ΓΓ ΠΕΟ: Ταξική αλληλεγγύη με τους εργαζομένους στην Ινδία

317

Τους θερμούς ταξικούς χαιρετισμούς των Κυπρίων εργαζομένων μετέφερε η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους στους αντιπροσώπους του 42ου Εθνικού Συνεδρίου της AITUC Ινδίας.  

Από το βήμα του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Κεράλα της Ινδίας, η ΓΓ της ΠΕΟ μετέφερε την ταξική αλληλεγγύη των εργαζομένων της Κύπρου στην εργατική τάξη της Ινδίας που  τα τελευταία χρόνια  σε πνεύμα ενότητας, αντιστέκεται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης του Μόντι οργανώνοντας μαζικούς και μαχητικούς αγώνες και κινητοποιήσεις.

«Το  συνέδριο σας πραγματοποιείται  σε μια κρίσιμη περίοδο για τους λαούς και τους εργαζόμενους. Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι σε πολλές γωνιές του πλανήτη μας  βαθαίνουν  ακόμη περισσότερο την  καπιταλιστική  κρίση. Προκαλούν τον θάνατο και   την καταστροφή  και εξαναγκάζουν   εκατομμύρια   ανθρώπους   να  εγκαταλείψουν τις χώρες τους για να σωθούν από την φτώχεια και την φρίκη του πολέμου.   Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι παρά ένα νέο επεισόδιο στον χάρτη του παγκόσμιου ανταγωνισμού για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των παγκόσμιων αγορών», τόνισε η Σ. Χαραλάμπους.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της ΠΕΟ, πρόσθεσε,  συντάσσεται με τις δυνάμεις  που απαιτούν τον τερματισμό του πολέμου τη διάλυση του ΝΑΤΟ τον τερματισμό  της κούρσας των εξοπλισμών, την επικράτηση της ειρήνης  και των αρχών του διεθνούς δικαίου.

Η πανδημία και η καπιταλιστική κρίση  διεύρυναν  δραματικά τις κοινωνικές ανισότητες, και  την ίδια ώρα το κεφάλαιο και οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις εκμεταλλευόμενοι  τις συνθήκες έχουν εντείνει τις   επιθέσεις τους ενάντια στην εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό κίνημα, ενάντια στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και την συλλογική δράση, ανέφερε η ΓΓ της ΠΕΟ προσθέτοντας ότι η ανεργία, οι αυξήσεις τιμών σε βασικά είδη και ο πληθωρισμός υπονομεύουν το βιοτικό επίπεδο και επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο τις συνθήκες ζωής για εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο.

Eνώ οι πλούσιοι πολλαπλασιάζουν τον πλούτο τους, εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά δημόσια αγαθά και είναι καταδικασμένοι στην πείνα εξαιτίας της αύξησης του ελέγχου της γης και της παραγωγής από τις πολυεθνικές εταιρείες, σημείωσε.

«Και στην χώρα μου την Κύπρο,  όπως και στον  υπόλοιπο κόσμο οι εργαζόμενοι βιώνουν τις συνέπειες των αντιλαϊκών νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση», ανέφερε η Σ. Χαραλάμπους υπογραμμίζοντας ότι η ΠΕΟ σ’ αυτό το περιβάλλον συνεχίζει τους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενάντια στην φτηνή και χωρίς δικαιώματα εργασία, για την προστασία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

«Διεκδικούμε την εφαρμογή μέτρων που θα στηρίζουν  την κοινωνία από τις συνέπειες της  ακρίβειας , για μέτρα που θα βελτιώνουν την κατανομή του παραγόμενου πλούτου προς όφελος των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας. Παράλληλα με τους ταξικούς και κοινωνικούς αγώνες  συνεχίζουμε τον αγώνα για την επανένωση της πατρίδας μας, αφού   εδώ και  48 χρόνια ένα μέρος  της Κύπρου βρίσκεται  υπό την στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας», είπε η ΓΓ της ΠΕΟ προσθέτοντας ότι  σε ένα κοινό μέτωπο μαζί με τις προοδευτικές τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις μέλη της ΠΣΟ , αγωνιζόμαστε και  αναπτύσσουμε  δράσεις  για να πετύχουμε το κοινό μας  όραμα, την ειρηνική συμβίωση όλων των κυπρίων σε μια επανενωμένη  ομόσπονδη  πατρίδα. 

Εξέφρασε παράλληλα ευχαριστίες προς την εργατική τάξη της Ινδίας για την σταθερή και διαχρονική στήριξη και αλληλεγγύη στον αγώνα μας.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σήμερα  οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο  είναι  αντιμέτωποι  με μια σειρά προκλήσεων που έχουν κοινή ρίζα την επιθετικότητα και την απληστία του καπιταλισμού. Σ’ αυτές τις συνθήκες     το ζήτημα της κοινής δράσης και  της αλληλεγγύης  των εργαζομένων είναι εξαιρετικά κρίσιμο», συμπλήρωσε η Σ. Χαραλάμπους τονίζοντας πως παρά την επιθετικότητα του κεφαλαίου αναπτύσσονται σημαντικοί αγώνες  σε όλο τον κόσμο για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων και των κοινωνικών κατακτήσεων,  αγώνες που στέλνουν μηνύματα ελπίδας για την εργατική τάξη.

«Από την πλευρά της ΠΕΟ, ανανεώνουμε τη δέσμευση μας ότι μέσα από τη συμμετοχή μας στις τάξεις της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας,  με πυξίδα τις αρχές της αλληλεγγύης και του διεθνισμού,  θα συνεχίσουμε την κοινή μας πορεία  στηρίζοντας  ο ένας τον άλλο στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο χωρίς πολέμους,  ανισότητες και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.»