Δικαιωθήκαμε στα όσα προειδοποιούσαμε για την ΕΕ

352

Δικαιωθήκαμε στα όσα προειδοποιούσαμε για την ΕΕ

Οι θέσεις του ΑΚΕΛ επαληθεύτηκαν και το Κόμμα δικαιώθηκε για τα όσα προειδοποιούσε για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζει η υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου, υποδεικνύοντας ότι σήμερα οι κυρίαρχες πολιτικές της ΕΕ έχουν δημιουργήσει εκατομμύρια φτωχών, ανέργων και αστέγων.

Σε συνέντευξη της στο Εργατικό Βήμα, διαμηνύει ότι η Αριστερά είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχολιάζει το ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου στο Κυπριακό και σημειώνει πως μπορεί να ασκήσει τις πιέσεις εκείνες που θα αναγκάσουν την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της. Η Μ. Νικολάου αναφέρει παράλληλα πως η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στην οποία συμμετέχει το ΑΚΕΛ στέκεται διαχρονικά σε θέσεις αρχών στη Κύπρο και στο εθνικό μας ζήτημα. Πρόσφατο παράδειγμα η Έκθεση προόδου της Τουρκίας σχετικά με τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις. 

Επικρίνει παράλληλα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα το οποίο, μεταξύ άλλων, τάχθηκε ενάντια σε τροπολογία για τον τερματισμό της Συνθήκης Εγγύησης, των μονομερών επεμβατικών δικαιωμάτων και την ταχεία αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων. 

Ερ: Το ΑΚΕΛ είναι το μόνο κόμμα στην Κύπρο που τοποθετείται κατά του αντιδραστικού χαρακτήρα της Ε.Ε. Πως εκφράζεται αυτή η πολιτική από τους θεσμούς της Ε.Ε;

Απ: Όπως είναι γνωστό το ΑΚΕΛ έχει τη δική του ανάλυση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η φύση, ο χαρακτήρας και οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν αλλάξει από τη δεκαετία του 1990 όταν αποφασίσαμε με γνώμονα το Κυπριακό πρόβλημα να στηρίξουμε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Ακούσαμε τα εξ αμάξης τότε για τις θέσεις μας. Επαληθεύτηκαν οι θέσεις μας, δικαιωθήκαμε για τα όσα προειδοποιούσαμε. Σήμερα οι κυρίαρχες πολιτικές της ΕΕ έχουν δημιουργήσει εκατομμύρια φτωχών, ανέργων και αστέγων. Αυτό είναι το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών και αυτές τις πολιτικές πρέπει να παλέψουμε για να αλλάξουμε.  

Ερ: Σύμφωνα με τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο και στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, υπάρχει δυνατότητα να αλλάξει αυτός ο αντιδραστικός χαρακτήρας; 

Απ: Τα πάντα ρει. Τίποτε δεν αλλάζει όμως με κουβέντες και προσευχές. Η μόνη ισχυρή, αποτελεσματική και αποφασιστική απάντηση είναι η στήριξη στην Αριστερά, που είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα γιατί είναι η μόνη πολιτική δύναμη που έχει όραμα, στρατηγική και θέσεις για να αλλάξουν τα πράγματα.

Ερ: Μπορεί η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (GUE/NGL), στην οποία συμμετέχει το ΑΚΕΛ, να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο Ευρωκοινοβούλιο;

Απ: Φυσικά και μπορεί. Γιατί μπορεί να μην είναι μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες, όμως είναι μια ομάδα που δουλεύει ασταμάτητα, που έχει σαφείς θέσεις και προτάσεις, που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που πείθουν και έχουν επιρροή πέραν του μεγέθους της και που βγαίνει στο δρόμο και ενώνει τη φωνή της με τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων που αγωνίζονται για μια άλλη Ευρώπη.

Ερ: Πολλοί επικρίνουν την Ε.Ε. για δημοκρατικό έλλειμα. Ανάμεσα σε άλλα φαίνεται ότι παρά τις θεσμικές αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια, το Ευρωκοινοβούλιο που είναι το μόνο θεσμικό όργανο της Ε.Ε. που εκλέγεται απευθείας από το λαό, εξακολουθεί να μην έχει σημαντικές εξουσίες όπως έχει για παράδειγμα η Κομισιόν. Μπορούν να αλλάξουν αυτά τα δεδομένα;

Απ: Στο χέρι μας είναι να αλλάξουν όλα αυτά! Με το να λέμε «μα τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει, είμαστε δεμένοι χειροπόδαρα» δεν πετυχαίνουμε τίποτε. Όπως όμορφα μας το είπε ο Θ. Μικρούτσικος «αν αγωνιστείς μπορεί να χάσεις, αν δεν αγωνιστείς έχεις ήδη χάσει». Ναι η Κομισιόν έχει σημαντικές εξουσίες, που κανονικά θα έπρεπε να τις είχε το Κοινοβούλιο που είναι το μοναδικό όργανο που εκλέγεται απευθείας από το λαό. Αυτό και κυρίως πολλά άλλα είναι που μας έβαλε στους δρόμους του αγώνα για να αλλάξουμε την Ευρώπη.

Ερ: Τα τελευταία χρόνια ενισχύονται τα ακροδεξιά κινήματα στην Ευρώπη. Υπάρχει ανησυχία ότι θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση τους στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Που οφείλεται η άνοδος της ακροδεξιάς;

Απ: Όλους τους λόγους τους βρίσκουμε συμπυκνωμένους στα γραφτά του Δημητρώφ. «Ραφιναρισμένη δημαγωγία, που απευθύνεται στις λαϊκές μάζες επικαλούμενη τις πιο καυτές ανάγκες». Αυτό κάνει η ακροδεξιά παντού. Αλλά την κρίσιμη ώρα ταυτίζεται με το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτό έγινε και στην περίπτωση της Κύπρου. Την κρίσιμη ώρα το ΕΛΑΜ ψήφισε μαζί με την Κυβέρνηση και το ΔΗΚΟ για το ξεπούλημα του συνεργατισμού, φορτώνοντας 7 δις χρέος στις πλάτες του λαού. 

Ερ: Με ποιο τρόπο μπορεί του ευρωκοινοβούλιο να διαδραματίσει ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού;

Απ: Το Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να ασκήσει τις πιέσεις εκείνες που θα αναγκάσουν την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της. 

Αυτη τη στιγμή Τουρκία επιδιώκει μια προνομιακή σχέση με την Ε.Ε. για να μπορεί να εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα, οικονομικά και άλλα. 

Εχουμε καθοριστικο ρόλο στην κατάληξη της σχεσης αυτης. Εδώ είναι που πρέπει να δουλέψουμε, να ασκήσουμε την επιρροή μας, τόσο στο ευρωκοινοβούλιο όσο και στις πολιτικές ομάδες τις οποίες ανήκουμε.

Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στην οποία συμμετέχει το ΑΚΕΛ στέκεται διαχρονικά σε θέσεις αρχών στη Κύπρο και στο εθνικό μας ζήτημα.

Πρόσφατο παράδειγμα η Έκθεση προόδου της Τουρκίας σχετικά με τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις. 

Με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ, κάνει αναφορές  που θεωρούμε ικανοποιητικές. Υποστηρίζει ως μοναδική λύση τη ΔΔΟ με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια και πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. Υιοθετεί αναφορά για το Πλαίσιο Γκουτέρες και σε όσα συμφωνήθηκαν στη διαδικασία του Κραν Μοντανά. Καλεί τη Τουρκία να απομακρύνει τον κατοχικό στρατό, κάνει αναφορά στο ψήφισμα 550 για επιστροφή της Αμμοχώστου κα.

Δυστυχώς δεν βλέπουμε να συμβαίνει το ίδιο και με τις άλλες  ομάδες όπως το ΕΛΚ, στο οποίο συμμετέχει ο ΔΗΣΥ, αφού από το κείμενο της Έκθεσης προκύπτουν και αρνητικά στοιχεία, πρωτίστως η στόχευση της αντικατάσταση της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας με μια ειδική εταιρική σχέση, η οποία θα εδράζεται στην αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ- Τουρκίας, στην εξυπηρέτηση εμπορικών και οικονομικών συμφερόντων, αλλά και στην εμβάθυνση των στρατιωτικών σχέσεων των δύο μερών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Δυστυχώς το ΕΛΚ, πρότεινε τον τερματισμό της ενταξιακής διαδικασίας κάτι που στην πραγματικότητα θα οδηγήσει σε απαλλαγή της Άγκυρας από τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της. Επιπρόσθετα τάχθηκε ενάντια σε τροπολογία για τον τερματισμό της Συνθήκης Εγγύησης, των μονομερών επεμβατικών δικαιωμάτων και την ταχεία αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων. 

Ερ: Γιατί οι πολίτες να ψηφίσουν ΑΚΕΛ στις ευρωεκλογές;

Απ: Γιατί μόνο το ΑΚΕΛ κάνει πράξη τον αγώνα για δημοκρατία και αλληλεγγύη για την ανάδειξη των λαϊκών αναγκών και την επικράτηση των λαϊκών αιτημάτων. 

Γιατί είμαστε το στήριγμα των αδυνάτων και όσων θέλουν να απαλλαγούν από την εκμετάλλευση. Γιατι ενδυνάμωση του ΑΚΕΛ, σημαίνει την ίδια ώρα ενδυνάμωση του αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων, για την ισοτιμία των φύλων, τα δικαιώματα των προσφύγων, των νέων, των μειονοτήτων. Για Ειρήνη και ευημερία των λαών.