Δυναμικές κινητοποιήσεις συνταξιούχων εξήγγειλε η ΕΚΥΣΥ

453

Δυναμικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των συνταξιούχων προανήγγειλε η ΕΚΥΣΥ.

«Δεν πάει άλλο, το ποτήρι έχει ξεχειλίσει και η αντίδραση των συνταξιούχων σύντομα θα φανεί και με δυναμικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με στόχο να πιεστεί η κυβέρνηση και ιδιαίτερα τα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας για την επίλυση προβλημάτων που συνεχίζουν να παραμένουν άλυτα και επηρεάζουν το βιοτικό επίπεδο και την ποιότητα ζωής των συνταξιούχων» τονίζει σε ανακοίνωση της η ΕΚΥΣΥ προσθέτοντας ότι ήδη οι διευρυμένες συνεδρίες των επαρχιακών και περιφερειακών επιτροπών που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, έχουν εξουσιοδοτήσει τη Γραμματεία της ΕΚΥΣΥ να μελετήσει συγκεκριμένα μέτρα αντίδρασης.

Σε δηλώσεις του ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης αναφέρθηκε στα προβλήματα που κατά προτεραιότητα η Οργάνωση απαιτεί την επίλυσή τους, τα οποία είναι ως εξής:

1. Απαίτηση για κατάργηση του πέναλτι 12% στις συντάξεις όσων συνταξιοδοτήθηκαν ή θα συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους.

2. Απαίτηση για τροποποίηση της Νομοθεσίας για να παρέχεται το δικαίωμα για σύνταξη χηρείας σε όλους τους άντρες χήρους.

3. Απαίτηση της ΕΚΥΣΥ να επιλυθεί επιτέλους το πρόβλημα που παρουσιάζεται από την πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων τόσο του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όσο επίσης και τις αιτήσεις που έχουν υποβάλει η χαμηλοσυνταξιούχοι και εκκρεμεί ακόμα η εξέταση και διευθέτησή τους, παρόλες τις υποσχέσεις της Υπουργού Εργασίας από το 2018 μέχρι και σήμερα.

Η ΕΚΥΣΥ σημειώνει ότι παραμένουν στοιβαγμένες στα γραφεία της υπηρεσίας διαχείρισης επιδομάτων πρόνοιας χιλιάδες αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2020 και ιδιαίτερα στο τέλος της χρονιάς αυτής. «Ένα ακόμη εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάζεται έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι χαμηλοσυνταξιούχοι είναι  σχεδόν  αδύνατο να επικοινωνήσουν τηλεφωνικώς με την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, ούτε και μπορούν να επισκεφθούν τα γραφεία της για να προσπαθήσουν να επιλύσουν τα ζητήματα που παρουσιάζονται ή να ζητήσουν διευκρινήσεις για οτιδήποτε. Η ΕΚΥΣΥ θεωρεί εντελώς απαράδεκτη αυτή τη συμπεριφορά και την απροθυμία της κυβέρνησης να επιλύσει το σοβαρό πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους ηλικιωμένους τα τελευταία 3-4 χρόνια.»

Τέλος, η ΕΚΥΣΥ θα επιμένει να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας για να συζητηθούν προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μετά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος που παρουσιάζεται για φάρμακα, τα οποία δεν καλύπτονται από το Σύστημα.