Δυσαρέσκεια ΠΕΟ-ΣΕΚ για την αθέτηση της κυβερνητικής δέσμευσης

292

Την έντονη απογοήτευση και δυσαρέσκεια τους εκφράζουν οι συντεχνίες ΠΑΣΕΥ – ΠΕΟ και ΟΕΚΔΥ – ΣΕΚ για τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας Πρόδρομου Προδρόμου, για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, στην καταδικαστική απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για την αγορά υπηρεσιών των εργαζομένων στα Απογευματινά και Βραδινά Προγράμματα του Υπουργείου.

Σε κοινή ανακοίνωση οι δύο συντεχνίες αναφέρουν ότι η στάση του Υπουργείου ακυρώνει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 28ης Μαρτίου 2018, με την οποία το Υπουργικό “δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου”.

Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, χαρακτηρίζεται αυτή η ενέργεια αλλαγής του καθεστώτος απασχόλησης “εσφαλμένη ως πεπλανημένη, αποτέλεσμα μη δέουσας έρευνας και συνακόλουθα ως αναιτιολόγητη, δηλαδή άκυρη και καταχρηστική”.

“Δυστυχώς αποδεικνύεται από τα γεγονότα ότι το Υπουργείο Παιδείας είχε άλλες σκέψεις και επιλογές. Εκ των γεγονότων φαίνεται ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αποδοχή της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου δεν ήταν ειλικρινής αφού τώρα που υπάρχει αυτή αθετεί τη δέσμευση του και μελετά σε συνεργασία με την Νομική Υπηρεσία θέμα έφεσης”, αναφέρεται.

Σύμφωνα με τις συντεχνίες, η πρόθεση του Υπουργείου να εφεσιβάλει την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου “είναι προσπάθεια συνέχισης της άδικης μεταχείρισης και της εκμετάλλευσης αυτών των εργαζομένων, με την χειρότερη μορφή απασχόλησης που οδηγεί στην θυματοποίηση και στον εκμηδενισμό κάθε εργασιακού δικαιώματος”.

Οι συντεχνίες εκφράζουν ετοιμότητα για συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και με την Κυβέρνηση “ώστε το συντομότερο δυνατό να επιτευχθεί μεταξύ μας συμφωνία που θα προβλέπει όλα όσα χρειάζονται για την επαναφορά σε καθεστώς εργοδότησης προς όφελος όλων των πλευρών”.