ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΕΧΝΩΝ

279

Εκδήλωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν οι επαγγελματίες Τεχνών και συναφών επαγγελμάτων, αύριο Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020 για την καθυστέρηση καταβολής του επιδόματος, αλλά και για την πενιχρή στήριξη του Πολιτισμού μέχρι σήμερα, παρά τις συνέπειες της πανδημίας.

Ανακοίνωση εξέδωσε η Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ σχετικά με την παρατεταμένη καθυστέρηση καταβολής του έκτακτου επιδόματος των Καλλιτεχνών και τη θέση της στην ανεξάρτητη διαμαρτυρία των Επαγγελματιών Καλλιτεχνών από όλο το Φάσμα των Τεχνών και της Οπτιοκοακουστικής Βιομηχανίας ( Artists of Cyprus) που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Ιουλίου.

“Στις 17 Ιουνίου αποστείλαμε ως ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και στην Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με την οποία ζητούσαμε την επίσπευση της καταβολής του έκτακτου επιδόματος το οποίο σύμφωνα με τις αρχικές εξαγγελίες θα καταβαλλόταν στους δικαιούχους στα μέσα Ιουνίου.
Η απάντηση που δόθηκε από το ΥΠΠΑΝ στις 23 Ιουνίου ήταν πως “η Κυβέρνηση και το Υπουργείο από την πρώτη στιγμή αποφάσισαν να στηρίξουν εκτάκτως τον χώρο της πολιτιστικής δημιουργίας με αυτό το εφάπαξ επίδομα ύψους €900” και πως “δεν πρέπει να γίνεται λόγος για καθυστέρηση εφόσον οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ από την πρώτη στιγμή και με κάθε επιμέλεια διεκπεραιώνουν τις διαδικασίες που προβλέπονται και επιβάλλονται από τον νόμο.”. Σύμφωνα πάλι με το ΥΠΠΑΝ το επίδομα θα καταβαλλόταν στα τέλη Ιουνίου. Στις 30 Ιουνίου και χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε ανακοίνωση οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες που επικοινώνησαν τηλεφωνικώς με Λειτουργούς του Υπουργείου ενημερώθηκαν πως το επίδομα θα αρχίσει να καταβάλλεται από τις 3 Ιουλίου. Τόσο η επιπλέον καθυστέρηση, όσο και η μη έγκαιρη επίσημη ενημέρωση στους καλλιτέχνες τους οδήγησαν στην απόφαση να διαμαρτυρηθούν.

Η -για ακόμη μια φορά- ετεροχρονισμένη ανακοίνωση του ΥΠΠΑΝ ημερομηνίας 1ης Ιουλίου στην οποία διαβεβαιώνεται πως η καταβολή του επιδόματος θα ξεκινήσει άμεσα δεν έχει καθησυχάσει την συντριπτική πλειοψηφία των Καλλιτεχνών, οι οποίοι εμμένουν στην απόφαση τους για ειρηνική διαμαρτυρία.

Επιπλέον, επισημαίνουμε, όπως και στην προηγούμενη επιστολή, πως η απόφαση της Κυβέρνησης να στηρίξει τους Καλλιτέχνες δεν λήφθηκε από την πρώτη στιγμή , όπως τονίζεται στις δύο τελευταίες ανακοινώσεις του ΥΠΠΑΝ, μιας και ο ίδιος ο Υπουργός στις 7 Απριλίου (3 εβδομάδες μετά την πλήρη αναστολή εργασιών) ανακοίνωσε κάποια πρόχειρα μέτρα στήριξης του Πολιτισμού λέγοντας μάλιστα πως «επειδή στο Υπουργείο αυτό εκτός από τον Πολιτισμό έχουμε και την Εκπαίδευση –μαζί βέβαια με τα θέματα του Αθλητισμού και της Νεολαίας- θέλω σήμερα να σημειώσω ότι μπροστά στις έκτακτες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, περισσότερο επείγοντα ήταν τα ζητήματα που αφορούσαν σχεδόν εκατό χιλιάδες παιδιά και άλλα τόσα νοικοκυριά, με την αναστολή της φοίτησης στα σχολεία.”. Αυτή η δήλωση λοιπόν καταδεικνύει την απροθυμία του Υπουργείου να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά. Μόνο μετά από την ανοιχτή επιστολή των Επαγγελματιών Καλλιτεχνών από όλο το Φάσμα του Πολιτισμού και της Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας την οποία υπέγραφαν 1400 καλλιτέχνες και Πολιτιστικοί Φορείς η οποία δημοσιεύθηκε στις 8 Απριλίου, το ΥΠΠΑΝ αποφάσισε να στηρίξει τους ανθρώπους του Πολιτισμού, μέσω πλατφόρμας που άνοιξε ένα μήνα αργότερα, στις 8 Μαϊου. Αλλά και πάλι, χωρίς να είναι μέχρι στιγμής συγκεκριμένα τα κριτήρια για τους δικαιούχους, με αποτέλεσμα πολλοί καλλιτέχνες να μην γνωρίζουν αν θα λάβουν το εν λόγω επίδομα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χαρτογράφηση των Καλλιτεχνών ώστε το ΥΠΠΑΝ να γνωρίζει περίπου τον αριθμό των Καλλιτεχνών που θα αιτηθούν επιδόματος έγινε από τους ίδιους τους Καλλιτέχνες (Artists of Cyprus).

Για όλους τους παραπάνω λόγους η Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ δηλώνει την αλληλεγγύη και τη στήριξή της στους ανθρώπους του Πολιτισμού, οι οποίοι δικαίως διαμαρτύρονται και απαιτούν τον απαραίτητο σεβασμό από το ΥΠΠΑΝ και την Πολιτεία εν γένει.”