Δικαιώνει την ΕΚΥΣΥ η τοποθέτηση της Επιτρόπου Διοικήσεως

465
Ðïñåßá äéáìáñôõñßáò ðñáãìáôïðïßçóáí óÞìåñá óõíôáîéïý÷ïé ôçò ÅÊÕÓÕ-ÐÅÏ óôïõò äñüìïõò ôçò ËÞäñáò êáé Ïíáóáãüñïõ óôçí Ëåõêùóßá , ÐáñáóêåõÞ 11 Áðñéëßïõ 2014.

Ως «απρόσωπη» χαρακτηρίζει την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας (ΥΔΕΠ) η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,  κ. Μαρία Λοττίδη, η οποία εξέτασε τη διαδικασία εξέτασης αιτήσεων για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Οπως τονίζει σε ανακοίνωση της η ΕΚΥΣΥ, η τοποθέτηση της Επιτρόπου δικαιώνει πλήρως τις αντιδράσεις της ΕΚΥΣΥ η οποία εδώ και χρόνια καταγγέλλει τόσο στην Υπουργό Εργασίας όσο και δημόσια τις απαράδεκτες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εξέταση των αιτήσεων  χαμηλοσυνταξιούχων ή και Ε.Ε.Ε.  από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων όσο και στην διαδικασία μετά την απόρριψη και επανεξέτασή τους. Ταυτόχρονα, η ΕΚΥΣΥ έχει καταγγείλει ουκ ολίγες φορές το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν σχεδόν με κανένα τρόπο να επικοινωνήσουν με λειτουργούς της Υπηρεσίας αφού τα γραφεία τους είναι κλειστά και η επικοινωνία είναι εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη.

Στην τοποθέτησή της η Επίτροπος αναφέρει ότι λόγω των καθυστερήσεων στην εξέταση αιτήσεων για ΕΕΕ προκύπτουν και οι περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες, ένεκα της παρέλευσης χρόνου από την υποβολή της αίτησης μέχρι την εξέτασή της, ζητείται περαιτέρω η προσκόμιση επικαιροποιημένων εγγράφων που είχαν, κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης, προσκομιστεί.
Προσθέτει επίσης ότι σε αρκετές περιπτώσεις, αποτελεί θέση παραπονούμενων που αποτείνονται στο Γραφείο της ότι κλήθηκαν να προσκομίσουν στην ΥΔΕΠ έγγραφα που είχαν ήδη προσκομίσει, επειδή, όπως πληροφορήθηκαν προφορικά, αυτά είχαν απολεσθεί ή ότι δεν έλαβαν τις επιστολές που η Υπηρεσία τους απέστειλε ζητώντας τους την προσκόμιση περαιτέρω στοιχείων.
Επισημαίνει ακόμη ότι «ένεκα των διαδικασιών που εφαρμόζονται, οι ενδιαφερόμενοι αιτητές ΕΕΕ ή και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι, στις πλείστες των περιπτώσεων, στηρίζονται στο επίδομα για να εξασφαλίσουν το ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, αναγκάζονται, εκ τω πραγμάτων, να αναμένουν μήνες για τη σχετική απόφαση της ΥΔΕΠ. Στην, δε, περίπτωση απόρριψης του αιτήματός τους, υποβολής ένστασης από πλευράς τους και τυχόν επανεξέταση της αίτησης τους, το χρονικό αυτό διάστημα της αναμονής ενδέχεται να μεγαλώσει δυσανάλογα».
Σημειώνει ότι «η οικονομική δυσπραγία που οι ενδιαφερόμενοι αντιμετωπίζουν το διάστημα αυτό, είναι αναντίλεκτη, ενώ στις περιπτώσεις που υπάρχει, εν τέλει έγκριση της αίτησής τους, αυτοί στηρίζονται στην καταβολή αναδρομικών δικαιωμάτων για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε χρέη που έχουν δημιουργήσει».

Η Επίτροπος πληροφορήθηκε, όπως αναφέρει, από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας ότι το τηλεφωνικό κέντρο στελεχώθηκε τελευταίως με 14 άτομα για την εξυπηρέτηση του κοινού. Παρόλα αυτά η ΕΚΥΣΥ καταγγέλλει ότι ακόμη και σήμερα πάρα πολλά άτομα που προσπαθούν να επικοινωνήσουν με την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων βιώνουν την ίδια ταλαιπωρία και τα τηλεφωνήματά τους δεν απαντιούνται ποτέ αφού για τόσους μήνες έχει συσσωρευτεί απίστευτος όγκος αιτήσεων  και απαιτήσεων . Αξίζει να σημειώσουμε ότι τελικά από τα 14 άτομα που εργάζονταν σε έκτακτη βάση με ειδικό σχέδιο, έχουν παραμείνει πάρα πολύ λίγα άτομα.

Οι συνταξιούχοι στους δρόμους τον Σεπτέμβριο

Η ΕΚΥΣΥ προειδοποιεί ότι οι συνταξιούχοι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην πραγματοποίηση δυναμικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας τον Σεπτέμβριο για να απαιτήσουν την επίλυση των σοβαρών και χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, μεταξύ των οποίων είναι το ζήτημα της καθυστέρησης στην εξέταση των αιτήσεων των χαμηλοσυνταξιούχων και των δικαιούχων ΕΕΕ, όπως και των αιτήσεων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Επίσης, η απαίτηση της ΕΚΥΣΥ είναι η κατάργηση του πέναλτι 12% στις συντάξεις όσων αφυπηρετούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους, η βελτίωση της νομοθεσίας για τη σύνταξη χηρείας των ανδρών και η επίλυση του σοβαρού προβλήματος που δημιουργείται με το υψηλό κόστος φαρμακευτικών σκευασμάτων που αναγκάζονται να καταβάλλουν οι συνταξιούχοι εντός ΓΕΣΥ κ.ά.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΚΥΣΥ είχε εξαγγείλει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας το πρώτο δεκαπενθήμερο Ιουλίου αλλά λόγω και της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού, τις ανέστειλε και τις επαναπρογραμμάτισε για τον Σεπτέμβριο.