Δογματική εμμονή της κυβέρνησης το ξεπούλημα της CYTA

303

Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, με σημερινή ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για να αποτρέψει και αυτή τη φορά το ξεπούλημα της CYTA, κάνοντας λόγο για δογματική εμμονή που αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της κοινωνίας.

Σε δηλώσεις του χτες ο Υπουργός Οικονομικών, αναφέρει η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, «προσπάθησε να εμφανίσει ως μια ωφέλιμη και αναγκαία μεταρρύθμιση την διακηρυγμένη θέση της Κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της CYTA η οποία πρέπει να γίνει πριν να είναι αργά όπως είπε». 

«Από το 2013 η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έθεσε προτεραιότητα τις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις που περιλάμβανε και τη CYTA . Παρά το ότι παρέλαβαν το 2013 ένα Οργανισμό αξίας δισεκατομμυρίων με κέρδη 80 περίπου εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, αυτό καθόλου δεν τους εμπόδισε να υποσκάπτουν και απαξιώνουν την CYTA σε στόχο να προετοιμάσουν το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση της και την παράδοση της σε εξευτελιστικούς όρους σε ιδιώτες», προσθέτει.

«Είναι για αυτό», συνεχίζει, «που όταν ξέφτισε το επιχείρημα με το οποίο εκφόβιζαν για ιδιωτικοποιήσεις, ότι τάχατες θα έπρεπε να εισπραχθούν €4 δισεκατομμύρια λόγω του Μνημονίου, παραδέχτηκαν ότι δεν είναι θέμα εισπρακτικό αλλά της φιλοσοφίας τους και έτσι δημιούργησαν ειδική μονάδα ‘αποκρατικοποίησης’, σπατάλησαν εκατομμύρια σε μελέτες και συμβούλους και κατέθεσαν νομοσχέδιο το οποίο στην ουσία ξεπουλούσε τη CYTA».

«Ευτυχώς όμως εργαζόμενοι, κοινωνία και η Βουλή κατάφεραν και απέτρεψαν αυτές τις μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης που αντιστρατεύονται τα συμφέροντα της κοινωνίας», αναφέρει και προσθέτει: «Δεν σταμάτησαν όμως εδώ. Επανέφεραν το θέμα με απόφαση Υπουργικού για ‘μερική μετοχοποίηση’ της CYTΑ που δεν είναι τίποτε άλλο από ιδιωτικοποίηση όπως και να το πουν. Πρόσφατα προσπάθησαν στους προϋπολογισμούς για το 2020 να ψηφιστεί κονδύλι για μελέτες και συμβούλους μετοχοποίησης και ευτυχώς και πάλι η Βουλή το απέρριψε».

Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ αναφέρει ότι «τώρα επανέρχονται και πάλι με το ίδιο διάτρητο επιχείρημα – ‘ ιδιωτικοποίηση πριν να είναι αργά!’ Ιδιωτικοποίηση ενός Οργανισμού που τεκμηριωμένα είναι κερδοφόρος, που είναι τεχνολογικά άρτιος και ανεπτυγμένος σε ζηλευτά επίπεδα, που αντέχει στον ανταγωνισμό παρά το θεσμικά εμπόδια που το ίδιο το κράτος θέτει, που έχει σημαντική και πολυεπίπεδη κοινωνική προσφορά και προσφέρει εργασίας σε 2300 εργαζομένους».

«Ιδιωτικοποίηση ενός Οργανισμού που το 2019 είχε μια πολύ καλή σε αποτελέσματα χρονιά σε όλα τα επίπεδα και που παρουσιάζει αυξημένα έσοδα και αυξημένα κέρδη. Για το 2019 τα κέρδη είναι πάνω από 65 εκ και οι προοπτικές για το 2020 διαγράφονται ακόμα πιο ευνοϊκές. Άρα ποιον θα εξυπηρετήσει και ποιον θα ζημιώσει η ιδιωτικοποίηση είναι ξεκάθαρο. Θα εξυπηρετήσει τους ιδιώτες στους οποίους θα πηγαίνουν πλέον τα κέρδη και θα ζημιώσει η κοινωνία με την απώλεια εσόδων και τη παραχώρηση δημόσιου πλούτου», προσθέτει. 

Και συνεχίζει: «Όμως η Kυβέρνηση θέλει ιδιωτικοποίηση και μάλιστα γρήγορα. Δεν μας εκπλήττει…  Άλλωστε είναι από το 2000 που η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ και πάλι τότε βιαζόταν, με τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ως Υπουργό Συγκοινωνιών που χαρακτήριζε τη CΥΤΑ  σαν αθλητή που έτρεχε με βάρη για να επιχειρηματολογήσει υπέρ του νομοσχεδίου που κατάθεσαν για ιδιωτικοποίησης της.  Από τότε βέβαια το δημόσιο έχει εισπράξει περίπου €1.6 δισεκατομμύρια από τους Ημικρατικούς Οργανισμούς και η CYTA συνεχίζει να είναι κερδοφόρα παρόλες τις προσπάθειες για υπόσκαψη της. Εννοείται ότι αυτά τα κέρδη θα πήγαιναν στις τσέπες ορισμένων ιδιωτών».

«H επιμονή της Κυβέρνησης να εξυπηρετεί μονόπλευρα και προκλητικά τα συμφέροντα των λίγων και των ισχυρών εις βάρος των συμφερόντων των πολλών και των ανίσχυρων, δεν την αφήνει να ξεκολλήσει από την ακατανόητη και επιζήμια για τα συμφέροντα της κοινωνίας εμμονή της στο ξεπούλημα των κερδοφόρων Ημικρατικών Οργανισμών. Με την ίδια συνταγή, κατάφεραν να ιδιωτικοποιήσουν τις εμπορικές δραστηριότητες του Λιμανιού Λεμεσού και βιώνουμε σήμερα τα θλιβερά αποτελέσματα της για την οικονομία και την κοινωνία με την απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, μεγάλη μείωση των εργασιών και αύξηση των τελών», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, προστίθεται, «δεν θα μείνει απαθής μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις. Ενωμένοι και σε συνεργασία με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους και την κοινωνία, θα συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε τον αγώνα για να αποτρέψουμε και αυτή τη φορά το ξεπούλημα της CYTA».

«Επιτέλους η Κυβέρνηση ας εγκαταλείψει αυτή την δογματική εμμονή που αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της κοινωνίας. Ας αξιοποιήσει τις πολλές εισηγήσεις του Συνδικαλιστικού Κινήματος, αλλά και άλλων κοινωνικών φορέων, για εκσυγχρονισμό και ενίσχυση του Οργανισμών Κοινής Ωφελείας. Σε διαφορετική περίπτωση τότε η αντίδραση και ο αγώνας θα είναι η μόνη επιλογή και η Κυβέρνηση πρέπει να το κατανοήσει και να αναλάβει και την ευθύνη», καταλήγει η ανακοίνωση.