Δωδεκάωρο στο τιμόνι χωρίς διάλειμμα οι οδηγοί λεωφορείων

407

Το θέμα της μη τήρησης των διαλειμμάτων αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα των οδηγών των λεωφορείων της νέας εταιρείας Cyprus Public Transport, οι οποίοι προχώρησαν σήμερα σε τρίωρη στάση εργασίας διαμαρτυρόμενοι για το εξαντλητικό πρόγραμμα που τους έχει επιβληθεί. Οι οδηγοί τονίζουν πως το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό καθώς αφορά την ασφάλεια τόσο των ιδίων όσο και των επιβατών και καλούν τους Υπουργούς Εργασίας και Μεταφορών να πάρουν θέση και να βρουν λύση με την εταιρεία.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας, ο ΓΓ της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ Άθως Ελευθερίου, είπε πως με τη νέα εταιρεία λεωφορείων Cyprus Public Transport είναι καθημερινά σε πολύωρες συναντήσεις και έχουν συζητήσει τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί των λεωφορείων, ενώ έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις από πλευράς εταιρείας, για επίλυση τους.

Δυστυχώς, όπως είπε, στην πράξη αυτά που έχουν συμφωνήσει δεν έχουν υλοποιηθεί και γι’ αυτό η ΠΕΟ αποφάσισε να προχωρήσει σε τρίωρη στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τη μια μετά το μεσημέρι έτσι ώστε να μην ταλαιπωρηθεί μεγάλος αριθμός επιβατών.

Τα μεγαλύτερα αιτήματα, όπως είπε, είναι τα ζητήματα σε σχέση με τα ωράρια εργασίας και τα διαλείμματα των οδηγών, τα οποία θα έπρεπε να γίνονται και με βάση τη νομοθεσία και συνεπώς δημιουργείται κούραση και άγχος.

Ο Α. Ελευθερίου ανέφερε πως υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπως η ώρα έναρξης και λήξης της εργασίας και οι βάρδιες, ενώ σημείωσε πως κάποια από αυτά στις διαβουλεύσεις που είχαν οι συντεχνίες με την εταιρεία μέχρι χθες αργά το βράδυ, έχουν ρυθμιστεί. Παραμένουν όμως κάποια που δεν έχουν ρυθμιστεί και το κυριότερο είναι αυτό των διαλειμμάτων.

Πρόσθεσε πως για τα υπόλοιπα ζητήματα, νοουμένου ότι θα λυθεί το πρόβλημα με τα διαλείμματα που σχετίζεται άμεσα με την ασφάλεια, οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις για να βρουν λύσεις.

Ερωτηθείς σχετικά με τις λεπτομέρειες σε σχέση με τη διάρκεια των διαλειμμάτων, ο κ. Ελευθερίου είπε πως με βάση τα ωράρια και τα δρομολόγια, δεν υπάρχει χρόνος για τους οδηγούς να σταματήσουν και να κάνουν το διάλειμμα τους. Η νομοθεσία λέει πως το μέγιστο στις τεσσερισήμισι ώρες ο οδηγός θα πρέπει να κάνει διάλειμμα 45 λεπτών. Κάπου στα ενδιάμεσα, επίσης, μπορεί να κάνει 10λεπτα ή 15λεπτα διαλείμματα. Αυτά θα πρέπει να γίνονται και δεν γίνονται, είπε ο Α. Ελευθερίου προσθέτοντας πως η εταιρεία έχει δηλώσει από τις 5 Ιουλίου ότι θα το ρυθμίσει βάζοντας και άλλα λεωφορεία στις γραμμές για να εναλλάσσονται οι οδηγοί και πως θα βρει τέτοιες ρυθμίσεις που να εμπίπτουν στο πλαίσιο της νομοθεσίας.

Σε ερώτηση τι προτείνει η πλευρά των εργαζομένων, ο κ. Ελευθερίου είπε πως η απάντηση είναι απλή: «Θα πρέπει ο οδηγός την ώρα που θα πρέπει να κάνει διάλειμμα όπως καθορίζεται από τη νομοθεσία, αν δεν μπορεί η εταιρεία να του εξασφαλίσει το διάλειμμα, να έχει τη δυνατότητα να το κάνει για λόγους ασφάλειας, και ας χαθεί μια γραμμή αν δεν υπάρχει άλλο λεωφορείο να την κάνει».

«Ας βρει λύση η εταιρεία με το Υπουργείο Μεταφορών με τις συμφωνίες με τις οποίες έχουν», είπε ο ΓΓ της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ και κάλεσε την Υπουργό Εργασίας και τον Υπουργό Μεταφορών να παρέμβουν, να πάρουν θέση και να βρουν λύση. «Ξέρουμε ότι οι υπηρεσίες τους είναι ενήμερες, πήγαν επί τόπου, οι οδηγοί έχουν ενημερώσει για τα ωράρια που έχουν αλλά καμία παρέμβαση δεν έγινε μέχρι στιγμής», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως αν αποφασίσουν οι οδηγοί να πάρουν από μόνοι τους το διάλειμμα και χαθούν γραμμές, θα θυματοποιηθούν οι πολίτες και οι επιβάτες, ο Α. Ελευθερίου είπε πως τους ενδιαφέρουν οι επιβάτες φυσικά, όμως πρώτιστα τους ενδιαφέρει η ασφάλεια. Δυστυχώς πριν δύο μέρες, χωρίς να θέλει, όπως είπε, να προκαταλάβει την όποια έρευνα είναι σε εξέλιξη, σημειώθηκε ένα θανατηφόρο ατύχημα με θύμα έναν οδηγό. «Δεν θα πρέπει να περιμένουμε να γίνει ένα ατύχημα, το οποίο μπορεί να μην αφορά τον οδηγό αλλά έναν επιβάτη ή έναν περαστικό, για να έρθουμε να πούμε ότι προέχει η ασφάλεια και μετά η εξυπηρέτηση», τόνισε.

Σημείωσε πως είναι ευθύνη της εταιρείας η γραμμές να εκτελούνται και στις εξαιρετικές περιπτώσεις που αυτό δεν θα μπορεί να γίνει, δεν πρέπει να θυματοποιείται ο εργαζόμενος.

Ερωτηθείς πόση είναι η απόσταση που χωρίζει τις θέσεις των εργαζομένων και της εταιρείας, είπε πως δεν υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ των δύο, ιδιαίτερα αν επιλυθεί το θέμα των διαλειμμάτων, διότι είναι θέμα ασφάλειας.

Τα μηνύματα τα οποία, όπως είπε, λαμβάνει η Συντεχνία από τους οδηγούς, είναι πως βρίσκονται σε τέτοιο σημείο που ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί ένα ατύχημα από ανθρώπινο λάθος. «Τι να τους πούμε; Εμείς απαντούμε με την τρίωρη στάση εργασίας και λέμε πως τα διαλείμματα πρέπει να γίνονται. Ας απαντήσουν οι Υπουργοί Μεταφορών και Εργασίας με ποιο τρόπο θα λυθεί το πρόβλημα και ας το συζητήσουν και οι ίδιοι με την εταιρεία», κατέληξε.

Ο οδηγός Άδωνης Τσιακλής έδωσε αρχικά συλλυπητήρια στην οικογένεια του οδηγού Πανίκου Χριστοφή, ο οποίος έχασε άδικα τη ζωή του σε τροχαίο κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, και εξέφρασε τη θέση ότι ο Χριστοφή είχε κάνει ένα λάθος, ενώ εργάζεται για δέκα ημέρες συνεχόμενα χωρίς διαλείμματα.

Κάνουμε λάθη, τόσα χρόνια δεν κάναμε λάθη, τούτες τις δέκα μέρες κάνουμε λάθη. Είναι κρίμα, και τα λάθη που κάνουμε δεν έρχονται μόνο πάνω μας αλλά και πάνω στους επιβάτες, οι οποίοι ξεκίνησαν και κάνουν παράπονα, είπε.

Ο κ. Τσιακλής είπε πως για ένα μεγάλο διάστημα είχε βρεθεί μια σωστή δομή του προγράμματος τους, καθώς έκαναν κανονικά τα διαλείμματα τους, γίνονταν κανονικά οι γραμμές χωρίς προβλήματα. «Τώρα δεν φτάνουμε να κάνουμε τις γραμμές, ξεκινούμε η ώρα 5 το πρωί το λεωφορείο και το σβήνουμε η ώρα 5 το απόγευμα χωρίς να έχουμε 5 με 10 λεπτά διάλειμμα», είπε και σημείωσε πως αυτές οι ώρες εργασίας καταγράφονται απευθείας με GPS στο σύστημα που έχει η εταιρεία αλλά και στην κάρτα του ταχογράφου.

Πρόσθεσε πως η εταιρεία απάντησε σε επιστολή τους πως τα προβλήματα αυτά τα έχει κληρονομήσει από την προηγούμενη εταιρεία. «Δεν είναι έτσι», όπως είπε, «στην προηγούμενη εταιρεία έβγαιναν τα προγράμματα σωστά, είχαμε τα διαλείμματα μας και δεν είχαμε πρόβλημα ούτε με τους επιβάτες», είπε και κατέληξε λέγοντας πως το πρόγραμμα που έχει κάνει η νέα εταιρεία είναι εξαντλητικό.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ