Δραματική αύξηση της ανεργίας στην Κύπρο

276

Το ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο αυξήθηκε στο 9,4% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με 8% τον προηγούμενο μήνα, ενώ αντίθετα στις περισσότερες χώρες της ΕΕ και της ευρωζώνης σημειώθηκε μείωση.

Η Κύπρος καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση στην ανεργία μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και της ευρωζώνης, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία δόθηκε την Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο η ανεργία στην Κύπρο έφτασε στο 9,4%, σε σύγκριση με 8% τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας δραματική αύξηση της τάξης του 1,4%. Σημειώνεται μάλιστα ότι αυτή είναι η χειρότερη επίδοση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ (όπου το ποσοστό παρέμεινε αμετάβλητο στο 7,3%), καθώς και της ευρωζώνης (όπου το ποσοστό μειώθηκε οριακά από 8,1% σε 8%). Δηλαδή σχεδόν σε όλες τις υπόλοιπες χώρες παρατηρήθηκε μείωση της ανεργίας, κυρίως λόγω της σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ αντίθετα στην Κύπρο σημειώθηκε δραματική αύξηση.

Με βάση την έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας, η Κύπρος βρίσκεται πλέον στην τέταρτη θέση με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, πίσω από την Ελλάδα (15,8%, στοιχεία Δεκεμβρίου 2020), την Ισπανία (15,4%) και την Ιταλία (10,7%). Αντίθετα, στην άλλη πλευρά της κλίμακας βρίσκονται η Πολωνία (3,1%), η Τσεχία και η Ολλανδία (και οι δύο 3,4%) και η Μάλτα (3,8%).

Σε πραγματικούς αριθμούς, τον Απρίλιο οι άνεργοι έφτασαν στις 43 χιλιάδες, σε σύγκριση με 36 χιλιάδες τον προηγούμενο μήνα. Δηλαδή αυξήθηκαν κατά 7 χιλιάδες.

Στους άνδρες το ποσοστό αυξήθηκε στο 9%, σε σύγκριση με 8,2% τον προηγούμενο μήνα, ενώ στις γυναίκες αυξήθηκε στο 10%, σε σύγκριση με 7,6% τον προηγούμενο μήνα. Δηλαδή η αύξηση στις γυναίκες είναι πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με τους άνδρες.

Σημειώνεται ότι στην ΕΕ και την ευρωζώνη το ποσοστό στους άνδρες παρέμεινε αμετάβλητο στο 7% και 7,7% αντίστοιχα, ενώ στις γυναίκες μειώθηκε από 8,5% σε 8,4% και από 7,7% σε 7,6% αντίστοιχα.

Επισημαίνεται επίσης ότι στους νέους κάτω των 25 ετών το ποσοστό στην Κύπρο έφτασε στο 18,8% σε σύγκριση με 17,1% στην ΕΕ και 17,2% στην ευρωζώνη.

Επισημαίνεται ακόμη ότι με βάση στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, τον Απρίλιο οι άνεργοι, οι οποίοι ήταν εγγεγραμμένοι στα Γραφεία Εξευρέσεως Εργασίας, έφτασαν στις 32.186. Επίσης, με βάση τα στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις, τα οποία δείχνουν την τάση της ανεργίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων αυξήθηκε στα 34.288 πρόσωπα σε σύγκριση με 31.673 τον προηγούμενο μήνα.

Από dialogos.com.cy