Διασφάλιση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών με αγορά υπηρεσιών ζητούν ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ – ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ

434

Διασφάλιση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών που εργοδοτούνται με αγορά υπηρεσιών από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ), ζητούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ και ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ εκφράζοντας ετοιμότητα να παρακαθίσουν σε εντατικό διάλογο για εξεύρεση λύσης που να διαφυλάττει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των μελών τους.

Σε ανακοίνωση τους, αναφέρονται στην συνεδρία της περασμένης Τρίτης στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας όπου συζητήθηκε το θέμα.

Όπως αναφέρεται, εκ μέρους του ΥΠΠΑΝ ο Γενικός του Διευθυντής ανέλυσε τις προθέσεις του Υπουργείου για μετατροπή εκπαιδευτικών σε μισθωτούς με σύμβαση ορισμένου χρόνου.

Η πρόθεση του ΥΠΠΑΝ, σημειώθηκε, είναι η κάλυψη μέρους των αναγκών κάποιων προγραμμάτων με διορισμένους εκπαιδευτικούς και με την απασχόληση αδιόριστων εκπαιδευτικών με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Το ΥΠΠΑΝ, όπως αναφέρθηκε στην συνεδρία, θεωρεί ότι χρειάζεται χρόνος για να γίνουν διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις για τις αλλαγές που έχει πρόθεση να εφαρμόσει και εκτιμά ότι θα μπορούν να εφαρμοστούν από τη μεθεπόμενη σχολική χρονιά 2023-2024.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ και ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ ζήτησαν για πολλοστή φορά τον ορισμό εντατικών συναντήσεων με το ΥΠΠΑΝ για να εφαρμοστεί το νέο καθεστώς απασχόλησης τη σχολική χρονιά 2022-2023.

Ζήτησαν από το ΥΠΠΑΝ να δώσει τα στοιχεία που έχουν ζητήσει για να τα επεξεργαστούν και να τοποθετηθούν ώστε να υπάρξει διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα προγράμματα. Ζήτησαν επίσης να τεθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα τα οποία θα πρέπει να τηρηθούν πιστά προς αποφυγή καθυστερήσεων.

Αναφέρθηκαν παράλληλα και στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ημερομηνίας 6/6/2022 η οποία έκρινε ως συνταγματική και καθόλου αντίθετη με το νόμο την τροποποίηση του νόμου περί κοινωνικών ασφαλίσεων Αρ. 6 νόμος του 2021. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο τροποποιητικός νόμος αποσκοπεί στο να συμπεριληφθεί «ο όρος ‘μισθωτός’ για σκοπούς κοινωνικής ασφάλισης η απασχόληση δυνάμει σύμβασης αγοράς υπηρεσιών ή οποιασδήποτε άλλης σχετικής σύμβασης, ανεξαρτήτως του χαρακτηρισμού που αποδίδεται σε τέτοια σύμβαση προκειμένου οι εργαζόμενοι να έχουν όλα τα δικαιώματα και ωφελήματα, μεταξύ των οποίων και η πληρωμή των κοινωνικών τους ασφαλίσεων ως μισθωτών και όχι ως αυτοεργοδοτούμενων». Η απόφαση αυτή, σημειώνεται, «δημιουργεί νέα δεδομένα με την δημοσίευση του νόμου και αναλόγως των εξελίξεων θα σας ενημερώσουμε», τονίζουν οι δυο Συντεχνίες.

Σε ερώτηση προς τη νομική υπηρεσία κατά πόσο ο νόμος είναι άμεσα εφαρμόσιμος και επηρεάζει τα ΑΒΠ του ΥΠΠΑΝ, η εκπρόσωπος της δεν ήταν σε θέση να απαντήσει. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας δήλωσε ότι μπορεί ο καθένας να αποστείλει αίτημα στη διευθύντρια των κοινωνικών ασφαλίσεων ζητώντας να εξεταστεί κατά πόσο η περίπτωση του αφορά μισθωτό ή όχι πρόσωπο.

Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι των προγραμμάτων υπογράμμισαν για ακόμα μια φορά τη θέση τους ότι θα πρέπει να βρεθεί άμεσα μια δίκαιη λύση η οποία να εφαρμοστεί τη νέα σχολική χρονιά 2022-2023.

Ως συντεχνίες, αναφέρεται στην ανακοίνωση, «δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να παρακαθίσουμε σε εντατικό διάλογο για εξεύρεση λύσης που να διαφυλάττει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των μελών μας και απαιτούμε την εφαρμογή των αποφάσεων των δικαστηρίων οι οποίες δικαιώνουν τον αγώνα για τερματισμό της εφαρμογής καθεστώτος απασχόλησης με αγορά υπηρεσιών».