Διάλογος για ύψιστης σημασίας εργασιακά ζητήματα στο ΕΣΣ

314

Οδικό χάρτη για τρία ύψιστης προτεραιότητας ζητήματα τα οποία απασχολούν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, συμφώνησαν οι κοινωνικοί εταίροι στην συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος που πραγματοποιήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου. Εκ μέρους της ΠΕΟ παρευρέθηκαν στη συνεδρία ο Γ.Γ. Πάμπης Κυρίτσης, η Αν. Γ.Γ. Σωτηρούλα Χαραλάμπους και ο ΚΟΓ Χρίστος Τομπάζος. Όπως δήλωσε ο Γ.Γ. της ΠΕΟ η ατζέντα που συζητείται στο ΕΣΣ ανταποκρίνεται στις πραγματικότητες που υπάρχουν αυτή την περίοδο ενώπιον της κοινωνίας.

Τα τρία ζητήματα αφορούν τη θέσπιση κατώτατων μισθών, τη ρύθμιση της τηλεργασίας και την πολιτική απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες.

Ο οδικός χάρτης ο οποίος συμφωνήθηκε προνοεί την κατάθεση προτάσεων από τους κοινωνικούς εταίρους και για τα τρία θέματα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου, με σκοπό την έναρξη των διαβουλεύσεων και στόχο την ολοκλήρωσή τους μέχρι το τέλος του έτους. Συμφωνήθηκε επίσης ότι ξεκινά διάλογος και για τον εκσυγχρονισμό και τη μεταρρύθμιση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθώς και του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Σημειώνεται ότι η ΟΕΒ επιχείρησε να βάλει από το παράθυρο θέμα για κατάργηση της ΑΤΑ, υποστηρίζοντας ότι συνδέεται με τη συζήτηση για τη θέσπιση κατώτατου μισθού. Παρόλα αυτά υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από εκπρόσωπους των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, ενώ και η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου επεσήμανε ότι στην ατζέντα της συνεδρίας του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, δεν υπήρχε θέμα ΑΤΑ.

Από την πλευρά του, ο Γ.Γ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, τόνισε ότι η ΟΕΒ θέτει ζητήματα εκτός ατζέντας. Σημείωσε πάντως ότι η συμφωνία για την ΑΤΑ λήγει τέλος του χρόνου και είναι εκτός πραγματικότητας η ΟΕΒ να θέτει τώρα αυτό το θέμα και μάλιστα να το συνδέει με τον εθνικό κατώτατο μισθό. Σε ότι αφορά τον κατώτατο μισθό η ΠΕΟ αναφέρει ότι πρέπει να συμβαδίζει με τις Συλλογικές Συμβάσεις στον κάθε κλάδο ξεχωριστά.

Σημειώνουμε ότι η ΠΕΟ έχει καταθέσει εδώ και μήνες συγκεκριμένες προτάσεις και για τα τρία θέματα τα οποία συζητήθηκαν στην συνεδρία.

Κατώτατος μισθός

Για τον κατώτατο μισθό που απασχόλησε κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίας το ΕΣΣ, οι κοινωνικοί εταίροι ενημερώθηκαν από την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου για τα ευρήματα της μελέτης του Διεθνούς Οργανισμού για την Εργασία ILO.

Πρόκειται για μελέτη που διενεργήθηκε το 2019 με στοιχεία μισθολογικά και άλλα, που αφορούν κυρίως το 2017. Η έκθεση παραδόθηκε στην Υπουργό Εργασία από τις αρχές του 2020 και θα αποτελέσει τη βάση της διαδικασίας θέσπισης κατώτατου μισθού στην Κύπρο.

Τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης του ILO δεικνύουν ότι οι νομοθετικά κατοχυρωμένοι κατώτατοι μισθοί:

-Θα συμβάλουν στη μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών

-Θα συμβάλουν στην αύξηση των μισθών των εργαζομένων που βρίσκονται κοντά στο όριο της φτώχειας

-Θα συμβάλουν θετικά στις συνεισφορές στο ΓΕΣΥ και στο ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων

-Θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων

-Θα έχουν θετική επίδραση στην οικονομία και την ανάπτυξη

Οι Συντεχνίες των εργαζομένων ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ και οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΠΟΒΕΚ που συμμετέχουν στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, έχουν ζητήσει να παραλάβουν ολόκληρη την έκθεση προκειμένου να την μελετήσουν και να τοποθετηθούν αναλόγως στα μέσα Οκτωβρίου που θα λάβει χώρα η επόμενη συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος.

Γ.Γ. ΠΕΟ: Οι εργαζόμενοι φτωχοί μια δραματική πραγματικότητα της Κυπριακής κοινωνίας

Σε δηλώσεις του σχετικά με την παρουσίαση της μελέτης του ILO στο ΕΣΣ, ο Γ.Γ. της ΠΕΟ ανέφερε ότι η εμπειρία που υπάρχει και γίνεται παραδεκτή και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ότι μια μεταρρύθμιση που θα κατοχυρώνει ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, εκτός από τη στήριξη εργαζομένων που είναι ευάλωτοι στην εκμετάλλευση και την σμίκρυνση των κοινωνικού χάσματος που διευρύνεται, θα συμβάλει και στην αναζωογόνηση της οικονομίας γιατί η βελτίωση της ικανότητας μιας μερίδας του πληθυσμού που δεν μπορεί να καταναλώσει σήμερα, να μπορέσει να καταναλώσει μπορεί να γίνει η ατμομηχανή για οικονομική ανάπτυξη. «Είναι η αντικειμενική πραγματικότητα και φαίνεται σε όλες τις στατιστικές των τελευταίων χρόνων ότι έχουμε μια δραματική διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας στην Κύπρο, υπάρχουν πλέον οι εργαζόμενοι φτωχοί που παρόλο που εργάζονται δεν μπορούν να έχουν αξιοπρεπή διαβίωση με τον μισθό που λαμβάνουν. Επομένως, η ανάγκη για κατοχυρωμένο ελάχιστο μισθό είναι απόλυτα επείγουσα», τόνισε ο Π. Κυρίτσης.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι οι εργοδότες έχουν εκμεταλλευτεί με τον χειρότερο τρόπο τις κρίσεις και η ανατροπή που υπάρχει στον συσχετισμό δυνάμεων λόγω των κρίσεων έχει δημιουργήσει απορρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις. Συγκεκριμένα είπε πως υπάρχουν κλάδοι στους οποίους επικρατεί εργασιακός μεσαίωνας. «Μέσα σε αυτές τις συνθήκες θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει νομοθετική παρέμβαση για να στηρίξει την αδύνατη πλευρά», επεσήμανε.

Η ΠΕΟ δεν θα προτείνει έναν εθνικό κατώτατο μισθό για όλους τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους. Η διαδικασία του καθορισμού κατώτατου μισθού θα πρέπει να σεβαστεί τις Συλλογικές Συμβάσεις και εκεί που υπάρχουν Κλαδικές Συμβάσεις να εφαρμοστούν οι κατώτατοι μισθοί που προνοούνται σε αυτές ενώ στους κλάδους που δεν υπάρχουν Συμβάσεις θα πρέπει διαμορφώνεται με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων.

Συνταξιοδοτικό

Υπενθυμίζουμε ότι η ΠΕΟ σε ότι αφορά τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού ξεκαθάρισε ότι σε καμιά περίπτωση δεν αποδέχεται ότι συντρέχουν λόγοι να τεθεί θέμα επέκτασης της συντάξιμης ηλικίας και δεν πρόκειται να αποδεχτεί κάτι τέτοιο.

Σε ότι αφορά την μείωση 12% στις συντάξεις σε όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος της ηλικίας τους, η ΠΕΟ τονίζει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το άδικο και ισοπεδωτικό αυτό μέτρο και πρέπει να συζητηθεί το θέμα και να βρεθούν κοινωνικά δίκαιες λύσεις.

Εργαζόμενοι από τρίτες χώρες

Θέση της ΠΕΟ για το θέμα αυτό είναι ότι πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι απασχόλησης για τους εργαζόμενους από τρίτες χώρες και να γίνεται έλεγχος για το αν αυτοί που παίρνουν τις άδειες τηρούν τους νόμους και τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Επομένως, η Ομοσπονδία ζητά επαναξιολόγηση των κριτηρίων και διαδικασιών παραχώρησης εγκρίσεων για εργασία ατόμων από τρίτες χώρες καθώς και μηχανισμό επιθεώρησης και ελέγχου. «Αυτό που ζητούμε ως ΠΕΟ για αυτούς τους ευάλωτους ανθρώπους είτε είναι αιτητές ασύλου είτε είναι εργαζόμενοι από τρίτες χώρες να εργοδοτούνται έτσι που να διασφαλίζεται ότι δεν θα χρησιμοποιούνται από τους εργοδότες ως φτηνή εργατική δύναμη και να γίνονται αντικείμενο υπερεκμετάλλευσης. Ενώ ταυτόχρονα να χρησιμοποιούνται ως μοχλός για να υποσκάπτονται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων», δήλωσε ο Γ.Γ. της ΠΕΟ μετά τη συνεδρία του ΕΣΣ. Συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι οι εργοδότες στους οποίους θα δίνονται άδειες για εργοδότηση ξένων εργαζομένων θα πρέπει αποδεδειγμένα να σέβονται τις Συλλογικές Συμβάσεις, να λειτουργούν σωστά στο σύστημα και να σέβονται όλους τους εργαζόμενους που εργοδοτούν.