Δεν θέλαμε να είμαστε άνεργοι, μας το επέβαλαν

437

Του Πέτρου Κουζάρη*

Οι σκέψεις μου καθημερινά δεν με αφήνουν ήσυχο στο πως θα πρέπει να αντιδράσουμε σε όλα όσα  γίνονται και αφορούν μας άμεσα ένα προς ένα, μια προς μια τις οικογένειες μας.

Εδώ και ένα, δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε, έξι και πάμε για έβδομο μήνα,  κάποιοι συνάνθρωποι μας δεν έχουν πάρει κανένα εισόδημα (επίδομα) στο σπίτι τους.

Πραγματικά η επιμονή και ο ετσιθελισμός της κυβέρνησης ξεπερνά κάθε όριο απανθρωπιάς.

Και πιο κάτω εξηγώ.

Κάποιες ομάδες πρώην εργαζομένων, οι οποίες και φυσικά δεν ήθελαν να βρεθούν άνεργοι, αλλά οι συνθήκες τους το επέβαλαν, μένουν εδώ και αρκετούς μήνες χωρίς επιδόματα, γιατί το ίδιο το κράτος πρόνοιας μας επέλεξε μέσω κάποιων μεθόδων τους να τους αφήνει εκτός διαταγμάτων.

Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να αφήσει εκτός επιδομάτων άνεργους που εργάστηκαν μέχρι τον Γενάρη του 2020 και έπειτα και το ανεργιακό τους έληξε μετά την 1η Ιουλίου. Τα διατάγματα εξαιρούν πλήρως την εν λόγω ομάδα από τα επιδόματα.

Οι ψυχρές απαντήσεις από το Υπουργείο σε δεκάδες επιστολές ότι “δεν είστε δικαιούχοι γιατί έτσι λένε τα διατάγματα” δίνουν το  στεγνό μήνυμα σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού να κόψει τον λαιμό της.

Δεύτερον, εφόσον εξοικονόμησαν κάποια λεφτά από την πιο πάνω ομάδα ανέργων, σκαρφίστηκαν να στέλνουν μηνύματα στους ανέργους ώστε να παρουσιαστούν στα γραφεία εργασίας δήθεν για να επιβεβαιώσουν ότι είναι διαθέσιμοι για εργασία, από τη στιγμή που όλα πλέον γίνονται διαδικτυακά και τα γραφεία εργασίας ήταν κλειστά από τον Μάρτη. Κατά τα άλλα, όσοι παρέλειψαν να παρουσιαστούν ή δεν έλαβαν μήνυμα ποτέ ή και δεν κατάλαβαν τι θα έπρεπε να κάνουν, τους απέκοψαν το επίδομα και έκτοτε δεν λαμβάνουν ούτε σεντ. Αυτή η κοροϊδία δεν ήταν άλλη από μια επιπλέον στρατηγική “εξοικονόμησης”, απορροφώντας  ουσιαστικά περισσότερα επιδόματα με δόλιο τρόπο. Θα μπορούσαν εύλογα να το πράξουν τουλάχιστον για τον μήνα που στάλθηκε το μήνυμα, εάν ο σκοπός δεν ήταν να αποκοπούν εντελώς τα επιδόματα του κόσμου!

Τρίτον, το υπουργείο άφησε εκτός επιδομάτων ακόμα μιαν ομάδα  εργαζομένων οι οποίοι όταν εργοδοτηθηκαν για λίγους μήνες, δεν τούς κάλυψαν για τις μέρες πού προηγούνταν της εργοδότησης τους με την πρόφαση ότι “δεν ήταν άνεργοι όλον τον μήνα”. ΑΚΟΥΣΟΝ ΑΚΟΥΣΟΝ, δηλαδή αν κάποιος εργοδοτηθηκε 15 Ιουλίου για τις 14 μέρες δεν πήρε επίδομα με βάση τα διατάγματα  του υπουργείου.

Αυτή τη στιγμή, το νέο πλάνο “απορρόφησης” επιδομάτων είναι τα  σχέδια κατάρτισης, πλάνο το οποίο σκαρφίστηκαν ώστε να παραχωρούν το συγκεκριμένο επίδομα με την προϋπόθεση ότι ο άνεργος θα υποχρεούται σε κατάρτιση, σε οποιοδήποτε μέρος της Κύπρου τον στείλουν να καταρτιστεί και ασχέτως της οικογενειακής και άλλης κατάστασης του, ασχέτως για το ενδεχόμενο ότι το σπίτι του μπορεί και να απέχει 100 χιλιόμετρα από τον χώρο τοποθέτησης του! Βεβαίως στην περίπτωση όπου ο άνεργος δεν ανταποκριθεί για οποιοδήποτε λόγο, αυτό συνεπάγεται στο να του αποκοπεί το επίδομα. Με αυτό τον τρόπο και πάλι το κράτος θα απομυζήσει λεφτά από τα επιδόματα του άνεργου κόσμου, αφού το υπουργείο δεν ενδιαφέρεται ποσώς για το αν ο Παραλιμνίτης ή ο Κοτσιηνοχωρκάτης θα πρέπει να μεταβαίνει στην Λευκωσία ή την Κλήρου ή Ευρύχου ή οπουδήποτε αλλού τον έχουν τοποθέτησει, ή ακόμα αν δεν οδηγά, ούτε αν δεν έχει αυτοκίνητο, ούτε και αν έχει μωρά ή αν απέχει 1 ή 2 ώρες απόσταση από τον τόπο διαμονής του.

Είναι φανερό πως το μόνο που τους νοιάζει είναι οι τρόποι που θα οδηγούν στην αφαίρεση των επιδομάτων που δικαιούται ο άνεργος κόσμος και τα οποία έχει ανάγκη για να επιβιώσει.

Κύριοι του κράτους πρόνοιας, θα πρέπει όλοι σας  να καταλάβετε ότι αυτός ο κόσμος δεν αντέχει πλέον αυτές τις πρακτικές και ότι κουράστηκε να ανέχεται αυτή την κοροϊδία. Τι περιμένετε δηλαδή; Ότι ο λαός δεν θα αντιδράσει; Ότι θα συμβιβάζεται για πολύ ακόμα να τον ποδοπατείτε και να τον ωθείτε στην πείνα και την ανέχεια;

Ας μην ξεχνάτε ότι οργή λαού οργή Θεού και να είστε σίγουροι ότι ο λαός θα αντιδράσει!

Εκφράζω την αγανάκτηση όλων των επηρεαζόμενων συναδέλφων!

*ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ