη βάση εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων για στέγαση με τη μέθοδο της ενοικιαγοράς ή με χαμηλό ενοίκιο.»