Δεν θα πάρουν ούτε φέτος πασχαλινό επίδομα η πλειοψηφία των χαμηλοσυνταξιούχων

455

Την επαναφορά των δικαιωμάτων των συνταξιούχων στο σημείο που ήταν πριν τις αποκοπές που έγιναν τα τελευταία χρόνια, ζητά και πάλι η ΕΚΥΣΥ με αφορμή την καταβολή του πασχαλινού επιδόματος και το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία, ακόμα και των χαμηλοσυνταξιούχων, δεν θα πάρει ούτε και φέτος το επίδομα.

Με ανακοίνωση της η ΕΚΥΣΥ τονίζει μεταξύ άλλων πως δεν αποδέχεται την λογική της κυβέρνησης να διαχωρίζει τους συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα σε 2 κατηγορίες, σε φτωχούς και περισσότερο φτωχούς. 

Αυτούσια η ανακοίνωση της ΕΚΥΣΥ:

“Σήμερα έγιναν  τα εμβάσματα στις τράπεζες για το πασχαλινό επίδομα και είναι  έντονες  οι φωνές διαμαρτυρίας των συνταξιούχων για το γεγονός ότι  η μεγάλη πλειοψηφία ακόμη και των χαμηλοσυνταξιούχων δεν θα πάρουν ούτε και φέτος το πασχαλινό επίδομα διότι και πάλι δεν έγινε δεκτή η πρόταση της ΕΚΥΣΥ για να επανέλθουν τα δικαιώματα των συνταξιούχων στο σημείο που ήταν πριν από τις  αποκοπές που έγιναν και  για να αποκατασταθεί η ζημιά που έχουν υποστεί.

Όπως είναι γνωστό  με  απόφαση- υπόμνημα  του τελευταίου Παγκύπριου Συνεδρίου αλλά και με επιστολή που   απέστειλε η ΕΚΥΣΥ στις 3 Απριλίου 2020, επανάφερε    την  εισήγηση  για παραχώρηση του πασχαλινού επιδόματος με βάση τα κριτήρια που ίσχυαν πριν από  την σημαντική διαφοροποίηση τους.

Με βάση τα κριτήρια που  έχουν  καθοριστεί  τα τελευταία χρόνια αλλά  και την περσυνή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δυστυχώς η μεγάλη πλειοψηφία ακόμη και των  χαμηλοσυνταξιούχων εξακολουθούν να μην δικαιούνται το πασχαλινό επίδομα,  τόνισε  στην επιστολή της η ΕΚΥΣΥ προς την Υπουργό Εργασίας.

Συγκεκριμένα, για την περίπτωση ενός συνταξιούχου, το κριτήριο παρέμεινε στις 6,500 ευρώ  ως ετήσιο  εισόδημα ενώ για ζευγάρι συνταξιούχων στις 11,000 ευρώ ετήσιο εισόδημα ,τη στιγμή που το  όριο της φτώχειας για ένα άτομο είναι €10324 το χρόνο και για το νοικοκυριό 2 ατόμων το όριο της φτώχειας είναι €15486 ετησίως.

Δηλαδή είναι σημαντικά μειωμένο το  εισοδηματικό κριτήριο για το πασχαλινό επίδομα σε σχέση με το όριο της φτώχειας.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, η ΕΚΥΣΥ δεν είναι ικανοποιημένη μετά και από τη φετινή  απόφαση της κυβέρνησης, δηλαδή να παραμείνουν τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια και απαιτεί  να επανέλθουν επιτέλους τα κριτήρια που ίσχυαν πριν από τη σημαντική διαφοροποίηση τους.

Η ΕΚΥΣΥ δεν αποδέχεται την λογική της κυβέρνησης να διαχωρίζει τους συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα σε 2 κατηγορίες, σε φτωχούς και περισσότερο φτωχούς. 

Διακηρυγμένη θέση και απαίτηση της ΕΚΥΣΥ σε πρώτο στάδιο  είναι η επανάκτηση και επαναφορά  όλων των δικαιωμάτων των συνταξιούχων στο σημείο που ήταν πριν τις  αποκοπές και να μην έχουμε συνταξιούχους  φτωχούς με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Στο μεταξύ από σήμερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι  μπορούν να πληρωθούν την μικρή επιταγή για τον Απρίλιο και οι πολύτεκνες  το επίδομα μάνας. .