Διατήρηση των θέσεων εργασίας τους ζητούν οι απεργοί του Αγροκτήματος Φασουρίου

638

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η εκδήλωση διαμαρτυρίας των απεργών εργαζομένων του κτήματος Φασουρίου έξω από το Προεδρικό. Αντιπροσωπεία των απεργών με επικεφαλής τον ΓΓ της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ Άθω Ελευθερίου συναντήθηκε με τον υφυπουργό παρά των προέδρω Βασίλη Πάλμα. Ο κ. Πάλμας δεσμεύτηκε να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να αποστείλει σχετικό σημείωμα στην Υπουργό Εργασίας. Ακολούθως δεσμεύτηκε εκ μέρους της κυβέρνησης ότι θα επανέλθει για απάντηση προς τους εργαζόμενους.

Επισυνάπτεται το ψήφισμα των εργαζομένων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

«Προς

Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

κ. Νίκο Αναστασιάδη

Κύριε πρόεδρε,

Ψήφισμα απεργών εργαζομένων Αγροκτήματος Φασουρίου

Απεργούμε σήμερα για να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας μας και την πλήρη εφαρμογή της συμφωνημένης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για όλους τους εργαζόμενους στο Αγρόκτημα Φασουρίου.

Δεν αποδεχόμαστε τις αποφάσεις του Τμήματος Εργασίας του ΥΕΠΚΑ, το οποίο χωρίς καμιά ενημέρωση και αγνοώντας παντελώς την ύπαρξη και τις εργασίες που για δεκαετίες διεξάγουμε στο Αγρόκτημα, μας διέγραψαν με διοικητικές αποφάσεις.

Το ΥΕΠΚΑ έδωσε άδειες εργασίας σε εργαζόμενους τρίτων χωρών, για τη διεξαγωγή των δικών μας καθηκόντων. Οι ισχυρισμοί και οι δικαιολογίες που επικαλείται δεν γίνονται αποδεκτές. Η θέση  πως δόθηκαν σε άλλη εταιρεία είναι το λιγότερο απαράδεκτη αφού αφορά τον ίδιο ιδιοκτήτη, τον ίδιο χώρο εργασίας και τις ίδιες εργασίες.

Επικαλούνται στο ΥΕΠΚΑ τα διαφορετικά ονόματα στις εταιρείες που δηλώνονται οι εργαζόμενοι, ενώ γνωρίζουν πως οι ιδιοκτήτες είναι οι ίδιοι. Δεν εξετάζουν για άγνωστους σε μας λόγους τις πληροφορίες, που τους δόθηκαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το ερώτημα που αφορά τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας, παραμένει για μήνες αναπάντητο. Οι έκτακτοι εργαζόμενοι που κάθε χρόνο καλούνταν για εργασία αυτή τη χρονική περίοδο παραμένουν στην ανεργία, ενώ τις εργασίες που διεκπεραίωναν, τις διεξάγουν οι νέοι εργαζόμενοι από τρίτες χώρες, που εν τη σοφία τους οι αρμόδιοι του υπουργείου Εργασίας έδωσαν άδειες.

Σήμερα αποτεινόμαστε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζητούμε δικαιοσύνη και τη λήψη αποφάσεων, που να διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας μας. Απαιτούμε την απόσυρση όλων των αδειών εργασίας. Αναμένουμε την άμεση λήψη αποφάσεων, που θα οδηγούν στον τερματισμό της θυματοποίησης των οικογενειών μας.

Οι εργαζόμενοι στο Αγρόκτημα Φασουρίου

19/01/2022»